• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    HRANIKA
    HRANIKA --- ---
    KALLA: Hrosikovec mi rozumi. Ja nemam ani tak nic proti jmenu Milena jako proti jedne konkretni Milene. Stejne tak ona nemuze vystat jmeno Katerina...takze vec osobniho razu;)
    KALLA
    KALLA --- ---
    PROMETHEA: jojo ja to znam taky "teta Milena a ja" za celej svuj zivot jsem potkala jen jednu holku priblizne stejne starou jako ja, co se tak jmenuje, na druhou stranu jsem si na to tak zvykla, ze uz mi to ani neprijde, navic vetsina mi rika Mili takze v poho a vim, ze na kluky vzdycky zabiralo, kdyz jsem jim rekla "muzu byt tvoje M/milenka":)))
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    KALLA: uprimne? me se zda to jmeno takovy staromodni (ale ne tak hezky staromodni jako treba Anezka, Frantiska) ale vylozene takovy maminovsky(ja to jmeno znam totiz jen ve spojeni "babicka Milena",protoze je to babicka moji sestrenice)...a pak si vzdycky vybavim ten oldskul design tech susenek :D
    na druhou stranu, kdyz se vymysli naka hezka varianta....
    KALLA
    KALLA --- ---
    HRANIKA: co je na tom jmenu tak hroznyho?jako ja bych to jmeno svym detem taky nedala, jelikoz se tak jmenuju a celej zivot jsem byla nespokojena, ale zvykla jsem si, jen by me zajimalo, jak to vidi ostatni:)
    HRANIKA
    HRANIKA --- ---
    HROSIKOVEC007: Milenu nebrat, zaprisaham te!
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ANEZAK397:
    HROSIKOVEC007: ono to kamaradeni se s cizincema ma neco do sebe - vsichni jsou totiz ve stejny pozici (bez zazemi, bez jazyka..), tak aspon po zacatek maj neco spolecnyho :)

HROSIKOVEC007
    HROSIKOVEC007 --- ---
    ta fixace na partnera je zajimava. taky to prozivam. jsem v Italii, chodim na kurz italstiny, aspon jsme uz prekonala prvotni ostych a nejak se uz na verejnosti domluvim. nejvic mi tu chybi kamaradi. z toho spolecenskyho zivota co sme vedla v CR do takovy docela osamelosti. Nastesti se povazuju za docela samotare takze to zatim zvladam. Kamaradim tu s Madarkou a Ruskou, takze taky zadny Italove krome pritelovo kamosu...Myslim ze to chce docela dost casu 'zabydlet' se v cizine se vsim vsudy. Doufam ze to dam.Vsazim na cas
    KALLA
    KALLA --- ---
    ANEZAK397: no ja se asi vic bavim s cizincema, jelikoz chodim do skoly pro cizince, abych se naucila lip jazyk, ale jinak bez problemu se Svedama, stykame se obcas s pritelovo kamaradama a to je bez problemu, ty me vzali mezi sebe hned a hlavne teda jejich deti si me docela oblibili i kdyz obcas kdyz na me neco vychrli tak vubec nevim o cem mluvi a cumim jak blbec:)))ale jinak je fakt ze jsem na pritele docela fixovana ale uz jsme si na to zvykli a je to v pohode:)i kdyz obcas kdyz mam jit nekam sama tak se mi moc nechce:(
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    A v ty cizi zemi, bavite se vic s mistnima, nebo s cizincema.. Me teda mistni, krom rodiny partnera, mezi sebe moc neprijali. Zacala jsem se citit dobre, az kdyz jsem si nasla kamarady. A jsou to vsechno, jen ne Spanele :) Vlastne mi to tak i vic vyhovuje, Spanele mi vic lezou na nervy :))
    FOSILIE
    FOSILIE --- ---
    PROMETHEA: No já to pocítila dost silně. Furt jsem vzpomínala na kamarády, pak jsem přijela a byla jsem úplně mimo mísu. Trvalo mi nějakou dobu, než jsem se přeladila, ale to už jsem zase musela odjet (žiju v GB) a pak sem si zase musela zvykat na místní zvyky. SUNRISE má pravdu je to dost schizofrení. Fakt nejdůležitější je si v tý cizí zemi najít něco - zájmy, kamarády, abysme furt nevisely na krku partnerům, to je špatný.
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    PROMETHEA: Po půl roce, říkáš.... tak to jsem zvědavá, zatím jsem zpátky jen pár měsíců.
    Je to dost zvláštní fungovat mezi dvěma tak odlišnými kulturami. Občas si připadám poněkud schizofrenní.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    SUNRISE: hmm....tak to je taky dobry rozhodnuti, a to uz vubec nejde o evropu!!(kde je to vlastne vsude stejny)
    nojono, ja jsem fakt srabik
    ale taky jsem byla rok pryc, a po navratu zazivala krusny chvilky - nikdo se mi neozyval, zjistila jsem, ze kazdej si hledi svyho, uz to neni takovy jako to bejvalo (a rikala jsem si, dobre, ze tak, alespon se mi bude snaz odjizdet :) ale po pul roce uz se to zas dostava do starych koleji, ac se vse zpocatku zdalo nenavratne pryc...

SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    Já jsem udělala v tomhle smyslu zajímavou zkušenost. Rok jsem byla v Japonsku, a hrozně se mi, hlavně zezačátku, stýskalo po Praze (potažmo po čechách) - hlavně kvůli kamarádům, oblíbeným podnikům a tak... no a pak jsem se vrátila a zjistila jsem, že jsem se za tu dobu dost změnila, změnila se i Praha, a vlastně mi v mnoha ohledech víc vyhovuje Japonsko... v dohledné době se tam s mužem hodláme zase na delší dobu (možná na celý život :)) vypravit, tak jsem zvědavá, jaké to bude...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    KALLA: to ja si prave myslim, ze kdybych nemela praci, ani studium, ani zadny znamy ( o kamaradech ani nemluve), hrozne bych na priteli visela, a to by bylo nebezpecny :)
    kazdymu to vyhovuje jinak, ja jsem docela fixovana ani ne tak na Cechy jako na Prahu. mam to tu rada, mam tu veskerej "backround", lidi se kterejma je mi dobre, vsude kam prijdu nekoho znam, a prave se bojim toho, jak je tezky zacinat v jiny zemi, a dosahnout aspon zlomku toho, co ma clovek doma

v tomhle jsem hroznej srabik :(
    KALLA
    KALLA --- ---
    no my to meli v pohode, jelikoz ja jsem nikdy nechtela aby se pritel stehoval za mnou do Cech, jelikoz jsem proste v Cechach nechtela zustat a pritel ac Nemec bydli uz osmym rokem ve svedsku kam jsem vzdycky touzila jet a zit a tak to bylo v pohode, sice jsem odesla z prace kde jsem mela dobrou pozici a libilo se mi tam ale sefka byla naprd a tak jsem to radsi zabalila, ve svedsku jsem uz 6 mesicu a prace zadna coz me desne depta, ale neudelam nic, takze i kdyz jsem vlastne sla niz na svym zebricku hodnot a nemam skoro zadny prachy, pritel se o me dobre stara a jsem tu s nim stastna, nejvic mi asi chybi kamaradky z cech a zajit si obcas na vino a pokecat, ale to k tomu proste patri a tak kecam s pritelem nez si najdu nejakou kamosku tady:)casem bysme se chteli stehovat do Nemecka, jelikoz je to preci jen bliz k nasim a jeho rodicum takze nekam na pul cesty aby to bylo pro obe rodiny fer:)ale to se uvidi
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    PROMETHEA: Ujuj, kamaradi a pribuzenstvo mi chybi, ale vidam je celkem casto, spocitala jsem, ze za minuly rok jsem se do prahy podivala asi petkrat :) a aspon mi jsou tak vzacnejsi.
    A pro zajimavost jsem se zeptala Carlose jestli mu vadi neci na Cesich a rekl mi jen to, ze na nej mluvi moc divnou reci a smal se u toho.. :) Ale on je povahou spis Cech a vadi mu vic veci na Spanelech.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ANEZAK397: tak barca ma nepochybne svoje kouzlo! o tom zadna!!!tam bych jela hned =)

a jak casto jsi v cechach? jak to dopadlo s tvejma vztahama tady? co na to kamaradi, pribuzenstvo..?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MARKOVKA: heled naopak si myslim, ze v nemecku maj v tom oboru mnohem kvalitnejsi vzdelani nez je v cechach (takze bych tam jela kvuli sobe) jenom vyber mista/ univerzity by byl podminenej tim, kde pritel bydli (coz mi prijde jako rozumnej kompromis), o odpovidajicim uplatneni v cechach jsem jeste zas tak nedumala - ten obor me bavi, chci si ho vystudovat pro sebe, a pak se uvidi...

kdyz se vykasle, prijedu zpatky :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CROSS: tech 600 eur bylo asi hodne nadsazenych (aby dodal duraz na to, ze v nemecku muze mit vic =) myslim, ze kdyz tu pracoval, tak mel tak 1000 ecek (prumernej nastupni plat absolventu)
    co se tyce toho vykonavani profese, tak na design a kreslení vykresu (v naky velky firme) cestinu nepotrebujes, ale jakmile si chces delat svobodnejc veci pro sebe, potrebujes klienty (ktery jsou zpocatku kamaradi, nez se zavedes:), a k jednani na uradech potrebujes cestinu....jako ja myslim, ze bysme to zvladli, ale to bych musela veskery urady obihat ja :))
    to jen tak na vysvetlenou
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    Nejak k tomu mam potrebu se vyjadrit :) Ja jsem odstehovanim do Spanelska asi sla trochu do horsiho v uvozovkach co se tyce prace. Ale na druhe strane, je to otazka priorit. Neco mi to mozna vzalo, ale spoustu veci dalo. Clovek ziska sebevedomi proste uz tim, ze to zvladl nekde jinde, ze se musel naucit vychazet s lidma jiny kultury. Ale rozhodne by to bylo daleko tezsi, kdybych jela jen tak sama, muj pritel mi pomohl strasne moc, daleko vic, nez jsem doufala ve snu. Takze ted jsem tady spokojena, i kdyz bych si pred dvema lety bydleni v cizi zemi nedokazala predstavit.
    A mimochodem, pritel by pro me udelal to samy, coz je fajn vedet, i kdyz nevime, jeslti na to bydleni v Praze nekdy dojde. Asi by ale musel podstoupit vetsi obet nez ja, prot. neumi cesky, zato ja sp jo, je mu vic nez me a uz si vybudoval urcitou pozici v praci a podobne.
    A i kdyz je Barcelona spinavejsi nez Praha, se spoustou aut a smradu a lidi tu moci na ulici jeste vic nez v CR a metro je na nekterych mistech spinava dira plna svabu, ma to svoje kouzlo tu bydlet :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam