• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PUSINASrí Lanka - země kontrastů
    DIGITALL
    DIGITALL --- ---
    AYPERI: Díky!!! teď v úterý tam odletám na týden sám a chystám procestovat jih srí lanky vlakem a busem :-)
    AYPERI
    AYPERI --- ---
    http://www.seat61.com/SriLanka.htm#Guidebooks%20&%20Timetables
    jízdní řády vlaků a info, mohlo by se někomu hodit, neb se budou snažit oškubat vás i na tom :)
    AYPERI
    AYPERI --- ---
    MANIFEE: skvělý, díky :)
    MANIFEE
    MANIFEE --- ---
    AYPERI: musis na formulari vyplnit kde budes bydlet, staci napsat jmeno jakyhokoliv hotelu kterej na sri lance je, nikdo to neproveruje. Takze rezervaci nepotrebujes.
    UPASAKA
    UPASAKA --- ---
    AYPERI: Turistické vízum (razítko do pasu) na měsíc dostaneš automaticky při příletu na letiště, nevím o nikom kdo by ho nedostal.
    AYPERI
    AYPERI --- ---
    tedy myslím jen na krátkokodobý pobyt / ne 3 měsíce .)
    AYPERI
    AYPERI --- ---
    věděl by pls někdo jestli je třeba prokázat se i rezervací ubytování po příletu (pro vízum) nebo ne?
    UPASAKA
    UPASAKA --- ---
    ALOPEX_LAGOPUS: Turistické vízum na tři měsíce lze získat zdarma na ambasádě ve Vídni, stačí se prokázat zpáteční letenkou a vyplnit formulář. Dá se to stihnout za jeden den, kamarád to absolvoval v prosinci 2009. Prodlužování je možné i v Colombu na Visa Office, stačí doložit např. kolik jsi si vyměnil peněz na rupie. Prodloužení na první 3 měsíce je zdarma, na další je to za cca 100 dolarů.
    Ta aklimatizace je dost individuální, pokud nebudeš mít problémy se spánkem, vedrem a vlhkostí může stačit týden..
    Očkování bych nepřeháněl, tetanus, Hepatitida A a ten tyfus myslím stačí. Japonská encefalitida není naštěstí moc rozšířená.
    BARA78
    BARA78 --- ---
    Tak co se týče aklimatizace, tak bych řekla tak týden. Byla jsem tam necelý měsíc a musím říct, že než jsem si zvykla na to klima, tak mi to tedy min několik dní trvalo. Poslední týden už byl super :) Jinak co se týče očkování, před třemi lety jsem to konzultovala s centrem cestovní medicíny, kde je možné se poradit i nechat očkovat. Měla jsem očkování na tyfus a hepatitidu a, b. Doporučovali i antimalarika, ale jen v případě, že se budeme pohybovat v oblasti, kde je riziko (na SL tehdy spíše východní pobřeží) a ta jsme nakonec neměli. Tetanus a dětská obrna jsou povinná očkování od dětství, takže ta člověk z ČR řešit nemusí. Lépe ale zkontrolovat lhůty u tetanu.
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    Ja bych s tou aklimatizaci celkem i souhlasil, jsou lidi ktery proste prvnich 10-14 dni v tom dusnu nemuzou spat > pres den se plouzej, zvykaj si na jidlo > s*cky a jiny problemy, coz taky vycerpava atd. Osobne znam lidi, ktery leteli na 3 tejdny do tropu a uzili si max. posledni tejden, protoze byli radi ze muzou chodit .. zalezi na veku, dispozicich, na obdobi kdy letis, cedok to myslim napsal 'korektne' ;)
    YACOB
    YACOB --- ---
    ALOPEX_LAGOPUS: heh.. nevim no :-D .. aklimatizace 2 tydny me bavi :) ..... inu, necht se taky vyjadri ostatni .))

"Doporučuje se dále očkování proti tyfu, tetanu, dětské obrně, meningitidě, japonské encefalitidě, hepatitidě typu A, vzteklině, neštovicím, choleře a žluté zimnici."

-> to je taky prehnany, i kdybys mel(a) behat v dzungli...

viza.. zalezi co se vsechno se vztahuje do tech 30 usd na den, jestli jidlo, obleceni, suvenyry, naklady za dopravu, vstupy do chramu etc.... a taky hlavne na zaklade jakejch uctu by probihalo to prokazovani :) .. v hotelu dostanes ucet a jinak to moc neresi, mi aspon prislo.. ale tak byl jsem tam pred dvema lety, tak se treba neco zmenilo .))
    ALOPEX_LAGOPUS
    ALOPEX_LAGOPUS --- ---
    K prodloužení víza je zpravidla potřeba prokázat účty útraty 30 USD na den.
    stejne nevidim realne utratit tam za mesic 20 000 czk
    YACOB
    YACOB --- ---
    ALOPEX_LAGOPUS: kde ses docetl, ze plna aklimatizace trva dva tydny? ... plna aklimatizace v himalajich trva tyden :))) ... na to druhy nedokazu odpovedet, ale myslim, ze budes fungovat tak, ze po mesici si udelas vylet nekam za hranice, kde si zazadas o dalsi vizum na mesic ;)
    ALOPEX_LAGOPUS
    ALOPEX_LAGOPUS --- ---
    Zdravim !

mam par dotazů

1/Plná aklimatizace vyžaduje cca dva týdny. Během nich se někdy dostavují pocity apatie nebo únavy a bolesti hlavy ? opravdu ? s jídlem to chápu, to sem zažil v Turecku ..

2/ pobýval nekdo na Ceylonu dele nez měsíc ?
    jede mi o to zda je nejlepsi vyresit si vozum ve vidni, nebo az na místě ?

viz
    http://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/asie/sri_lanka/cestovani/visa.html

diky !
    BARA78
    BARA78 --- ---
    Uzavřená kotníčková obuv fakt ne... v tom by člověk zemřel za hodinu. Rozhodně bych netahala těžké horské boty. Sportovní sandály stačí. Možná nějaké lehké plátěné tenisky do vnitrozemí. Jo, a prádlo... bavlněné. Byla jsem vděčná za sportovní podprsenky, bez vycpávek a kostic a za obyčejné bavlněné spoďáry. Taky se tam dá kdyžtak něco koupit (šaty, zavinovací sukně, kalhoty) a nestojí to moc.
    YACOB
    YACOB --- ---
    no nebo si ty tricka muzes taky poridit tam za par rupek.. a k uzavreny obuvy.. na cmourani po cajovejch plantazich (nevim jak prosinec-unor).. ja tam byl v cervenci, tak nam spis rikali pevnou obuv a davat pozor na pijavice ...... (pevna obuv.. spis nejaka uzavrena, stacej obyc. plataky nejaky si myslim), pak se priklanim k cepicim, kloboukum etc.. sam jsem mel uzeh a od ty doby nemuzu videt kokosovy mliko, mam to zafixovany s tim jak mi bylo spatne z uzehu....
    TETA_JELENA
    TETA_JELENA --- ---
    a co se tyce tech satku, tak jsem to slysela stejne, takze si ho musim poridit.
    nejelpsi je si vybrat doma nepotrebny bavlneny trika nebo fakt zajit nekam do sekace a clovek ma vystarano. a pak ma clovek mistecko v batohu na nakupy;-D
    SEDNA
    SEDNA --- ---
    tyjo tak super napad..a co je na tele fakt neprijemny za material?
    TETA_JELENA
    TETA_JELENA --- ---
    SEDNA: poradim, co mi poradili cestovatele - naber si v sekaci stary trika za par korun (holky tilka) a kazdej den ho vyhod, at to sebou netahas mokry v krosne. ja uz si zaridila od spodaru po tricka vsechno a zpatky pojedu s prazdnym baglem:))))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam