• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FABIANOpenMoko, Freerunner - Svobodny mobilni telefon
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Dik, omrknu to.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    AXTHEB: Občas mám do Prahy cestu, takže se mnou teoreticky jo, ale spíš tak nějak do budoucna... můžeš se zkusit poptat na openmoko.ohin.cz nebo na jabberu na openmoko@chat.linjab.net, na obojím se shází česká komunita.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Je tu nekdo z Prahy s kym by se dalo posedet, pokecat a pucil mi to do ruky?
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    AXTHEB: Myslím že už je:). Byl problém s přijímáním sms, kapacitou baterky a pár telefonovacích bugů (silné echo, nefungující zvuk...). Na ASU (momentálně "hlavní" distro) je pořád bug, kdy po suspendování přestane jet zvuk , nicméně já asi týden používám QTopii tam mi zatím jede vše jak má a jako telefon se už používat v klidu dá. Jediný problém je v tom, že Qtopia je úplně jiná platforma, takže na tom nerozjedete aplikace z distribucí Openmoka, nicméně podpora sms/mms, volání, todo, kalendář a pár dalších věcí tam je, suspend funguje a výdrž je 24 hodin celkem v klidu, takže to už se používat dá.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Co to znamena "na telefonovani to zatim neni"?
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    MASCA: jojo.. taky jsem zjistil, že na telefonování (+ SMS, MMS) to zatím není :-/
    MASCA
    MASCA --- ---
    K těm portům bych jenom dodal, že Debian testing podporuje architekturu armel, takže libovolný z těch cca 23000 balíků tam jde nainstalovat, většina aplikací se i pustí a některé budou dokonce použitelné. Už jsem ho tam měl jen tak na testování, teď čekám, až se mi vrátí 4GB karta, kam bych ho nahodil.

    Po dvou týdnech výhradního používání musím říct, že aby mi to fakt nahradilo telefon, museli by chlapci ještě dost máknout (i když měl jsem většinu času jen 2007.2), takže se vracím ke svému CX65 a asi půjdu cestou chytrého PDA, co nevolá. Stačí vybrat dobrý základ (matchbox a spol.) a mělo by se s tím dát uspokojivě dělat (něco na způsob http://wiki.openmoko.org/wiki/Debian).
    SATAI
    SATAI --- ---
    VOZKA: Tak to mas samozrejme pravdu. Portovat temer cokoli na Android = napsat znova :-/
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    SATAI: Sasmozřejmě záleží aplikaci od aplikace, ale Openttd a ScummVM byly naportovány bez jakýchkoliv vážnějších problémů téměř okamžitě a s většinou ostatních portů také problém nebyl a jde hlavně o to že v porovnání s ostatními mobilními platformami, i těmi založenými na linuxu (android) je portace o HODNĚ jednodušší.

    DEMONOFANARCHY: To jo, tomtom je úplně o něčem jiným, to je zcestná hláška. Jj, ten baterkovej skript je od jednoho z členů první objednávky, ale ještě jsem ho nezkoušel, o dalším softwaru se ale zatím spíše mluví než koná.
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    CUCHULAIN: tak to bude asi v pohode.
    jdu testovat Om 2008.8
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    VOZKA: jestli tam tech repozitaru nemam nejak moc :-)
    all-feed.conf arch.conf armv4t-feed.conf neo1973-feed.conf om-gta02-feed.conf scaredycat.conf
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    VOZKA: doufam ze ne :-) mrknu na to...
    DEMONOFANARCHY
    DEMONOFANARCHY --- ---
    Z tohoto clanku jsem pochopil ze vic lidi pro to zkousi delat software..

    http://joejoe.blog.root.cz/2008/08/07/otevreny-telefon-je-tady/

    Jinak tadle veta mi prijde dost uboha, jelikoz to se absolutne neda srovnavat nakup Tomtoma a pod s timto...

    "Když si představím, že někteří lidé zaplatí za mapový software tísíce a já to mám zadarmo, tak mě vždycky zahřeje u srdce"
    SATAI
    SATAI --- ---
    SATAI: A to nemluvim o tom, ze sepri portovani musis vejit do uplne jine vykonostni obalky.
    SATAI
    SATAI --- ---
    VOZKA: Ad java - nekdo afaik portoval PhoneME. Jak dopadnul, to nevim.
    Ad knihovny - QT, GTK, Glib nebo Libc vazne nejsou vsechno. Pokud se nepletu, tak nemas k dispozici trebas WX, Qt4 nebo SWT, pokud zustavame jen u knihoven pro GUI.
    A nevim, nakolik jsi nekdy byl u portovani neceho vetsiho na novou architekturu, ale obvykle to byva docela legrace i pokud nahodou jsou k dispozici knihovny.

    Upravit GUI ;) To je vec, ktera se vazne lepe rekne a hure udela. Zkus se poctive zamyslet nad usability a uvidis, ze jsi najednou v novem svete.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    CUCHULAIN: A co máš za distro? Zkus FSO, přidej repozitář ScaredyCat (na wiki stránce o repozitářích je návod) a pak řekni, tam mi funguje GPS v pohodě. Nestáh sis omylem distro označený gta01?
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    VOZKA: hmm.. gps jsem zatim nerozchodil :-)
    teda.. gpsd bezi, "cat /dev/ttySAC1" neco pise, ale TangoGPS polohu neukazuje.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    SATAI: Nevíš o čem mluvíš člověče. Ten systém používá jádro linux bez jakýchkoliv zásadních zasáhů a neosekaný x server a podporuje GTK a QT, takže to v případě že máš použitelné knihovny opravdu teoreticky je jen o tom upravit gui na rozlišení 480x640 (640x480) a zkompilovat ho pro ARM. Podpora Java ME naopak myslím v Openmoku není.
    Jinak jako příklad portace desktopových programů které tu normálně fungují dám Pidgin, Open Transport Tycoon Deluxe, ScummVM či Dosbox. Openmokový prohlížeč Minimo je derivace Firefoxu, TangoGPS bylo taky původně pro desktop.
    Takže ta odpověď je ano, teoreticky můžeš vzít jakoukoliv desktopovou aplikaci která využívá GTK či QT (dvě nejpoužívanější prostředí) a můžeš ji pomocí jistých nástrojů zkompilovat pro Openmoko (to je jedna z killing features, systém podobný desktopu), musíš ale být přípravený čelit menším problémům zejména v GUI, ale určitě i v dalších věcech, pro nevývojáře to není.


    MR_DAN: K dispozici je TangoGPS, které funguje bez problémů, ale moc toho neumí. Jedná se o turistickou navigaci, podporuje ukládání speciálních míst do databáze a zaznamenávání trasy, já tam momentálně mám mapy z Openstreetmap, ale podporuje i další. Víc ti toho z vlasní zkušenosti neřeknu, mrkni se na tangogps.org
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    VOZKA: jakz pouzivas program na tu GPS? funguje opravdu dobre?
    SATAI
    SATAI --- ---
    Reknu to jinak: mezi linuxem na mobilu a na desktopu bude pravdepodobne mensi technicky rozdil nez mezi Vistama a Windows Mobile 6, ale to neznamena, ze ma smysl vzit aplikaci a prekompilovat ji na mobil. Trebas protoze display i input metody jsou uplne jine a paradigmata z desktopu na mobilu jen skodi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam