• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přístup odmítnut.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANIQUEKůžičky, kožešinky - materiály z mrtvých zvířátek člověkem užívané
    RAEL
    RAEL --- ---
    DIABOLUS: Díky, tohle jsem potřebovala a ještě jednou s eomlouvám, prve jsme uvedla až příliš extrémní příklad.
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    LIMONADA: děkuji Ti náčelníku, že ses mě zastal ;)..
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    RAEL: jak jsem zmińovala níže, Snaha se zaměřuje zejména na kožešiny, tak proto poznámky k nim. Nicméně činí, a dobře, i usně.
    U usní samozřejmě problém s přelínáváním odpadá.

Kožka ale každopádně musí být zdravá, a to jak za života zvířete, tak po stažení. Zvíře pro kvalitní kožešinu, ale i useň!, nesmí trpět žádnou kožní chorobou, nedej bože svrabem. Po stažení, nečiníme-li ji hned, je nutno kožku napnout (způsoby jsou tu, mám dojem, někde popsány) neboť tak má kožka možnost dobře vysychat a "dýchat". Neučiníme-li tak, pak nám může kožka zplesnivet, shnít, také se do ní spíše dají houby a brouci. Nehledě na to, že zmuchlaná a ztvrdlá kožka se špatně máčí a nedostane-li se roztok všude, pak nám výsledek nikdo nezaručí (a netuším jestli v koželužnách by si tuto někdo vzal na triko).

Takže na činění kožku "rovnou" bez brouků, plísní hub a jiných proradných breberek :)...
    RAEL
    RAEL --- ---
    LIMONADA: Jasně, byl to jen příklad.
    LIMONADA
    LIMONADA --- ---
    RAEL: vzdyt o tom mluvi...proste nesmi to byt linajici kuze a pise jak toho docilit. bez brouku - proboha to je snad jasny ne, ze jim tam nekdo nebude posilat polorozlozeny zbytek...
    RAEL
    RAEL --- ---
    DIABOLUS: Bod 1 asi nebyl dodržen vzhledem k tomu, že kožešina je v tomto případě druhotná... Myslela jsem, že mluvíš o jakýchsi pravidlech té firmy např. kožešiny bez brouků atd...
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    RAEL: Tak týká se to v podstatě správného a dobře načasovaného usmrcení kožešinových zvířat.

Správným načasováním se míní nezabíjet zvíře, když přelínává, ať už na jaře nebo na podzim. U většiny zvířat a zejména u králíků je nejkvalitnější srst přes zimu, a proto je dobré se vyvarovat a králíky na kožešinu jindy nezabíjet (teď když máme možnost mrazáků, tak v tom nevidím větší problém).

Správným usmrcováním se míní rychlé a "humální" usmrcení zvířete. Nejen, že si zvíře zaslouží rychlou a netýrající smrt, ale také vystresované zvíře strahcy pouští chlupy a nemá dobré maso...
    RAEL
    RAEL --- ---
    DIABOLUS: A ty zásady jsou? Mě to zajímá!
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    RAEL: To je přesně ono. Člověk musí dodržet u kožek pár zásad a pak je rádi a kvalitně vyčiní...
    RAEL
    RAEL --- ---
    DIABOLUS: To je dobré. Někdo mi kdysi zmiňoval, že kdes u Jihlavy je možnost poslat poštou kůže a že je vyčiní a pošlou zpět, to bude asi ono :))
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    CNV: Snaha Brtnice (což je kus od Jihlavy), mají pobočky po celej republice a měli i internetový obchod. Jsou zaměřeni zejména na kožešiny, ale dělají i usně.. Je to snad největší koželužna u nás.. Určitě, když jim napíšeš mejla a optáš se, tak Ti velice rádi poradí ;). V kamenných obchodech ale prodávají většinou dámy, které se vyznají spíš v hotových kožešinových a usňových výrobcích, nežli ve výrobě jako takové (aspoň takovou mám zkušenost v Praze a v Jihlavě)...

http://snaha.webz.cz/uvod
    chmm tak ten internetový obchod nemůžu najít, asi ho zrušili :(..

Jinak v Brtnici je provozována i čistírna usní a kožešin a mam za to že dokonce ve stejném areálu a koželužnou (ale to nevim na sychr - jsem tam byla jen jednou)
    PPAVON
    PPAVON --- ---
    CNV: otázkou zůstává čemu říkáš vhodná kůže? na co, tudíž z čeho ta kůže je, tlouštka, budeš to dělat na stroji nebo v ruce...
    RAEL
    RAEL --- ---
    CNV: Já poznávám jen vhodnou kůži na knihařinu. Ta musí být netažná, což je asi vlastnost, kterou na oděv potřebuješ, na kabelku méně, takže už Ti poradí někdo jiný ;)
    CNV
    CNV --- ---
    RAEL: Tady v Brně vím o jednom kutil obchodu a nějaké kůže jsem tam viděla... i zbytky, zajdu tam kouknout. Akorát mě napadá, že ani nevím, jak vhodnou kůži poznám :)
    RAEL
    RAEL --- ---
    CNV: Nebo starý kožený kabát ze sekáče ;)
    RAEL
    RAEL --- ---
    CNV: V Gaře http://www.gara.cz/gara_cz/produkty.html ale třeba v Praze se dá taky v různých "kutil" obchodech, často taky kožené galanterie nebo samotní brašnáři mají "odpad" ale celé kůže v Gaře na objednávku. Případně ještě Solnice, ale od nich jsme nenašla stránky.
    CNV
    CNV --- ---
    Kde vlastně sháníte kůži? Třeba něco, z čeho by se dala udělat kabelka?
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    Mám dotaz. Maminka mi po důkladné probírce staré skříně věnovala stříbrnou lišku včetně hlavy, paciček a ocásku. V tlamičce má takový kolík, kterým se chytá ocas, aby z ní vznikl límec. Jenže byla v pytlíku s kuličkami proti molům a ocas se jí díky kuličkám úplně vysušil a odlomil. Je nějaký způsob jak kožku něčím napustit aby zvláčněla a dala se sešít?

Díky moc za odpovědi diabolka...
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    RAEL: nejni zač, když narazíš na nákej problem dej vědět když budu umět poradim...
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    NATHAELEN: zas modrej kožich jen tak někdo nemá!:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam