• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MANICCAKuba - perla Karibiku...rum, doutniky, revoluce
    VERU_
    VERU_ --- ---
    MIKATCHOU: takze podle tebe se Kubanec ma lip nez my? kdyz za cely zivot nesmi nikam vycestovat? kdyz ho soused muze udat za kdejakou blbost? kdyz nema ani sanci si poridit vsechny ty moderni vymozenosti, ktere mas doma a denodenne ti usnadnuji a zprijemnuji zivot? ....no tak to me podrz.... chci videt jestli bys vymenila zivot s Kubancem az to tam uvidis
    JAHODOVE_PYRE
    JAHODOVE_PYRE --- ---
    VYHULENY_UFO: myslim, ze vis uplny hovno !
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    RAJCHE: ten turbokurz by se ti možná mohl docela hodit, protože ať už si četl historickou knížku jakoukoliv, je bohužel hnusnou vlastností našich západních mocností vytvářet ze států které nepodlehly kapitalismu jakýsi strašák a velmi často jejich dějiny interpretují nesprávným a ideologicky zabarveným způsobem... Já sem se začala čertit spíš nad tou poznámkou ohledně našich mladých lidí, kteří by podle tebe neměli volit komunisty... co by podle tebe měli volit? Radši ať nevolej nic teda, nechápu jak si v dnešní době ještě někdo může myslet že pravice je ta správná volba...
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    MIKATCHOU: Dekuju, ale historii mam myslim docela slusne zmaklou. A Tim nemyslim ten turbokurz z wiki:) ..... Tak se hned necerti;)
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    RAJCHE: já nestačim valit oči... vy jezdíte na Kubu, ale máte velmi málo zjištěno o její historii a jejím vztahu ke zbytku světa... to jak to tam dneska vypadá neni ani tak moc výsledek komunismu, jako spíš výsledek tzv. "tržní války" kterou na Kubu uvalil kapitalistický svět vedený USA poté, co tam došlo k revoluci. Doporučuji vám přečíst si zde tento článek o tzv. teorii závislosti: http://cs.wikipedia.org/wiki/Teorie_z%C3%A1vislosti

Jde o to, že předtím než na Kubě došlo k revoluci se měli tamní lidé stokrát hůř než se mají dnes, neboť byli jen vykořisťovanými plantážníky se kterými si USA dělaly co se jim zachtělo. USA z Kuby chtělo mít levnou sýpku na levnou třtinu a tabák. Nic víc. Jenže každý stát který na toto přistoupí se tak de fakto dobrovolně řadí do pozice státu kterému je upřeno právo na vlastní rozvoj a prosperitu, a který se tak dobrovolně napojuje přímo na penězovod který odvádí peníze z místní ekonomiky do kapes jiných státních mocností. Problém je že když se místní lidé vzbouří a udělají revoluci, zbytek světa na ně uvalí embargo. Nějaký čas to nevadilo dokud mohla Kuba hospodařit alespoň se sovětským blokem, ale když kapitalismus ovládl i ten, už Kubě moc partnerů nezbylo. Kdyby zbytek světa bral Kubu jako rovnoprávného partnera s právem na vlastní rozvoj a prosperitu, a respektoval že tamní lidé chtějí sociální stát ve kterém neprosperuje jen horních 10%, mohla být Kuba dnes na tom třeba lépe.
    A vůbec- podle čeho u nás lidé měří to co je špatné a dobré pro lidi? máme se snad my lépe když máme televize, Alberty, nákupní střediska a iphony? Je snad tím náš život bohatší a smysluplnější? Máme snad lepší mezilidské vztahy než mají lidé na Kubě? Jsme snad na osobní úrovni více kreativí a naše životy více naplněné? Beztak lidem ani z toho nic nezbyde, kapitalismus si vybírá své rozvojová centra podle toho jak mu káže trh, a trh jak jest známo nehledí na lidi, nýbrž na zisk. Proto až jednoho dne bude bohatá Čína a z nás bude jen montovna, kde lidé nebodou mít zdravotní a sociální pojištění ani důchody a ztěží vyjdou z měsíce na měsíc, bude nám pak na houby že máme auta a televize a možná budem tiše Kubě závidět, že nezašla tak daleko... Je to bohužel všechno jen otázka času, váhy se mohou velmi brzo přehoupnout a lidé i u nás snad jednou procitnou ze svého zaslepení materiálním blahobytem...
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    VYHULENY_UFO: Tim chces rict, ze jsem tam jel prznit kubansky biatches nebo co? :)
    .....mozna mas v lehce pravdu, mozna je dobry videt rozdil na vlastni oci, kdyz se dneska najdou soudruzi i mezi mladejma co hlasujou pro komance. Ti predevsim by to meli videt, dat si studenou sprchu a zamyslet se. Kazdopadne 'Commie Party' byl jen jeden z mnoha duvodu, proc jsem tam jel....a rozhodne ne ten primarni :)

Nevim jestli jsi tam bylo nebo ne.....ale ja za sebe muzu rict, ze to co jsem si v sobe odvezl bylo neco jinyho nez jsem si myslel, ze si odvezu :)
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    MAGDALENA: podíváme se, zhodnotíme a kdyžtak se tam ještě příští rok vrátíme za účelem sňatku :)) (přítel je Kanadan, takže sme se rozhodli vyřešit papírovou záležitost bez přítomnosti "třetí stany" - a Kuba nám příde symbolická)
    navíc můj spolužák z gymplu tam děla konzula na CZ ambasádě, tak už nám zjišťoval detaily k případným papírům .)
    MAGDALENA
    MAGDALENA --- ---
    MIKATCHOU: zavidim i ten tyden. Hned bych jela zpet :)

RAJCHE: Me nejak na Havanu ten tyden nestacil, zalezitost srdce. Problem s "vexlaky" jsme meli na zacatku, pak uz jsem si to poresila. Ale ze sidej a snazi se okrast...bohuzel jo.
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    MAGDALENA: No ja nemel na mysli primo tu vesnicku, ale spis celej Park :) Ta vesnicka je pekna, ale takovejch je na Kube stovky, ale mogoty nikde jinde nejsou. A kdyz tuhle oblast projizdis tema malebnejma udolickama s tabakovejma polickama, kolem cesty se pohupujou tyhle vapencovy kopecky prospekovany jeskynema a na silnici se sem tam 'poflakujou' opaleny a pohubly kubanci/ky.....to je teprve pokoukani.

Havana je opravdu uzasny misto plny kontrastu, ale uprimne....po par dnech ji mas dost. Napr. nas uz fakt nebavilo odhanet 'vexlaky'....to se zadere pod kuzi. A jelikoz je clovek bilej jak stena a oni jsou snedy, tak je jasny, kdo je u nich na navsteve a kdo ma nabitou penezenku vostrejma :)

BTW: zjisti si predem co kolik stoji, pze jinak te silene vosuleji..... :) ....ale to te osuleji stejne :) Kdyz tak rikat, ze uz mas vsecko nakoupeny, pze druhej den odjizdis...to zabira....pak odejdou :)

BTW2: tady je kdyz tak pro inspiraci takova amaterska fotomapa, co jsme tam tam nasbirali:
    Flickr: Explore photos from ©²'s Cuba Trip set on the map
    http://www.flickr.com/photos/-chetta-/sets/72157626441112718/map/
    PS: Dole se s tim da soupat vlevo v pravo :) :)
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    MAGDALENA: njn, je to na hovno, ale fakt víc času nemám, přítel je Kanadan, takže dost často jezdíme do Kanady, tak se nebojim že bysme se tam zas brzo nepodívali, někdy pochystáme nějakej listopadovej termín a pojedem třeba na měsíc. Mě ted primárně šlo o to vidět to rychle aspon předtim než umře Fidel .)
    MAGDALENA
    MAGDALENA --- ---
    MIKATCHOU: Vinales je hezka vesnicka na odpocinek. Treba po tydnu v Havane nebo po cestovani po Kube. Aspon tak jsem to udelala ja a byl to docela relax.
    Ale ten tyden je fakt jen na Havanu a ne na delsi cestovani, protoze neuvidis nic.
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    MIKATCHOU: vsude po Kube stejne, zalezi jakej chces model. Nejlevnejsi kolem £32/day ...mrkni tady: http://www.carrentalcuba.com/
    + to bude chtit nejakej depozit...
    A proc vinales? :) si neco vygoogli a uvidis jestli libi nebo ne......ale jestli chcete ztravit celej tejden v Havane, tak prosim. Ja myslim, ze tak 3-4 dni jsou akorat :)
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    RAJCHE: ok, kolik tam tak stojej autaky? a proč Vinales?
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    MIKATCHOU: Batuzky stacej. Jestli na tejden, tak si dejte Vinales a auto z pujcovny.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    tak to se těšim, na hovno je že tam budem jen tejden, víc nezvládáme.
    Lonely Planet si koupim, na tu já nedam dopustit. Můj přítel už byl na Kubě několikrát, je Kanadan tak tam právě jezdíval s rodičema jak my na Makaraskou, no a je trošku vyděšenej z toho že nejedeme do rezortu a jen s batuzkama .) ale těší se .)
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    MIKATCHOU: abych to doplnil....oni te mistnaci v podstate ubytovavat nesmej, pze jim hrozi pruser od vlady. Jelikoz jim z toho neco kapne a to neco nedaneji, ze jo........a jestli si pamatujes, jaky to bylo obcas za komancu se sousedskejma vztahama, tak si lehko domyslis zbytek.

Kazdopadne v kasach je to fakt cajk. Radim vyuzit pohostinosti a nechat si uvarit nebo udelat snidani. Staci kouknout do Lonely Planet, vsecko tam je :) ... a jelikoz tam letis mimo sezonu, tak to tam bude uplne luxusni :)
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    MIKATCHOU: Jo. No prob v Casa Particular, jinde zalezi na situaci :) da se :)
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    máte někdo zkušenosti s bydlenim u místních?
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    PAJOVA: nazdar kdy tam jedeš? my jsme si zrovna koupili letenku z Ottawy, letíme 17. prosince .)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam