• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    to se ale asi nedělá tak, že se smíchaj ty látky, ne?
    prej se do dřevného octa naleje kyselina sírová. tak asi vzniknou ty estery a acetaly, ne?
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: jo ještě mi tam vypadla kyselina octová :o)
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    BOB_GALLOWS: No pomer se bezne nevi :)..
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    CHEMIK: A vi kazdy take ten pomer? :)

Kolega v labu na ceske akade Inländer (tuzemak) varil (vcetne karamelu a tak teda), ale pomer neprozradil. Tedy ne, ze bych se ho nekdy ptal, sice byl vzdy tajemnej jak hrad v Karpatech, ale nakonec vzdy bozskou kapnul, kdyz ho clovek chvili dusil.

Jen teda, kdyz vidim ty komponenty, tak mozna chapu, proc se rika, ze po shitovem chlastu byvaji strasne kocoviny... :))
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: To vi kazdy, kdo nekdy s ethyl formiatem pracoval :).. Prvni, kdyz jsem kdysi otevrel flasku, tak jsem si k ni cichl a zklamane si rekl, je oni kecaj, to neni rumova trest :)
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    zjistila jsem, že rumové aroma, co se používá, je složitější než jsem myslela. není to jen ethylformiát, ale taky
    ethylacetát, ethylpropionát, ethylbutyrát, ethylvalerát, ethylisovalerát
    methylacetát
    furan
    formaldehyd diethylacetal
    acetaldehyd diethylacetal

tzv. rum ether. lze nalézt poměry těch látek? nějak se mi to nepovedlo
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    sory, mělo tam být pod 5 tisíc. no alespoň ste se pobavili...
    děkuji, koupím raději nové výbojky do starý kastle za 300 korun českých
    MRTY
    MRTY --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: za 50k by to muselo mit i vodotrysk :). pouzuivame toto nekolik let a bez problemu. idelne asi ten 20 nebo 30 cm model.
    UV lampa ruční | P-LAB
    https://www.p-lab.cz/katalog/uv-lampa-rucni_537p?vyhledane=UV%20lampa
    BORAG
    BORAG --- ---
    CURDLED: to klidně může být. Mi v té původní lampě, která nějakou podivnou souhrou okolností neskončila v muzeu, ale mi na stole, vyhořela elektronika, a tak jsem to vzal od někoho, kdo mi garantoval doručení do druhého dne.
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    BORAG: cyve, ja jsem nasel tu s dvema vlnovejma delkama na Amazonu (novou) za polovicni cenu
    BORAG
    BORAG --- ---
    ano, velmi podobnou lampu jsem bral od Fishera před pář měsíci a dvě vlnové délky mě vyšly na cca 400 USD
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    proboha, UV lampa je obycejna rtutova vybojka s filtrem, kterou drzite v ruce, zadnou komoru na to nepotrebujete. V US se prodavaj tak za 220 USD, pokud chcete fajnovejsi s dvema vlnovymi delkami tak asi 330USD. A to je pred slevou, ktera muze byt podle zakaznika az 50% ceny

https://assets.fishersci.com/TFS-Assets/CCG/product-images/F24085~p.eps-650.jpg
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    můžete někdo doporučit UV lampu (na TLC analýzy)? nejlepší cena/dodací lhůta/spolehlivost
    pod 50000 Kč. to asi nepude co?
    BORAG
    BORAG --- ---
    MRTY: nejspíš to tak bude. Již jsem jim před časem psal a čekám na odpověď. Co mě však překvapilo, tak ani jiní "běžní" dodavatelé to nemají na skladě (také jsem je kontaktoval). Tak nevím, jestli jim někde nevyhořel provoz na výrobu, protože předpokládám, že se to vyrábí jen na jednom místě a všichni ostatní to odkupují. Zase ale tak do podrobnosti jsem to nezkoumal.
    MRTY
    MRTY --- ---
    BORAG: po tom slouceni sigmy s merckem se mi taky stalo, ze par produktu sigma prestala dodavat. nakonec se ukazalo, ze je jen prevedly na jiny prodejce. moc to nechapu, ale zkus jim napsat.

Produktum dokonce zustalo i stejny katalogovy cislo + baleni je identicky. Jenom na stitku je misto "Sigma-Aldrich" "Honeywell" a prodava to Labicom.
    BORAG
    BORAG --- ---
    Nevíte náhodou, proč Sigma a nyní i Fisher stáhli z katalogu můj oblíbený Grubbs catalyst 2nd generation??? Zrovna jsme ho chtěl cca 2 g koupit a nic... Již jsem měl optimalizovány reakce, kde právě pěkně fungoval a teď se mi tak nějak nechce investovat čas ani peníze, abych objevoval krásy jiných systémů...
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    už to jde, problém nebyl v syntéze, ale zpracování a čištění. zjistila jsem totiž, že je produkt v roztoku nestabilní (takže to je dycky boj s časem). extrakce a mytí jsem urychlila, vyměnila mobilní fázi pro chromatografii a pak to šlo skvěle do pěkných krystalů
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    Nu pokud to nejako dekarboxyluje, docela dobrou zkusenost mam s vytvorenim mednate soli prislusne kyseliny, vysuseni a nasledne zahrivani v DMSO, zahriva se gradualne do te doby, nez clovek vidi bublinky, je to homogenni, takze michani netreba. Vyborna methoda na large scale (vizualni detekce reakce) a pokud je substrat schopen se zkroutit do neceho a la chelat, tzn. aminokyseliny apod.

Ale opravdu strilim od boku, jelikoz neznam presne parametry, metod je opravdu mnoho.
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    CURDLED: je to složitější analog skořicový, dělává se to mědí kotlením ve vysokovroucím médiu (chinolin), ale dávalo mně to blbý výtěžky. tak to zkouším z čerstvý mědi teďko a zatím to vypadá o řád líp
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam