• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANIQUEKůžičky, kožešinky - materiály z mrtvých zvířátek člověkem užívané
    PRZZI
    PRZZI --- ---
    DZODZO: s botama je to slozite...je pravda co rikas ale stejne kupuju synteticke...
    problem je v konzumni spolecnosti.myslim ze i syntetika by sla udelat tak aby vydrzela 4 roky(napr. circa boty vydrzi i 3 roky)ale to prodejce nechce...
    a tento problem je vsude...vse je ted konstruovano, navrhovano a vyrabeno neekologicky.cekam kdy si lide ve vetsim meritku uvedomi, ze penize nam kyslik ani teplo nezaruci...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    CORNELA: Az priste pujdou ozrali do lesa, zavolej policii. Za to je az vezeni. Stejne tak to pytlaceni nemusi byt tak vynosne, kdyz ho prijedou zkontrolovat pani s majackem.

ANIQUE: Mozna kdybys chvili zkoumala, jak greenpeace facha, tak by te to prestalo srat. Ono jenom cistenim rek nezavislou organizaci na zivu neudrzis.

CZUPA: TWORBO: To ze lidi tak znicili zivotni prostredi, ze bez regulace populace lisek bysme davno zadny maly zvirata nemeli (protoze nemaji kam schovavat mlady) je ok? Taky to vysvetlujte lidem na vesnici, kterejm lisky zdevastujou jejich obzivu (chovy slepic, morek a podobne).
    Stejne tak treba divocaci, ktery na vetsine uzemi nemaji prirozene nepratele (abys v honitbe udrzel stav divocaku, musis jich minimalne 8x tolik kazdej rok postrilet).

Proste ta krajina, kterou tu mame je prilis prumyslova na to, aby tu ty zvirata prezily samoregulaci.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PRZZI: a co botky? boty usite zo syntetiky sa ti po 2 rokoch zacnu trhat v ohyboch, kde je to najviac namahane, kozene boty toto vydrzia a mozes ich nosit aj 5 rokov, ked sa o ne staras
    PRZZI
    PRZZI --- ---
    nicmene mrtvou kocku bych si kolem pasu neuvazal...to bych si radsi koupil termopradlo, ktere by bylo vcelku(od hlavy az k pate)
    a to kocky jako zvirata rad nemam...(ty domaci)
    PRZZI
    PRZZI --- ---
    HLOH: tak to jo...to chapu,pruvan je svina
    HLOH
    HLOH --- ---
    Já ji nemám zateplenou a docela mi tam protahuje dírama ve štítech takže i po zatopení je tam max. o dva tři stupně víc než venku...
    PRZZI
    PRZZI --- ---
    HLOH: ty a v kovarne byva -10 stupnu?? to chce asi zatopit...ja kdyz sem byl v kovarne tak tam bylo vzdycky celkem teplo...nekdy az moc :)
    HLOH
    HLOH --- ---
    PRZZI: Ten z ovčí vlny mám taky, ale beru ho jen do cca -10 od -10 nastupuje kočičák...
    PRZZI
    PRZZI --- ---
    HLOH: tak takhle to beru, pokud nekdo pracuje v zime v lese ok...i kdyz si myslim ze jsme uz natolik vyspeli ze i tohle se da nahradit, stejne jako ten ledvinak z kocek...ten bych nesrovnaval se svetrama ale spis s ledvinakem ktery obsahuje treba ovci vlnu nebo neco takoveho...
    HLOH
    HLOH --- ---
    PRZZI: Třeba já tam bývám často,dost známých v lese pracuje a v zimě se kožich opravdu hodí, našel jsem si starý z berana na půdě. Bydlet ve městě tak se taky obejdu bez kožešin...
    Kdybych třeba přez zimu nebral do kovárny ten ledviňák z koček tak jsem furt nachlazený (ani dva svetry ho nenahradí úplně...)
    PRZZI
    PRZZI --- ---
    BRUDER_MATHIAS: sposta lidi je tak tupa ze i ta cincila je chytrejsi...staci se podivat na fotbalove fanousky zeano...takze pokud chces resit ze clovek je vychytralejsi tvor-ber to jako jednotlivce...a jsi si v tomto pripade jisty ze ty mas zasluhu na podrobeni sveta???

wake the fuck up
    PRZZI
    PRZZI --- ---
    HLOH: kolik lidi zije v lese??
    PRZZI
    PRZZI --- ---
    FI_YOU: kazdy kdo chce byt free cool in a posh musi mit kozesinu...a cim vic zvirat pri tom zdechne tim lip stejne jsou to jen tupci kteri nemaji dostatek inteligence pac kdyby meli tak by se branily.
    Proto je stahujme zaziva a uzivejme si kozesinove vyrobky ve sleve. JUPI
    btw. nevidim na svete nic hezciho nez se oblect do mrtvoly a jit se pochlubit...kdo videl Fredyho úlet vi o cem mluvim

konec sarkasmu
    HLOH
    HLOH --- ---
    FI_YOU: Kožešinu v zimě do lesa a koženou bundu celý rok na motorku taky koženou zástěru do kovárny a kožený rukavice- nedokážu si tyhle věci představit v náhražkách....
    FI_YOU
    FI_YOU --- ---
    bavite me .... opravdu ...

jak tady kdosi mluvil o tom ze pri vyrobe syntetiky se odparuji do vzduchu skodlive latky....
    prosimvas prectete si poradne jak a pomoci jakych chemikalii se upravuje kuze (napr veprovice, hovezi-proste vsechny ty krasne leskle cerne kozene kabaty a bundy co vsude nabizeji v megaslevach) ve velkovyrobnach do finalni podoby...pak tady neco mluvte o tom jak syntetika znecistuje nase ovzdusi...a to ze vypada jako ausus snad ani nebudu komentovat...

zajimalo by me spis proc preferujete kozesinu...jaky je ten pravy duvod proc ma clovek, zijici evropskem (prevazne mestskem) prostredi s mirnym podnebim , potrebu nosit kuzi ci kozesinu?
    ...pokud nezijete za polarnim kruhem tak imho nanachazim zadnou kloudnou odpoved
    HLOH
    HLOH --- ---
    TWORBO: To jsem zvědavej jestli ti to vyjde,zdá se to jednoduché, jestli jo tak budu obcházet sousedy a vybírat kůzlečí a jehněčí kožky na vydělání tady to každej pálí nebo hází na hnuj.
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    TWORBO: Ten solny roztok jsem taky kdysi zkousela na kralikovi, ale vynechala jsem tu fazi s jarem, takze to priserne smrdelo a pak zakrocila babicka - kralik letel do popelnice :)
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    TWORBO: Konečně někdo něco kvůli čemu je tady ten klub:)
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    tady sem nekde googloval postup jak vycinit kozku, bo mam kozi i s chlupama a chtel sem si s ni usit brasnu na notebook
    tak se do toho vbrzku pustim a dam vedet....
    ...............................
    Co budete potřebovat:

· Jar

· 1 1 l octa-8%

· 1 kg kuchyňské soli

Postup:

1.) Z čerstvě stažené kůže oškrábeme pomocí ostrého nože tuk,zbytky masa a blan. Pokud je kůže vyschlá,namočte ji před tím na několik dnů do vody, aby změkla. Tuto práci udělejte pořádně! Neoškrábaná místa po usušení kůže tvrdnou.

2.) Poté kůži vložíme do nádoby s vodou, do které jsme přilili Jar (původní recept neuvádí množství Jaru- ale nešetřete!). Necháme ji máčet 3 hodiny. Po jedné hodině s kůží občas zamícháme.

3.) Kůži vyndáme z lázně a pořádně propereme v čisté vodě.

4.) Nyní si připravíme z 10 litrů vody, 11 l octa a 1 kg soli roztok, do kterého kůži vložíme. Necháme ji v něm 3 dni a každý den 3x až 4x zamícháme.

5.) Za 3 dni jsme se vrátili a teď kůži můžeme vyndat. Neždímejte a dejte ji volně sušit (já osobně jsem ji před tím vypral v čisté vodě,aby se zbavila octového aroma). Kůží je nejlepší vypnout do rámu nebo přibít na vrata - pokud bydlíte na vsi. Na vratech podložte hřebíky prkénky,aby pod ni mohl proudit vzduch. * *Sušte ji volně ve stínu.Když oschne začněte ji vytahovat a mnout.Vytahovat se dá přes napnutý provaz nebo ohoblované prkénko. Na vašem úsilí závisí jak bude kůže měkká.

6.) Když dosáhnete zvolené měkkosti, kůži vyuďte, aby vám po zvlhnutí neztvrdla.

Pozn: * Pán,od kterého jsem recept obdržel podle něho s úspěchem činí kůže z koz a daňků do úplné měkkosti. Na první pokus se vám asi nepovede dosáhnout naprosté dokonalosti ale zkoušejte to. Chce to cvik a zkušenosti.

* *- kůži nevěšte přes tyč apod. Na místě,kde se dotýká tyče by ztvrdla a vaše práce by přišla v niveč.

Přeji mnoho úspěchů při výrobě! Doufám, že vás mokasíny z teploučkých kožešin budou při zimním táboření krásně hřát.

Vydělávání kůží chemickou cestou

Dříve než začnu popisovat postupy, které používám a považuji za nejsnažší, chci upozornit, že nejsem profesionál v tomhle oboru, ale samouk.

Myslím si ale, že vydělané kůže, ke kterým jsme se u nás v kmeni dopracovali, jsou použitelné pro všechny věci, které člověk našeho zaměření potřebuje (oblečení, mokasíny, pouzdra, tašky atd.). Asi ne každému se podaří hned napoprvé vydělat kůži k dokonalé spokojenosti. Chce to ale vytrvat a zkoušet dál. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že k dobrým výsledkům pomůže hlavně vlastní praxe. Je to dřina, ale pocit, že má člověk všechny věci z vlastnoručně vydělané kůže, to určitě vynahradí.

Postupy, které budu popisovat mám vyzkoušené a týkají se vydělávání kůží jak s chlupem, tak na useň.

Pro začátek se nebudu zabývat činěním zvířecím mozkem, protože je to trochu složitější, ale budu se věnovat činění s použitím jednoduchých chemikálií.

Pro oba způsoby činění je potřeba kůži ať čerstvou či suchou vložit do vody a máčet asi 3 dny a během této doby několikrát vyměnit vodu.

Činění kůže s chlupem

* oškrabat rozmočenou kůži - masovou stranu - na špalku ostrým nožem nebo různými škrabkami (dle druhu, tloušťky a velikosti kůže)

* po oškrabání se rozprostře a posype kamencem hlinitodraselným a solí v poměru asi 3:1 a stejnoměrně se rozetře

* složí se masovou stranou k sobě, složí do balíku a vloží do nádoby s trochou vody (aby kůže nevyschla) a nechá se asi 1-2 týdny

* po vyjmutí se očistí zbytky kamence a soli a nechá se okapat

* potom se natře emulzí a
    nechá schnout

* během schnutí se vytahuje a měkčí (škrabkou, v ruce, přes roh či provaz)

* pozor při závěrečné fázi schnutí, snadno ztvrdne - když už se to stane, stačí kůži zabalit do mokrého hadru, nechat nasát vlhko a pokračovat v sušení

* po úplném uschnutí možno přebrousit

Roztok kyseliny lze použít i na kůže s chlupem, mám vyzkoušené lišky, kuny, lasičky. Určitě by to šlo použít i na větší kůže, jako např. jelen, ale problém je s velkým množstvím roztoku a s velkou nádobou.

Není dobré kůže sušit na prudkém slunci. Vlákna v kůži rychle ztvrdnou a špatně se měkčí. Při závěrečném sušení a měkčení považuji za nejlepší mnout a vytáhnout kůži v ruce.

Nátěr kůže emulzí nemusí být, ale je to lepší. Kůže je potom vláčnější a lépe odolává vlhku. Je možné také kůži na závěr vyudit.

Emulzi zhotovíme z vody, rostlinného oleje a mýdla. Olej a mýdlo se rozvaří ve vodě a potom se natírá na kůži. U usně z obou stran. Poměr je asi 5 litrů vody. 1/3 litru oleje a 3/4 krabice pračkového mýdla, lze použít i normální mýdlo, ale musí se nastrouhat. Roztok používám i na další kůže až do vypotřebování, ale je potřeba vždy přilít vodu a opět rozehřát.

Skejpry a škrabky mám vyrobené dle indiánských a zatím jsem nenašel lepší nástroje. Pokud máte problémy se získáváním či zhotovením těchto nástrojů, mohu je dodat. /viz kontakt na obchodníky/

Doufám, že moje rady a návody Vám pomohou.

Přeji mnoho úspěchů.
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    skodna:) to je termin myslivcu aby obhajili strileni do zivyho pro zabavu. zadna skodna ani mene skodna nejsou. Jsou to jen provazany potravni retezce....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam