• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    PSEUDOINTELLO
    PSEUDOINTELLO --- ---
    ECLECTICA: je možný, že by to bylo natolik ovlivněný kulturou každý země? když píšeš, že jsi česko-švédských partnerství viděla několik... je to zvláštní, já jsem měla (a dodnes mám) se svým bývalým pocit, že jsme byli jedna duše (s tím jedním tělem už to bylo horší) a ani najít si kamarády nebyl problém. že by to nakonec bylo tím, že nám jsou francouzi nějak blízcí? (třeba smysl pro humor maj podle mě úplně stejnej, stačí se podívat na jejich komedie z 80. let, který jsou od Marečku, podejte mi pero atp. k nerozlišení.)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    YARMIL: španěl se učí česky? a jak mu to jde? :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ECLECTICA: presne! co jsem poznala Svedy, tak jsou presne takovy, jaky popisujes..sice jsem tam nezazila zadnej vztah, ale uz jenom tim, ze se chovam standartne k lidem pratelsky, jsem vzbuzovala dojem, ze po klucich neco chci, a vysvetlovali mi, ze to nejde, ze maj pritelkyni a tak, a ja na ne koukala s vyvalenejma ocima, protoze jsem se fakt nak vyjimecne nechovala...
    YARMIL
    YARMIL --- ---
    fajn klub!

muj pritel je spanel, bydlime ve spanelsku. Moje kamaradka je cinanka a jeji pritel je napul spanel a egyptan. Takze spolu vsichni dost resime ruzne mezikulturni problemy. Muzu ale rict, ze nejdulezitejsi je tolerance. Uz jsem mela vic partneru cizincu, ale bez tolerance to nejde. Taky myslim, ze je dulezity, aby se partner naucil alespon zaklady jazyka toho druheho.
    PASHWAKA
    PASHWAKA --- ---
    ASJA: no ja se neptam na pravidla, ani na odhady ;] nas ta dalka uz oba dost slusne stve... proto me spis zjaima, jestli to mel nekdo podobne, tak jak dlouho to zvladal atp.., nastesti zpatecni bus do svajcu vyjde na 1800,-
    ASJA: jen to ne! :D
    ASJA
    ASJA --- ---
    DARJUSHKA: jj, spolecna kazdodenni realita je pak problem no, ale rikam, pokud ty lidi spolu byli predtim a hodlaji byt i potom, tak by se to melo zvladnout.
    dalsi aspekt na tom je, ze kdyz nekdo jede ven na cas (erasmus nebo neco) a druhy partner zustava, tak je hrozne dulezity udrzet to spojeni, protoze ten co odjel se zacne hrozne rychle menit, ma spoustu zazitku a tak a pro toho ktery "zustal" je to docela tezky se s tim vyrovnat.
    nebo kdyz se dva cizinci potkaji v treti zemi a pak se musi vratit kazdy do te sve... jako je to narocny urcite, ale myslim ze za lasku mozna stoji bojovat trochu obcas, co?:)
    ECLECTICA: ty jo, zajimavej pribeh! to s tim temperamentem je hrozne dulezity, jednu dobu me to v cechach trochu trapilo, ze sem se citila jako potlacovana rezervovanejsim okolim, ted v nemecku se citim v tomhle ohledu lip, njen tim ze je tu hodne rusu a nasla sem si mezi nima par hodne dobrych pratel, ale taky tim ze se nemci navzajem tolik nepozoruji a nehodnoti...a sou zvyklejsi na cizince.
    jinak to co popisujes s tim pritelem (upozornovani na chyby, neochota poznavat tvou zemi a jazyk), to bych vydrzela tak mesic mozna, to neni dobry :)
    DARJUSHKA
    DARJUSHKA --- ---
    ASJA: tak to jsem na ně zvědavá, jak obstojí právě v tak banálně všednodenních situacích jako je mytí nádobí apod.; ono je to totiž možná do určité míry velkým zklamáním, když se partneři, kteří si dříve byli vzácní a ukazovali se jeden druhému v nejlepším světle, spatří ve světle této docela tíživé všednodennosti; neříkám, že se to nedá zvládnout, ale pro některé jedince to může být docela rána... a když se tomu přidají rozdílné náhledy na svět jako důsledek rozdílných kultur, tak se také může stát, přesně jak jsi uvedla tady ASJA - že se posléze ocitneš vedle naprosto cizího člověka, a teď co s tím? nechce se Ti zahodit x společných let, ale přesto Ti začíná být jasné, že nyní má váš vztah náběh na to, abyste doopravdy žili spolu a počítali s sebou i dál do budoucna, a tato představa Tě nesmírně děsí, tak je to fakt hození do ledové vody.
    ASJA
    ASJA --- ---
    PROMETHEA: jasne, to byl spis jako napul zert, ale ikdyz to tady sleduju pravidelne, uz citim ze nekdy nestiham souvislosti :) ale v phode, ja to zvladnu :)
    a k te story - no jako je fajn ze jeste sou stastne konce no:)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Jinak neco malo mych zkusenosti: mela jsem nekolik let svedskeho pritele a zila s nim ve Svedsku. Mela jsem moznost sledovat nekolik cesko-svedskych vztahu a musim naznat, ze mi tahle kombinace pripada ne prilis stastna. (Nicmene znam i pripady, kdy to vyslo :) Ackoliv jsem na ceske pomery v mnoha smerech hodne rezervovany clovek, na pomery svedske jsem byla az prilis velky zivel. :)) Svedi, alespon ti, co jsem poznala, jsou velmi rezervovani, hyperkorentni, jejich smysl pro humor mi dodnes zustal zahadou. Navic me stvalo to, jak podvedome povazuji Svedsko za nejlepsi zemi k ziti, mela jsem problem najit si kamarady (kamaradi meho byv. pritele ke mne byli vzdycky slusni, ale tim to tak jaksi koncilo).
    Konkretne na priteli me neuveritele stvalo, jak se me snazil posvedstit, z kazde jazykove chyby (a to mluvim tak, ze si i nekteri rodili mluvci chvili mysleli, ze jsem tak maximalne z Norska) delal strasnou vedu, cesky se ale ucit nehodlal, jezdit sem nechtel.
    K jazyku: zpocatku jsme mluvili anglicky, ja se ale snazila co nejrychleji naucit svedsky, anglictinu jsme pak pouzivali jen tehdy, kdyz jsme meli nejakou prudsi vymenu nazoru.
    Po nekolika letech jsem se s ulevou vratila domu. Dnes, s odstupem dalsich nekolika let, teto zkusenosti rozhodne nelituju: trosku jsem se porozhledla po svete, naucila se dalsi jazyk (a k tomu navdavkem pasivne dalsi) a ted po letech jsou z nas docela kamaradi, byvaly pritel mi pomaha obcas s korekturami atd.

Muj muz je cech jak poleno. :))) Pravda, ma sice polske a recke predky a mne v zila z poloviny koluje madarska krev, ale vyrostli jsme v jedne zemi a mame stejny matersky jazyk, ca coz jsem rada.
    nechci, aby to vyznelo, ze mezinarodni vztahy nejak odsuzuju, jenom vim, ze pro me to to prave neni.

PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ASJA: jejda, a jak bysis to predstavovala
    ? nechci to tu mit jako sbernu informaci o jednotlivejch lidech - pocet partneru, narodnosti, pocet deti, jak spolu mluvej.....ja vim, sice to zacina bejt trochu zmatecny, ale snad filtr by mohl postacit, ne?
    (kdyz bude fakt velka poptavka po "organizaci" pustim se do toho, ale zatim mi to prijde zbytecny..)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ke vztahum na dalku:
    mam znameho Němce, který se potkal na dovolené ve Francii s Japonko - strávili spolu celou dovolenou, čili 14 dní, a pak si spolu psali dva roky na netu, až ona se rozhodla přijet do Německa, kde se vzali, a už jsou spolu rok, bo víc..a žijou v Německu :)
    ASJA
    ASJA --- ---
    myslim ze za chvili prijde cas udelat nastenku, kde bude nejaka tabulka se strucnejma informacema o lidech v tomhle klubu, protoze zacinam ztracet prehled..:)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    trochu OT, ale pobavilo mě to :)
    včera pri fotbale česko-švýcarsko viděl hráče Vlčka, a řekl mi: Vlček, to je malý vlk, žeho?" (říká žeho, a zaboha ho nemůžu naučit na žejo =)
    a pak jsem slyšela, jak šeptá kolegovi německy..."woelfchen" :DD

se vztahem na dálku zatím nemám zkušenosti - ale taky nás to za chvilku čeká...
    ASJA
    ASJA --- ---
    jo jeste p.s. k tomu tematu - mam kamaradku ktera ma vztah na dalku uz treba 4 roky, to chce hodne trpelivosti, ale tenhle rok se nastesti stehujou na jedno misto :) vlastne takovych paru znam jeste par, takze asi to nebude uplne ojedinely..holt jak je svet cim dal pohyblivejsi, uz si nehledame partnery z besprostredniho okoli a pak vznikaji takovehle komplikace no...:)
    ASJA
    ASJA --- ---
    PASHWAKA: zalezi asi na jak moc velkou dalku, jak sou ty lidi dlouho spolu predtim a jestli je nejaka vyhlidka spolecny budoucnosti. je to taky asi hodne o duvere a o energii, kterou do toho partneri investujou...a vubec, kazdej par je individualni a nejaky obecny pravidla asi neexistujou. ja sem ted ve fazi kdy bych mozna nejaky vztah na dalku i zvazovala, kdybych nekoho potkala, poskytuje to hodne svobody obema partnerum a neprobihaji hadky kvuli neumytemu nadobi nebo tak....na druhou stranu se lidi muzou tak oddalit, ze pak za tebou prijede totalni stranger a nevis co s nim jako...
    PASHWAKA
    PASHWAKA --- ---
    pritelkyne svycarka, mluvime nejvic anglicky, obcas francouzsky, ale to spis pro srandu, ona tu byla pred rokem na stazi, takze se od ty doby uci trochu cesky., s moji nemcinou je to porad jeste spis pro srandu, ale od zari budeme v nemecku na stazi, tak se to snad zlepsi., jinak mame celkem slusnou sbirku vlastnich slov a spojeni, ale to je myslim naprosto bezny., nebo kdyz rekne "kurva hori les"., tak to pobavi temer vzdycky ;]

spis by me zajimalo, jak dlouho ste dokazali vest vztah na dalku, nez ste se oba lokalizovali na jedno misto., od leta, co odjela domu, se vidame prumerne jednou za sest tejdnu a obcas je to docela masox dlouha doba., nastesti vyhlidka na pristi rok dokaze pozvednout naladu
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ASJA: mne na uradech prisla asi nejvtipnejsi otazka "kolik metru ctverecnich ma vas byt?" - nemam na takove veci totiz vubec odhad :))
    ASJA
    ASJA --- ---
    CERVIK: a na co se vas ptali?
    FOSILIE
    FOSILIE --- ---
    CERVIK: Tvoje žena má dobrý jméno. Ale asi se to vyslovuje nějak francouzsky.. ? (já Fr neumím)
    CERVIK
    CERVIK --- ---
    LIZA2404: z moji zkusenosti je dobry se na ne peclive pripravit,
    tzn. nastudovat potrebny zakony, pripadne vedet kde aspon co je a nosit to vytisteny,
    kdyz to urednikovi ukazes cerny na bilym, tak nemuze nic rict,
    pripadne ho este sprdnout, ze plejtva penezma danovejch poplatniku (tedy i tvejma),
    coz je asi to hlavni, co v tech kanclech delaj,
    s tim 'pohovorem' si nas pozvali na 8 rano, este sem votravoval kamosku,
    ktera Bijou mela prekladat, jelikoz spravni rizeni se vede samozrejme v cestine :))),
    v 8 sme tam byli, 4. patro c.p., dvere, cedulka klepejte, klepali sme klepali, a nic,
    tak sem sel zjistovat, zeprej o nas vedi,
    cekali sme asi 10 minut, pak nekdo votevrel, uvnitr cekarna, jak u doktora,
    a na dverich napis 'neotvirejte bez souhlasu c.p.', takze kdyz v ty cekarne nikdo neni,
    lidi klepou, ale nikdo to neslysi ;),
    v cekarne sme cekali (jak jinak) a cekali, pak prisla pani, rekla,
    ze uz se to pro nas pripravuje (coze ? jak pripravuje, kdyz si nas pozvali na 8 ? musim do prace, mame s sebou dite, ...), Bijou si zavolali asi v 8:36, kdybysme my meli pul hodiny zpozdeni, tak nevim co by s nama udelali
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam