LAUZER: No vida, že to jde... takhle se diskutovat dá. Co se týče historie, souhlasím víceméně s AKTJASou.
Něco z mých vlastních zkušeností a z toho, co jsem slyšela od starých anglických plešek: ty začátky opravdu s tou jamajskou kulturou spjaté jsou (ale říkat, že skinheads vznikli na Jamajce, jak někdo občas někde úprohlásí, je taky hovadina). S černými kluky ti bílí vycházeli, protože jim přišlo, že si jsou navzájem povahově příbuzní, že mají rádi podobný styl života a líbila se jim jejich reggae hudba. A původně to skutečně nebylo o tom, že je někdo antirasista. SHARPové vznikli až v reakci na nácky v 80. letech. Na začátku se prostě neřešilo, jakou kdo má barvu, nemluvilo se o nějakém antirasismu.
Ten problém s Pákistáncema nastal až později, kdy byla opravdu OBROVSKÁ vlna jejich emigrace do Anglie. Oni byli ochotní pracovat za míň peněz a tak jim továrny začaly dávat přednost. A to naštvalo jak ty anglické skins tak i ty jamajského původu. Jim bylo vcelku jedno, že ti Pákistánci jsou přičmoudlí, jim vadilo, že jim berou práci. Proto na ně útočili. A to černí i bílí. Tady nešlo o rasu.
No a vznik náckovské odnože je už něco jiného... to byla extrémní forma téhle původné protipákistánské nenávisti, která se navíc přenesla na rasovou nesnášenlivost obecně, tj. začalo jim mimo jiné vadit i to, že jsou ti Pákistánci "přičmoudlí" a že v Anglii žijí černoši a další přistěhovalci. Někteří takhle pak logicky zavrhli svoje černé kámoše... No a po náccích se objevilio SHARPové.
Tohle samozřejmě není moje vlastní zkušenost, ale říkali mi to někteří "veteráni", kteří v tom žili.
Jinak ta iluze o hodných klucích skinheadech je taky částečně hovadina, to přiznávám. Ono to násilí a bitky k tomu od začátku patřily.
K té české vlajce - já si rozhodně nepřijdu jako nějaký buran jenom proto, že nosím českou vlajku. Nedělá mi problém nosit ji na oblečení. A na krku mám českého lva.