• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    no, v podstate to mas dobre... ale v laboratoriu/na sklade vacsinou nemas kys. maleinovu, ale isty jej funkcny derivat....
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Diels-Alderem nas na cviceni mucili celkem dukladne, tak doufam, ze jsem po krasne stravenych prazdninach neudelal chybu..
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Já, ja jsem mladej, dejte mi minutku..
    BORAG
    BORAG --- ---
    tak jo, já se distancuju, tohle necháme pro mladší :-)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    no a ostatni mozu skusit navrhnut ako spravit tento heterocyklus.

LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: no Ac-S-S-Ac asi bude rozkladat, ale disulfiram je pomerne stabilny, ked ho nevaris v kyseline alebo luhu...
    BORAG
    BORAG --- ---
    gratuluji, máš svůj první antabus :-) Tu oxidaci bych pak asi dělal jodem. Alespoň takhle jsem skoro kvantitativně připravoval AcS-SAc. Ale je třeba dávat bacha na vodu, protože ta produkt rozkládá.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    ja sa bodu vzdavam, len musi niekto este dat dalsiu moznost...je ich vela, ten peroxid nie je bezpodmienecne nutny:)

BORAG
    BORAG --- ---
    vypadá, že nikdo nemá žádný další návrh. Proto sem dám jednu známou molekulu. Syntéza to je opravdu velmi jednoduchá, takže někdo z vás nejspíš hodně rychle přijde k bodu za vyřešení.

BORAG
    BORAG --- ---
    jj, máš pravdu, úplně jsem to přehlídl
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    alebo rovno vinylchloridom radikalovo -- pokial by nevznikol spolymerizovany marazmus, tak by bol z toho rovno Q :)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: jednu chybu som si tam vsimol;)
    v 2. variante pripravy toho dihydroxyditiaoktanu z ditioetanu navrhujes radikalovo katalyzovanu (Kharash?) adiciu allylalkoholu na ditioetan -- vznikol by ti vyssi homolog, dihydroxyditiadekan (C3 medzi -S- a -OH). dalo by sa to urobit na toto vinylacetatom (ak by nespolymerizoval pri tej radikalovej adicii) a naslednou hydrolyzou diacetatu. alebo ten ditioetan alkylovat oxiranom...
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: hej, viem, ze je dostat...vsak sa aj dost pouziva.
    mozno disulfan + eten radikalovo inic., potom vakuova rektifikacia.
    BORAG
    BORAG --- ---
    ten dithioethan je běžně komerčně dostupná věc. Bohužel netuším z čeho se to vyrábí. Ale zdá se mi, že bude snadnější připravit ten dimerkaptan než thiiran..
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: jaja, to je pekne. 1,2-dithioetan ako? z thiiranu a sulfanu?
    BORAG
    BORAG --- ---
    tak jo, nejsem technolog tak jen několik málo možných postupů (ať si to pak technologové zoptimalizují..)

LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    no, zda sa, ze iboone nikoho nezaujima uz.
    BORAG: tak nahradit litium v tom 2,2,-spirooxolane Grignardom a to uz ny mohlo ist, hm?

anyway.

navrhnite (viacero, je to jednoducha latka) niekolko syntez. dobre by bolo, keby bola aspon jedna z nich a) vytazkovo efektivna, selektivna a/lebo b) priemyselne rentabilna, urobitelna v navaznosti na ropnu rafineriu a zakladne priem. komodity (a ak mate inziniersky "hang", tak aj napriklad kontinualne robitelna metoda apod.)

prehlasenie pre bezpecnostne sluzby a zlozky: nie, neplanujeme tu vyrobu boj. latok. je to ciste teoreticke cvicenie.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: hm..no. mas nejaky napad, ako v tom ketale aktivovat C6 na vytvorenie tributylstannylderivatu?
    alebo to pripadne cele otocit a pripravit 2-trialkylstannylmelatonin a nechat ho zreagovat s bromketalom...

rozmyslal si nad alterantivou k ibogainu?=)
    BORAG
    BORAG --- ---
    LIBRIUM: máš pravdu, ten cínhydrid by s velkou pravděpodobností spíš odredukoval ten brom. V tomhle novém případě zase bude vadit BuLi - nejspíš to bude i eliminovat. Pak si nejsem jistý, jestli organolithium v alfa poloze vůči ketalu nebude ketal rozkládat (jestli nebude vznikat enoletherát).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam