• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    BORAG
    BORAG --- ---
    CHEMIK: no už jsem se bál, že se snad nikdy neozveš :-)
    Asi by bylo nejlepší použít Me- ester kyseliny. Nejprve dojde k acylaci resorcinolu, vznikne keton, ten bude v rovnováze s enolem, který by měl napadnout aledehy. Na závěr by měla eliminovat voda... Fluorid boritý by na to jako silná lewisovská kyselina měl stačit.
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    BORAG: Pridam se jak funguje ten posledni krok?
    BORAG
    BORAG --- ---
    LIBRIUM: 1. TMS skupina je taková zvláštní "chránící skupina" - ona vlastně ani nějak pořádně nechrání :-) Nukleofilem ji sestřelíš dolů, takže imho amid nepřežije. I u toho hydroxidu bych se trochu bál.
    2. Jsi si jistý tou deprotonací alfa protonu nitrilu pomocí amidu? Bazický je na to dost, anion bude stabilizován aromátem i nitrilem, ale... ...amid je nukleofil. Dřív jsem dělal eliminace určitých geminálních a vicinálních dichlorderivátů, které na sobě nesly i nitrilovou skupinu. Prováděl jsem to NaNH2 a kvantitativně jsem připravil amidin :-) (eliminace ale fungovala)
    3. Jinak by to tak asi šlo. Ta molekula mi připadá ale poměrně jednoduchá a chemie co používáš je trošku zbytečně drahá :-)
    BORAG
    BORAG --- ---
    trochu jsem tu syntézu poupravil, takže by už tam snad mělo být dost uhlíku. Na web jsem to nahrál pod stejným jménem, proto se to promítne do původního obrázku
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: to tak dopadne, ked v polke postu odidem sledovat TV :)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: ja som to zvazoval takto...

na tomto tvojom navrhu mi nieco nesedi v poslednom kroku...
    BORAG
    BORAG --- ---
    aha, omyl, teď se na to koukám, že v tom posledním kroku mi chybí uhlík. Tímhle postupem bych udělal furanový kruh. Předělám...
    BORAG
    BORAG --- ---
    Takže první pokus:

WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BORAG: Jo, to znam :) Jak Ti tak prijemne zacne kamenet a mrazit krk, jako kdyz Ti zubar pichne znecitlivujici injekci ...
    BORAG
    BORAG --- ---
    WILDENBURY_SQ: jak pravil Librium, jedná se o lidokain. Pár posledních dnů jsem trochu nachlazený a užívám Orofar proti bolesti v krku a právě lidokain je znecitlivující složka léčiva.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WILDENBURY_SQ:lidokain.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ale jeste tedy se vratim k jednomu malemu dotazu.. je ten anilid nejake lecivo, nebo ma nejaky specificky vyznam? Drive byl strohy acetanilid pouzivan snad jako analgetikum a proti chripce, nicmene byl samozrejme zdravi dosti skodlivy... Nema s tim tento "bohatejsi" anilid neco spolecneho?
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WILDENBURY_SQ: a tento typ reakcie sa vola aminolyza funkcnych derivatov karboxylovych kyselin.bezne sa pouziva napriklad pri priprave nizsich amidov karb. kyselin (napriklad acetamid, chloracetamid, butyramid, N-alkylamidy kyselin, stearamidy atd).
    pouzit mozno halogenidy, pseudohalogenidy (aj in statu nascendi, napriklad azid predpripraveny z hydrazidu R-COOH a kys. dusitej), anhydridy (i zmiesane, napriklad R-CO-O-Tf), estery, jednoduche amidy, ureidy atd.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Jop, dekuji vam lidi, znalosti doplneny.

Tak muzete polehounku otukavat tu novou strukturu :)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WILDENBURY_SQ: so solami by to neslo, ale islo by to s volnou kyselinou (resp. z prislusnej aniliniovej soli danej kyseliny) za pritomnosti kondenzacneho cinidla (tionylchlorid, fosforyltrichlorid, DCC apod.).
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    WILDENBURY_SQ: Spis uz s volnou kyselinou.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Takze ester je spravna volba? Nize zmineny "pokus" se mi nechce provadet buhzdarma, no v Ansatz:)) by mel zustat acetanilid, rikas-li to takhle.. a odpadne prislusny alkohol. doplnuji do sesitku "organicka chemie"

a analogicky se soli by to tedy neslo, .. ?
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    tak skus zahrievat napriklad anilin s prebytkom etylacetatu pod kolonou a sleduj, co ti bude oddestiluvat a co zostane v Ansatz.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LIBRIUM: Nechavam se podat. amid, imid a ester podle me s anilinem nereaguji. Sul te kyseliny (treba sodna?) ... Nevim, ze by odpadl NaOH a pekne se to napojilo, jak my chceme, tenhle typ reakce bych asi jeste neznal, pokud by to takhle slo, ale dumam nad tim a na nic jineho nemuzu prijit.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WILDENBURY_SQ:
    "...amid, imid, ester, sul nam jsou na nic."
    urcite?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam