• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    Máte partnera cizince? jakým jazykem spolu mluvíte? jaký to má vliv na komunikaci, neporozumění...jakým jazykem se hádáte, a vůbec....jaký to je, když někomu musíte půl hodiny vysvětlovat, kdo to byl Rákosníček?! ...jak se žije s člověkem s jiným kulturním zázemím a co všechno se od něj/ní můžete naučit... Volná diskuze na téma DVOJJAZYČNÉ a VÍCEJAZYČNÉ partnerství, jaké jsou výhody a úskalí, jakým jazykem budou mluvit vaše děti...?! ...ať už v takovémhle partnerství žijete, anebo jste jenom zvědaví, jak to vypadá u těch, kteří takhle žijí, a chcete se na něco zeptat....welcome, willkommen, vítejte, privjet, bienvenidos, benvenuti....!!§
    rozbalit záhlaví
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    LALAITHWEN: zrovna ta prehnana religiozita (papez na billboardech!) a antisemitismus by mi docela vadily....
    LALAITHWEN
    LALAITHWEN --- ---
    tak ja to doma nemam moc orientalni, jsem s polakem, mluvime polsky, zijeme v polsku, hadame se polsky. ze zacatku jsme dost zneuzivali anglictinu, ale jednoho dne nam nekdo rek, ze je to desne trapny, tak jsem pomalu zacala mluvit polsky a dneska uz asi v pohode. Konkubent (tak se tady rika lidem co spolu zijou ale nevzali se - konkubina a konkubent, vztah konkubinat, pekny ne?:) se jakoby uci cesky, myslim, ze dost rozumi a kdyz mluvi je desne srandovni (prizvuk, ale hustej). Vzhledem k tomu, ze se ted uci nemecky a spanelsky a ja musim udrzovat polstinu, tak se ani nezlobim, treba jednou budeme zit v cesku (polsko planujeme opustit jak jen dostaneme diplomy - jestli je dostaneme:) a on se cesky nauci pekne (pujde to rychle). zatim rika poctarek misto polstarek a snit misto snist a kurvi koncovky, tak jako vsichni;)

"Kulturni" rozdily jsou, ale nejak me nenicej (katolici, antisemitisti, lidi co vedej vsechno nejlip)...nevim, studuju kulturu a tak nejak si jeste nejsem uplne jista, co presne to je, tak kdybyste chteli vedet neco konkretniho, tak se zeptejte.
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    TUILE: proc ne mongolskou? mel jsem tu jiz tu cest, oni vetsinou jedi velmi velmi dobre maso. zatim jsem odmitl jen varenou hlavu jehnete, a to spis proto, ze jsem to videl jeste pred varenim.
    LUKYN
    LUKYN --- ---
    TUILE: oni maji tzv. dim sum, coz je spoustu ruznejch druhu jidla ktery konzumujou pri popijeni caje.. nechybi tam prave knedliky, sladky, slany.. atd.. pak maj knedliky jeste v korejsky kuchyni, a ty mi mozna chutnaj i vic :) jinak sme vcera delali ovocny cesky a zakoncili to cinsko-japonskou verzi plnenou morskou rasou http://flickr.com/photos/26254746@N08/2570722146/ heh.. ,]
    TUILE
    TUILE --- ---
    LUKYN: pao'c nebo jak se to. moc mi to chutnalo. myslim, ze jedinou kuchyni, kterou bych nezvladla zkousnout je mongolska a americka.

ale co se tyce jidla nemci/cesi, tak se prave hadame v tech drobnostech. oba mame bramborovej salat, ale je to rozdil, stejne tak bramborovy knedliky. a oni tu nemaj hrubou mouku.

(teda vztah s nemcem nemam, oni sou spis vsichni jako moje deti)
    CROSS
    CROSS --- ---
    ASJA: už tam půldruhýho roku nežiju. Občas se mi zasteskne po těch širokých bulvárech... permanentní dopravní kalamitě a tak. :-]
    ASJA
    ASJA --- ---
    CROSS: ja te obduvuju ze uz tak dlouho zijes v moskve, ja tam nechci jet ani na navstevu, ikdyz me pratele a pribuzni zvou... :(
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    CROSS: Moje sestrenice mela docela dobrej postreh: Malokdo ve Strasbourgu (kde ona bydli) ma francouzsky prijmeni. Jako kdyby vsichni byli pristehovalci :-).
    LIZA2404
    LIZA2404 --- ---
    PROMETHEA: V našem případě by to bylo spíš co spolu žerete, není nad prolínání dvou kuchyní ;)
    PASHWAKA
    PASHWAKA --- ---
    PROMETHEA: no ja spis nemecky zatim nemluvim vubec :D ale pristi rok mam na dva semestry staz v berline, tak snad zacnu
    a jinak mam spis rad klasa fondue, , ale hlavne nektery sejry jako le gruyere {hlavne jedn starej tip} nebo cokoladu ragusa. ,. po ty se tlucem., plus jeste torino, cervenou
    LUKYN
    LUKYN --- ---
    PROMETHEA: :)

neni lepsi zpusob jak poznat cizi kulturu, nez se takto infiltrovat :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    LUKYN: hehe, jak pises o cinskejch knedlicich (odkaz ale nefunguje), tak me napadlo, ze by se urcite uzivila dalsi diskuze
    CROSSING BORDERS, aneb co spolu jíte? :) uplatnilo by se to ovsem az u partneru ze vzdalenejsich zemi...cesi a nemci jsou na tom dost podobne

PASHWAKA: mimochodem mas rad roesti? neboli spaetzle?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CERVIK: je fakt ze frantici jsou taky asi docela ostri, co se tyce pristehovalcu - slysela jsem, ze je na dennim poradku, ze tam je african, ma praci, dum, penize na uctu...bez dokladu...jakmile ho chytej policajti, okamzita deportace..bez pardonu (ale zas je chapu, francie neni holubnik, zeano =)

PASHWAKA: jsem presne v lichtenstejnsku a presne dva semestry (skolu mame v anglictine, takze s tou jejich dutsch nejsem moc casto konfrontovana..)
    normalne se na ulici nemecky domluvim, ale musim jim potupne vzdycky rict - hochdeutsch, bitte..(ale oni i nemci maji s touhle variantou nemciny problem)
    ja se ze srandy ucim vety a naky slovicka v dialektu, ale prijde mi to spis jako holandstina
    pritel mi rika, at je vubec neposloucham, ze mi to zkazi nemcinu..=)
    CERVIK
    CERVIK --- ---
    PROMETHEA: to je otazka,
    ja uz takle mam co delat abych vsecko zvladnul,
    kdybych mel prekonavat navic este jazykovou barieru a urady cizi zeme,
    asi bych se z toho za par tejdnu sesypal
    PASHWAKA
    PASHWAKA --- ---
    CROSS: no ale jak rika promethea., . swiss deutch neni uplne nemcina., . :D
    PROMETHEA: jak dlouho vlastne jsi ve svajcu a jak rychle se ucis jazyk? zatim sem tam nemel problem vsechno resit s anglictinou, ale to je tak na turistu ;D
    CROSS
    CROSS --- ---
    PROMETHEA: jazyky tamních kmenů jsem měl pochopitelně na mysli francouzštinu, němčinu a italštinu (o rétorománštině nemluvě). Tyhle řeči mě v životě doposud míjely. Srdci mému nejbližší by byla němčina, ale a. nemůžu se pořád přimět začít se ji učit, b. žena pracuje ve frankofonním kantonu. Jinak proti Švajcu nic nemám (teda ono by se našlo, ale po pěti letech v sojuzu bych mohl žít skoro kdekoli).

Co se týká stěhování do země, kde jsou oba cizí - něco na tom je, i když jsem přesvědčenej, že když je jeden "doma", může to přinést výhodu oběma. Zázemí, prostředí... Na druhou stranu zatim se za instituce jako česká cizinecká policie můžu tak akorát stydět, české úřady jako argument o výhodě domácího prostředí neobstojí, to je jasný. BTW brali jsme se v Čechách a i když to bylo trochu napínavý, nakonec to nebyl zase takovej voser. Co do obstrukcí se ruský konzulát soudružkám v Olšanské (tehdy) snadno vyrovnal.
    LUKYN
    LUKYN --- ---
    taky se muzu prihlasit do klubu.. cesko/cinsky vztah v Londyne :) mluvime spolu anglicky + obcas neco vtipne prohodime v rodnym jazyce.. slecne ale de cestina mnohem lip nez me cinstina :)

prekvapilo me kolik je mezi cinskou a ceskou kulturou podobnosti.. hlavne v gastronomii (nemluvim o tech ceskejch bistrech).. specialne co se tyce knedliku, zeli.. a podobne.. (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c5/Nangua_Baozi_(chinese_dumplings).jpg/800px-Nangua_Baozi_(chinese_dumplings).jpg) vetsinou veci, o kterejch sem si myslel ze ji vubec neoslovej, ji nadchly a naopak..

rakosnicka, krtecka a rumcajze sem vysvetloval.. vizualne myslim, ze se ji to libi dost, ale treba krtecek a spol v televizni podobe je podle me na asijsky pomery strasna nuda.. srovnejte krtecka s timhle http://youtube.com/watch?v=_587foJwdCE :)

PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CERVIK: a taky je dobry...to jsem vlastne chtela rict puvodne...ze byste se pristehovali do zeme, ktera je pro oba "cizi"...prijde mi to vic fer :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CROSS: jj, to jsem chtela vedet.
    jazyky tamnich kmenu asi nehovori nikdo, pokud nejsi rodilej svycar..
    tady, kde jsem ja to muzes zkusit s nemcinou, ale ta je taky dost vzdalena jazykum mistnich kmenu..:D

CERVIK: francie se mi pokazdy libila, kdyz jsem tam byla, akorat jsem si vzdycky pripadala jak hotentot, pac ackoliv se domluvim 4 jazykama, francouzstina mezi ne nepatri, a kamaradka mi musela furt prekladat :(
    ale rozhodne francie lepsi nez svycarsko imho
    CERVIK
    CERVIK --- ---
    CROSS: zrovna do Svycarska bych se pristehoval klido,
    ted si pohravam s myslenkou vypadnout do Francie,
    zena by tam mela aspon naky kamarady (tady z Guiney fakt nikdo neni,
    ackoliv kokutek (konzul Soukup) na ambasade v Accre rikal,
    ze se jim mnozej pripady tehotnych Guinejek co chtej do Cech,
    ja bych v Guiney asi nastalo bejt nemoh, tak 2-3 mesice a dost
    praci programatora bych tam asi sehnal, ale precijenom jsem civilizaci zhyckany
    Evropan
    CROSS
    CROSS --- ---
    PROMETHEA: co jak dopadlo? :-]
    Momentálně máme období vztahu na dálku, do Švajcu (žena pracuje) jsem se nestěhoval, neb nehovořím jazyky tamních kmenů.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam