WHOOOSH: Ja tohle znam z chemie triterpenu, jsou to 30 C uhlovodiky, sem tam nejaka funkcni skupina. Kdyz maji karboxyl, dostane se to polaritou (respektive je to ta ambivalentnost, hydrofilni karboxyl, u tebe + peptid, hydrofobni mastna kyselina) do oblasti, kde to neni rozpustny skoro v nicem a ze to skutecne chce chloroform/methanol. Jeste horsi bylo na molekuly privarit aminoskupinu..
Vysvetleni toho, co pozorujes je IMO takovy: Necistej produkt je diky tem necistotam, zbytkum rozpoustedel apod. docela dobre rozpustnej ve vsem. Das to na kolonu, tam se ti to zacne separovat, odstranis zbytky smesi rozpostedel, necistoty a stoff ti sproste zkrystalizuje/vysrazi se, protoze v tom jednoduse neni rozpustnej. Jakmile to mas zkrystalizovany, tak chromatografie ztrati jakoukoliv ucinnost (budes to vymyvat hektolitrem, v kazdy frakci minimum produktu, zato tam bude porad a do toho se ti vymyjou vsechny necistoty jak je tam mas a po spojeni frakci jsi zpatky na zacatku, mozna pri obetovani spinavejsich frakci o neco lip)...
Reseni je zvolit jiny rozpoustedla, jiny sorbent (proleze to aluminou nebo to tam zustane az na veky?), jinou techniku separace, ale to si musis vyzkouset. Delal nekdo neco podobnyho?