• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANIQUEKůžičky, kožešinky - materiály z mrtvých zvířátek člověkem užívané
    KACHNY
    KACHNY --- ---
    HOOB: vim vim lec bohuzel je to ten samy vikend co fest rockle kde mame mit vystoupeni :o(
    HOOB
    HOOB --- ---
    KACHNY: jo indian coral pořádá na začátku září na tohle téma seminář určitě zajimavej - budou přednášet lidi co se tím tady u nás dokážou uživit (teda určitě dělaj víc věcí)
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    AXTHEB: :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ANIQUE: dinary, jeny a tak.
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    MORRIGHAN: To se ani nedivim, otázka je, co jsou nekřesťanský peníze?
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    ANIQUE: Parada :) Neco podobneho jsem videla nedavno v Polsku, deka sesivana asi z 30 lisek nebo tak nejak... Ale chteli za to nekrestansky penize :(
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    KACHNY: Tohle mi něci říká, to ž jsem někde viděla...
    KACHNY
    KACHNY --- ---
    no a pak je nějakej návod na to činění mozkem tady: http://www.indiancorral.cz/htm/v_kuze_mozkem.htm
    KACHNY
    KACHNY --- ---
    tak sem vam neco nasla neni to zatim mozkem ale alespon neco :
    Vydělávání kůží chemickou cestou

Činění kůže s chlupem

oškrabat rozmočenou kůži - masovou stranu - na špalku ostrým nožem nebo různými škrabkami (dle druhu, tloušťky a velikosti kůže)

po oškrabání se rozprostře a posype kamencem hlinitodraselným a solí v poměru asi 3:1 a stejnoměrně se rozetře

složí se masovou stranou k sobě, složí do balíku a vloží do nádoby s trochou vody (aby kůže nevyschla) a nechá se asi 1-2 týdny

po vyjmutí se očistí zbytky kamence a soli a nechá se okapat

potom se natře emulzí a nechá schnout

během schnutí se vytahuje a měkčí (škrabkou, v ruce, přes roh či provaz)

pozor při závěrečné fázi schnutí, snadno ztvrdne - když už se to stane, stačí kůži zabalit do mokrého hadru, nechat nasát vlhko a pokračovat v sušení

po úplném uschnutí možno přebrousit

Činění kůže na useň

Zde záleží na fázi odchlupení, která jde provádět vločením kůže do bahna, vápenného roztoku nebo oškrabáním v rámu. Poslední způsob považuji za nejlepší, neboť kůže je potom kvalitnější a z obou stran pěkně semišová. Z toho důvodu budu i tento způsob popisovat:

rozmočenou kůži napnout do rámu a nechat uschnout

skejprem oškrabat obě strany

vyjmout z rámu a opět rozmočit ve vodě, stačí 2 hodiny

vložit do roztoku - vody, soli a kys. sírové (do akumulátorů), základní poměr je 10 litrů vody, 1 kg soli, 1 dl kyseliny

rozmíchat a vložit kůži (stačí 24 hod.), během této doby je potřeba kůži několikrát zamíchat

po určité době nechat okapat, natřít emulzí a sušit a měkčit

když je při sušení nedostatek času a nechceme, aby kůže přeschla, složíme do igelitu, tím se zabrání schnutí a pak dle možností opět pokračujeme v sušení a měkčení

Ještě několik mých zkušeností na závěr

Roztok kyseliny lze použít i na kůže s chlupem, mám vyzkoušené lišky, kuny, lasičky. Určitě by to šlo použít i na větší kůže, jako např. jelen, ale problém je s velkým množstvím roztoku a s velkou nádobou.

Není dobré kůže sušit na prudkém slunci. Vlákna v kůži rychle ztvrdnou a špatně se měkčí. Při závěrečném sušení a měkčení považuji za nejlepší mnout a vytáhnout kůži v ruce.

Nátěr kůže emulzí nemusí být, ale je to lepší. Kůže je potom vláčnější a lépe odolává vlhku. Je možné také kůži na závěr vyudit.

Emulzi zhotovíme z vody, rostlinného oleje a mýdla. Olej a mýdlo se rozvaří ve vodě a potom se natírá na kůži. U usně z obou stran. Poměr je asi 5 litrů vody. 1/3 litru oleje a 3/4 krabice pračkového mýdla, lze použít i normální mýdlo, ale musí se nastrouhat. Roztok používám i na další kůže až do vypotřebování, ale je potřeba vždy přilít vodu a opět rozehřát.
    TALANKA
    TALANKA --- ---
    ANIQUE: Jé :o)
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    TALANKA: Krejčí:)
    TALANKA
    TALANKA --- ---
    ANIQUE: A můžu se zeptat, čím se živíš? :o)
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    KACHNY: Sem s ní:) I když mám pocit, že zrovna na tohle by byla i rýma zbytečná:)))
    KACHNY
    KACHNY --- ---
    jinak sem byla svědkem stahovaní daňka z kůže včetně hlavy a řeknu Vám asi bych neměla sílu na to stahovat tu hlavu ( zbytek mi prisel jako kdyz stahujete kůži třeba z kuřete) a druhej den to byla uz celkem síla ( hlavně pro lidi kteří neměli rýmu) o třetím dni nemluvit.. ale kůže krásná a snad se povedla i s hlavou.. pokudse zadaří vyfotím a nahodím...
    KACHNY
    KACHNY --- ---
    CELULITIDA: pravě sem spala spala tyden v kůžích ano v kůžích z mrtvejch zvířat a nemůžu si stěžovat, ale souhlasim s tim že mít je pověšený na zdi je zbytečný ale budu daleko radi chodit zabalená v kůži než v silonu ..
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    TALANKA: Já mam taky ráda koženou/kožešinovou klasiku, ale prostě mám k módě silnej vztah, je to moje řemeslo a povolání a tudíž sleduju (ač spíš jen ze zajímavosti, stejně mě moc neovlivní) trendy. Nejvíc mě baví Gaultier a Dior, ty kožichy dělá dobrý Mc Queen.
    TALANKA
    TALANKA --- ---
    ANIQUE: Tohle mě třeba moc nebere...

HLOH: Tohle ale zase já ráda. I když LHčkáře moc nemusím :o)
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    Ano, tentokrát zabrousím tam, kde se zvířata chovají na farmách za účelem ztažení z kůže. Tapeta pro povrchní milovníky haute couture:

Alexander Mc Queen

Jean-Paul Gaultier

hristian Lacroix

Christian Dior

HLOH
    HLOH --- ---
    CELULITIDA:

To s tím Karlem mi připomělo kamaráda s jeho skupinou věnující se živé historii...
    CELULITIDA
    CELULITIDA --- ---
    HLOH: fůj, taky jak z dob Karla IV

naví jsem alergik, takže bych se vosypala.. No nic..

mějte se a netrapte ty zvářátka pro zbytečný věci
    TALANKA
    TALANKA --- ---
    ANIQUE: Podobné dělá kamarád a období je gotika. Na šermířských akcích je toho plno :o)

Já teda kůže a kožený věci zbožňuju. Ale vzhledem k tomu, že většina věcí se dělá z teletiny nebo z prasat, tak bych se vrahem opravdu nenazývala, bo to není ohroženej druh a stejně se to sežere...

HLOH: No, my třeba máme srnčí kůži na podlaze. Srnku jsme snědli, kůži dali na podlahu. A náhodou to nevypadá nevkusně :oP A kočky, jak z toho vyváděj :o)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam