• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANIQUEKůžičky, kožešinky - materiály z mrtvých zvířátek člověkem užívané
    KEJKA
    KEJKA --- ---
    JANDIS_01: hmm... pěkná prácička... a kdy ty mi uděláš ten slíbenej náramek?
    JANDIS_01
    JANDIS_01 --- ---
    A na závěr ještě hlava tygra co měla být na aktovku A4... válí se tam už dobře pět let... dotyčný zadavatel se již nikdy neozval..

JANDIS_01
    JANDIS_01 --- ---
    Tady jsem ti vyfotil to kolečko na falešný štychy.. jsou tam ještě nástroje na udělání linky po okraji a na srážení hran...

JANDIS_01
    JANDIS_01 --- ---
    Tady tohle je stará šerfovačka taky z dob Rakouska-Uherska. Tím se upravuje tloušťka kůže...

JANDIS_01
    JANDIS_01 --- ---
    Tady je "kůň" na kterém šijeme

JANDIS_01
    JANDIS_01 --- ---
    První šídlo (zleva) je kulaté na zapošívání, druhé je staré z doby Rakouska-Uherska používalo se na šití řemínkem má správný tvar rukojeti. Třetí je taky rakousko-uhersko akorát že na normální šití a to čtvrté je dělaná rukojeť od našeho kamaráda (s tím tedy šijeme nejčastěji) Mimochodem existuje firma která dělá ty hefty stejně jako za rakouska. Za boha jsme nemohli najít jejich katalog který máme v bordelu někde v dílně..
    JANDIS_01
    JANDIS_01 --- ---
    Takže nezapoměl jsem s fotkama a tady jsem ti vyfotil ty šídla.... bohužel pořád nemám foťák takže fotím mobilem...

JANDIS_01
    JANDIS_01 --- ---
    Jinak s fotkama jsem nezapoměl akorát se pořád míjím s kamošem v dílně (nemám klíče)
    JANDIS_01
    JANDIS_01 --- ---
    HLOH: Vypadají dobře.. určitě se hodí k tomu motopcyklu... :)
    HLOH
    HLOH --- ---
    Tady jsou ty brašny (ta větší posraná je původní kterou jsem používal jako vzor):

JANDIS_01
    JANDIS_01 --- ---
    Ještě teda doplním že všechno převážně děláme z hovězí hlazenice protože se zabýváme westernovým zdobením kůže... vepřovici prakticky nepoužívám protože nemá tvarovou paměť.... Pokud budete něco zkoušet co se týče barvení, moření, lakování, dopručuju předem odzkoušet na odřezkách a případných zbytcích jak to vlastně funguje než na hotovém výtvoru...
    JANDIS_01
    JANDIS_01 --- ---
    Běžně natíráme kůži apreturou vařenou z šelaku... vaří nám to jeden kamarád zeptám se jak se to jmenuje přesně a co je to chemicky... jinak k ošetření kůže třeba už lakované jsme používali Bistrol což je přípravek na parkety a linolea ale musíš s tím opatrně a potom hodně leštit... ještě se používá věc která se jmenuje olej na tureckou červeň ještě se ti zeptám... Speciálně na tu zpuchřelou kůži se mi teď nic nevybavuje protože já bych jí vyhodil ale mám pocit že jsme nějaký historický kousky ke kterým měl majitel citovej vztah něčím dávali do kupy aby se úplně nerozpadly.... A na okraj k čištění přírodní kůže od nečistot je dobrý slabounkej roztok kyseliny šťavelové....
    HLOH
    HLOH --- ---
    JANDIS_01: Dík za rady, ještě pár dní u šití zůstanu (než vyležím chřipku) teď zkouším brašny na motorku a sedlo, nevíš čím tu kůži ošetřit aby byla odolnější proti vlhku?
    JANDIS_01
    JANDIS_01 --- ---
    ANIQUE: Ahá .... No tak to přeji brzké uzdravení...
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    JANDIS_01: jsem furt nemocná:(
    JANDIS_01
    JANDIS_01 --- ---
    HLOH: No ono by to nabylo většího významu kdybys šil toho hodně nebo velké věci třeba sedlo... předpíchání nemám rád protože se ti někdy může stát že díky stahování štichů můžeš přijít na to že se ti to třeba hnulo nebo to máš moc stažené a nemůžeš tam dostat věc pro kterou je to určené a potom to přepíchávat nebo se trefovat na původní díry je vopruz... taky se ty díry trochu zatahujou.. Předpíchávám jenom u hodně tlustých věci když mám hodně silný kedr nebo hodně tuhou kůži... Jinak ta zpuchřelá kůže se ti bude pravděpodobně trhat ve švech rozhodně tam do té brašničky nedávej nic na plno. Máš ty štychy celkem drobný a i pěkný tak by to nemuselo být tak strašné. Ještě koukám že jsi hodně nastavoval niť... Když chci něco ušít najednou tak vezmu dratev a zhruba s ní naměřím délku štychů x2 (šiješ dvěma jehlama proti sobě) a přidám ještě třetinu délky... pak by mi měla vystačit... jinak platí že bys neměl mít dratev delší na rozpažení rukou.Potom už nastavuješ šití. S delší dratví se už potom blbě šije...
    HLOH
    HLOH --- ---
    JANDIS_01: Kůže je opravdu stará a zpuchřelá- jednou jsme našli při čurání za hospodou staré kozy z tělocvičny a bylo nám ji líto nechat ji tam hnít. Šídlo má profil do kosočtverce průměr začíná na 1,5mm a pak se postupně rozšiřuje. To s tou rukojetí jsem nevěděl, myslel jsem že to nemá většího významu, šiju tak že si nejdřív vše předpíchám a pak jen šiju...
    JANDIS_01
    JANDIS_01 --- ---
    HLOH: Jinak koukám že jsi dělal pouzdro na jeden ze tvých nádherných nožů.. nebo je to něco starého zpravovaného ??? Myslím ty kožené věci. Protože ta kůže vypadá hrozně.. Já to moc nemám rád u té kůže když někdo evokuje stáří tím že veme na to starou zpuchřelou kůži ze školní žíněnky, protože ty starý chlapi byli mistři svého řemesla a dělali to pořádně a dobře. To že to dneska v muzeu vypadá takhle je věc jiná.. ale každýho věc....
    JANDIS_01
    JANDIS_01 --- ---
    HLOH: Co se týče hrotu tak ho máš asi správně profilovanej bude do kosočtverce s velmi ostrou špičkou. Na šití mám radši uší hroty zhruba 3 cm dlouhý. Kulatý šídla nemají většinou špičku ostrou a to z toho důvodu že se s nimi píchá do děr ve kterých už jsou nitě např. při zapošívání, protože tímhle bys tu nit přeříz a navíc jí nesmíš ani propíchnot. Hnusná mi přijde ta rukojeť.. Potřebuješ takovou která je relativně úzká s koncem do tvaru hrušky a jakoby dělá profil písmena J. Měl by se ti ten konec opřít do dlaně a ten J profil dělá to že s nim tlačím na jehlu když jí nemůžu dostat skrze díru (ušil jsem toho ručně fakt hodně) Natáhni ruku jako by si se hlásil ve škole, s dvěma prstama nataženýma a zbytkem prustů složeným do dlaně, když k tomu přidáš nůž nebo klidně propisku tak pochpíš jak to myslím s rukojetí a držením šídla. Základ je že když šiješ tak jedeš dvěma jehlama proti sobě, máš to upnuté ve svěráku kterému se říká kůň a neměl by si pouště to šídlo vůbec z ruky... Hledal jsem teď šídlo po bytě ale nenašel. Stavím se v dílně a vyfotím ti ho... Zeptám se i po těch samotných hrotech protože jsem je tam někde viděl.. Jinak to kolečko pokud nemá úplně ostré hrany a mezery mezi zubama jsou dělané obloučkem a relativně nízké tak se dají použít i jako falešný šev.. uděláš do kůže linku namočíš, necháš trochu zavadnout a projedeš tím kolečkem.. vypadá to efektně.
    HLOH
    HLOH --- ---
    JANDIS_01:A jak by mělo vypadat? Kulaté a nebo zahnuté?
    Dělal jsem jen podle toho co jsem vyčet a viděl na obrázcích takže každá další rada dobrá...
    Všechny nástroje jsi popsal přesně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam