štve mě v poslední době značně jedna taková technická věc: problém lihovým fixem popisovat skleněné nádobí
i kolegové si toho všimli, že se nám pořád smazávaj popisky. nejdříve jsme usuzovali na sníženou kvalitu fixů, že je asi potřeba nádobí i zevně opravdu důkladně vydrhnout a odmastit. leč ani mýdlo, ani jar, ani petrolether, hexan, cyklohexan, ani chlorovaný rozpouštědla, nic zkrátka nepomáhá. ani chemikálie jiného typu, například běžné kyseliny. už jsem z toho začla bejt zoufalá, protože ono to docela otravuje při práci, když na baňku opravdu nejde napsat ani čárka po důkladném vydrhnutí. zjistila jsem, že dokud kus nádobí neponořím na několik sekund do kyseliny fluorovodíkové (nejlépe konc. nebo málo zředěná), tak je to naprosto k ničemu. sice mě těší, že nějak to jde, jenomže kdo chce s takovým prevítem rutinně pracovat? přijde mi to jako poměrně extrémní řešení mýt nádobí něčím, co leptá sklo (o nebezpečnosti HF nemluvě)
už dělám syntézu nějaký ten pátek, ale nevzpomínám si, že by s tím popisováním byl takový problém. i kolegům to přijde prapodivné. máte k tomu někdo něco?