• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    Máte partnera cizince? jakým jazykem spolu mluvíte? jaký to má vliv na komunikaci, neporozumění...jakým jazykem se hádáte, a vůbec....jaký to je, když někomu musíte půl hodiny vysvětlovat, kdo to byl Rákosníček?! ...jak se žije s člověkem s jiným kulturním zázemím a co všechno se od něj/ní můžete naučit... Volná diskuze na téma DVOJJAZYČNÉ a VÍCEJAZYČNÉ partnerství, jaké jsou výhody a úskalí, jakým jazykem budou mluvit vaše děti...?! ...ať už v takovémhle partnerství žijete, anebo jste jenom zvědaví, jak to vypadá u těch, kteří takhle žijí, a chcete se na něco zeptat....welcome, willkommen, vítejte, privjet, bienvenidos, benvenuti....!!§
    rozbalit záhlaví
    PSEUDOINTELLO
    PSEUDOINTELLO --- ---
    PASHWAKA: já mám na dálku vztah už druhý, oba dva dlouhodobé, a je to super. mám dost vlastního prostoru a pohodlí, klid na práci/učení, jsem paní svýho času. na každou návštěvu se hrozně těším a víc si partnera užívám. a v neposlední řadě si nemusím holit nohy.
    na druhou stranu - tahle sinusoida mi dělá trochu problém. tejden se těším, až přijede, pak musí všechno tři dny perfektně klapat a nakonec jsem tejden smutná, že je pryč a že za ním pojedu zas až za dlouho. taky mám trochu problém s tím, že občas mám pocit, že se můj opravdovej život neodehrává tam, kde právě jsem, ale tam kde je on. podobně to měla jedna kamarádka, která byla v německu na erasmu. každý víkend letěla buď ona domů za ním, nebo on do německa, takže si dala školu za pondělí až středa. čtvrtek, pátek dělala o sto šest úkoly a v pátek večer teprve ožívala. ze svého kolejního pokoje takřka nevyšla a novou zemi ani přátele nepoznala. na druhou stranu - jsou spolu a mají se rádi. zřejmě i trochu záleží na tom, co chceš obětovat.
    s bývalým jsme se vídali taky jednou za 6 týdnů a byl to opravdu nátěr. to je prostě málo. teď se snažíme udržovat rytmus 14 dní od sebe, pár dní spolu - 14 dní od sebe a mně to tak vyhovuje, on je v čechách, já ve francii, to je taky jen pár stovek žlutým autobusem nebo letadlem. není to novej zéland.

tak celkově mi přijde, že nezáleží na tom, jestli jsou ti dva každej z jiný země, ani na tom, jestli spolu žijou v jednom městě, ale v důsledku jenom na tom, jestli jim ten druhej za to stojí.
    ASJA
    ASJA --- ---
    PASHWAKA: zalezi asi na jak moc velkou dalku, jak sou ty lidi dlouho spolu predtim a jestli je nejaka vyhlidka spolecny budoucnosti. je to taky asi hodne o duvere a o energii, kterou do toho partneri investujou...a vubec, kazdej par je individualni a nejaky obecny pravidla asi neexistujou. ja sem ted ve fazi kdy bych mozna nejaky vztah na dalku i zvazovala, kdybych nekoho potkala, poskytuje to hodne svobody obema partnerum a neprobihaji hadky kvuli neumytemu nadobi nebo tak....na druhou stranu se lidi muzou tak oddalit, ze pak za tebou prijede totalni stranger a nevis co s nim jako...
    PASHWAKA
    PASHWAKA --- ---
    pritelkyne svycarka, mluvime nejvic anglicky, obcas francouzsky, ale to spis pro srandu, ona tu byla pred rokem na stazi, takze se od ty doby uci trochu cesky., s moji nemcinou je to porad jeste spis pro srandu, ale od zari budeme v nemecku na stazi, tak se to snad zlepsi., jinak mame celkem slusnou sbirku vlastnich slov a spojeni, ale to je myslim naprosto bezny., nebo kdyz rekne "kurva hori les"., tak to pobavi temer vzdycky ;]

spis by me zajimalo, jak dlouho ste dokazali vest vztah na dalku, nez ste se oba lokalizovali na jedno misto., od leta, co odjela domu, se vidame prumerne jednou za sest tejdnu a obcas je to docela masox dlouha doba., nastesti vyhlidka na pristi rok dokaze pozvednout naladu
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ASJA: mne na uradech prisla asi nejvtipnejsi otazka "kolik metru ctverecnich ma vas byt?" - nemam na takove veci totiz vubec odhad :))
    ASJA
    ASJA --- ---
    CERVIK: a na co se vas ptali?
    FOSILIE
    FOSILIE --- ---
    CERVIK: Tvoje žena má dobrý jméno. Ale asi se to vyslovuje nějak francouzsky.. ? (já Fr neumím)
    CERVIK
    CERVIK --- ---
    LIZA2404: z moji zkusenosti je dobry se na ne peclive pripravit,
    tzn. nastudovat potrebny zakony, pripadne vedet kde aspon co je a nosit to vytisteny,
    kdyz to urednikovi ukazes cerny na bilym, tak nemuze nic rict,
    pripadne ho este sprdnout, ze plejtva penezma danovejch poplatniku (tedy i tvejma),
    coz je asi to hlavni, co v tech kanclech delaj,
    s tim 'pohovorem' si nas pozvali na 8 rano, este sem votravoval kamosku,
    ktera Bijou mela prekladat, jelikoz spravni rizeni se vede samozrejme v cestine :))),
    v 8 sme tam byli, 4. patro c.p., dvere, cedulka klepejte, klepali sme klepali, a nic,
    tak sem sel zjistovat, zeprej o nas vedi,
    cekali sme asi 10 minut, pak nekdo votevrel, uvnitr cekarna, jak u doktora,
    a na dverich napis 'neotvirejte bez souhlasu c.p.', takze kdyz v ty cekarne nikdo neni,
    lidi klepou, ale nikdo to neslysi ;),
    v cekarne sme cekali (jak jinak) a cekali, pak prisla pani, rekla,
    ze uz se to pro nas pripravuje (coze ? jak pripravuje, kdyz si nas pozvali na 8 ? musim do prace, mame s sebou dite, ...), Bijou si zavolali asi v 8:36, kdybysme my meli pul hodiny zpozdeni, tak nevim co by s nama udelali
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PROMETHEA: tak pozor, ja jsem taky v CR bezdomovec, a to mam ceske obcanstvi i cesky pas :)) trvaly obyt mam ovsem ve Svedsku . V CR zrusili instituci prechodneho pobytu, k trvalemu se nemam kam prihlasit, protoze tu nikoho nemam...je legrace vysvetlovat na uradech, ze mam, co se zdravotniho a socialniho pojisteni tyce, ulne stejna prava a povinnosti jako kterykoliv jiny Cech.

FOSILIE: odle ceskych zakonu ne, podle zakonu te ktere zeme to pripadne mozne je. Jeden muj znamy je z Libanonu, tady ma obcanstvi ceske a v Libanonu ma uznana obe dve.
    LIZA2404
    LIZA2404 --- ---
    FOSILIE: Hm, tak to jsi mě dostala. Pro získání českýho tehdy u nás bylo nutný, aby se manžel svýho původního vzdal, ale mám dojem, že potom ten zákon změkčili.

ADAMJ: Třeba už to vědí, přece jen už pár let uplynulo.
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    FOSILIE: :-)
    FOSILIE: Dneska, za casu EU uz to neni IMHO tak dulezity. Cesky obcanstvi je v UK stejne tak dobry jako britsky, IMHO. A nebo ne?
    FOSILIE
    FOSILIE --- ---
    Ještě malý dotázek. Když se provdám za Angličana a požádám o anglický občanství, může mi zůstat i to český? Ví o tom někdo něco víc?
    FOSILIE
    FOSILIE --- ---
    ADAMJ: No a teď si vem, že účty platí můj snoubenec, páč je to jeho barák a už to má tak nastavený, tudíž já je pravděpodobně nikdy platit nebudu, takže jako bych nikde nebydlela. Možná ani neexistuju.
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    LIZA2404: Ty jo, ale institut trvalyho bydliste ma prece relativne malo zemi. Rozhodne nic takovyho neni treba i v UK. Clovek bydli tam, kde plati ucty. To me teda sokuje, ze na neco takovyho nejsou nasi pripraveny.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    LIZA2404: bezdomovec :DD to byly cesky urady, zejo? naprosto kouzelny :DD
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ESTEN: jj..ale taky je to o tom, jaky si zvolis priority..ja zatim volim vystiznost, i s tim nasledkem, ze veta vazne a pak se cejtim jak hotentot, kterej se neumi vyjadrit, pulka vyznamu uz se stejne vytrati tim vysvetlovanim...no tohle je presne to co me stve..ze v cestine jsem takova "udernejsi" :)
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    ESTEN: Vystiznost vs. plynulost. Dobrej postreh!
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    ja sem chvili chodil se spanelkou, a jelikoz to bylo behem pobytu v anglii, nikdo z nas neovladal ani trochu jazyk toho druhyho a oba sme umeli dost slusne anglicky, vyl vyber jazyka jasnej .)

tehdy sem si dost uvedomil, jak anglictina (a mozna kazdej nematerskej jazyk?) stasne svadi k pouzivani frazi. Je leckdy snazsi najit frazi ktera sice nevyjadruje uplne presne co chce clovek rict ale je dost blizko, nez vyjadrit se presne (jako doma), ale riskovat ze v pulce vety mi bude chybet jedno konkretni slovo. Vypada to jako malickost, ale fraze nejsou tak presvedcivy a uprimny, takze mozna i proto byl ten vztah tehda tak trochu.. neosobnejsi.
    LIZA2404
    LIZA2404 --- ---
    Naše děti umí oba jazyky, ale ne stejně dobře, protože doma mluvíme oba jenom česky, nějak to přirozeně vyplynulo a neřešili jsme to. Dneska tak uvažuju nad tím, jestli i za pár let, až je přestane bavit trávit prázdniny v bývalé Jugoslávii s prarodiči, budou mít potřebu nějakých kontaktů s lidma odtamtud nebo jestli budou udržovat větší kontakty s příbuznými, až budou dospělé - nebo to nějak postupně vymizí...
    LIZA2404
    LIZA2404 --- ---
    CERVIK: Můj manžel je z Balkánu a užili jsme si hromadu arogance úřednic. Když jedné z nich vyvrátil jakýsi blud, podle něhož po něm požadovala nějaké papíry, které ze zákona vůbec nebyl povinen dokládat, vysvětlila mu, že takoví jako on si sem přijedou a myslej si, že tu budou rozkazovat, ale to se strašně pletou.
    Nějakou dobu to vypadalo, že se nevemem vůbec, protože například to, že v zemi, jejíž pas má, neexistuje takový institut jako je trvalé bydliště, bylo naprosto nepřekonatelné. Pro jeho zemi měl trvalé bydliště v ČR, protože tu prostě bydlel. Pro naše úřady ne, protože neměl povolení k trvalému, ale jen dlouhodobému pobytu. Totální Kocourkov, nabídli mu, že do oddacího listu napíšou "bezdomovec", tak se pak na ambasádě dohodl, že mu potvrdili fiktivní trvalé bydliště jen kvůli jeho krásným (?) očím.
    Bylo to i poněkud o nervy, protože spoustu papírů bylo potřeba dostat ze Sarajeva, po válce, a nebylo jasný, jestli vůbec ještě existujou - no nakonec se povedlo a vzali jsme se. Pak byl zase porod, jak se bude psát naše příjmení, to jsme pak trochu ošulili, protože dohadovat se s úředníky o logice je někdy nadlidská záležitost.
    Svatbu jsme měli takovou normální, pak se nám narodilo dítě, ale když žádal manžel o občanství, tak jsme museli na cizineckou policii na takovej ten pohovor jak z filmu Zelená karta. Bylo to komický, protože ve stejný době byl v poradní komisi jednoho ministra tehdejší vlády, přesto mu občanství nedali a musel se odvolávat... holt nebyl důvěryhodnej. Nebo neplatil? ;)
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    ECLECTICA: Jo, to ja delam taky (anglicky), ale komplikovanejsi operace, pocinaje sectenim dvou delsich cisel, umim jenom cesky :-).
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ADAMJ: coz je zvlastni, protoze ja si bezne opakuju cisla svedsky, treba kdyz posilam penize nekam na ucet, sumu taky...
    BEATY
    BEATY --- ---
    hehe fajny klubik

ja mela jednou Itala. Mluvili jsme anglicky , hadali se kazdy ve svem jazyku (on mel akorat blbe, ze v te dobe jsem znala snad vsechny nadavky italsky - to bylo vsecko co jsem umela :-) skoncilo to ale hodne brzy...takze co jsme si chteli rict, to jsme rekli bez problemu, i kdyz moje i jeho anglictina byla dost mizerna ..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam