• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MARKOVKA: heled naopak si myslim, ze v nemecku maj v tom oboru mnohem kvalitnejsi vzdelani nez je v cechach (takze bych tam jela kvuli sobe) jenom vyber mista/ univerzity by byl podminenej tim, kde pritel bydli (coz mi prijde jako rozumnej kompromis), o odpovidajicim uplatneni v cechach jsem jeste zas tak nedumala - ten obor me bavi, chci si ho vystudovat pro sebe, a pak se uvidi...

kdyz se vykasle, prijedu zpatky :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CROSS: tech 600 eur bylo asi hodne nadsazenych (aby dodal duraz na to, ze v nemecku muze mit vic =) myslim, ze kdyz tu pracoval, tak mel tak 1000 ecek (prumernej nastupni plat absolventu)
    co se tyce toho vykonavani profese, tak na design a kreslení vykresu (v naky velky firme) cestinu nepotrebujes, ale jakmile si chces delat svobodnejc veci pro sebe, potrebujes klienty (ktery jsou zpocatku kamaradi, nez se zavedes:), a k jednani na uradech potrebujes cestinu....jako ja myslim, ze bysme to zvladli, ale to bych musela veskery urady obihat ja :))
    to jen tak na vysvetlenou
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    Nejak k tomu mam potrebu se vyjadrit :) Ja jsem odstehovanim do Spanelska asi sla trochu do horsiho v uvozovkach co se tyce prace. Ale na druhe strane, je to otazka priorit. Neco mi to mozna vzalo, ale spoustu veci dalo. Clovek ziska sebevedomi proste uz tim, ze to zvladl nekde jinde, ze se musel naucit vychazet s lidma jiny kultury. Ale rozhodne by to bylo daleko tezsi, kdybych jela jen tak sama, muj pritel mi pomohl strasne moc, daleko vic, nez jsem doufala ve snu. Takze ted jsem tady spokojena, i kdyz bych si pred dvema lety bydleni v cizi zemi nedokazala predstavit.
    A mimochodem, pritel by pro me udelal to samy, coz je fajn vedet, i kdyz nevime, jeslti na to bydleni v Praze nekdy dojde. Asi by ale musel podstoupit vetsi obet nez ja, prot. neumi cesky, zato ja sp jo, je mu vic nez me a uz si vybudoval urcitou pozici v praci a podobne.
    A i kdyz je Barcelona spinavejsi nez Praha, se spoustou aut a smradu a lidi tu moci na ulici jeste vic nez v CR a metro je na nekterych mistech spinava dira plna svabu, ma to svoje kouzlo tu bydlet :)
    CROSS
    CROSS --- ---
    PROMETHEA: Tvého přítele chápu, proto taky moje žena nepracuje v ČR. Ale přijde mi divné, že zrovna architekt by měl problém, když neumí česky, a navíc asi znám divné architekty, ale nikdo z nich nepracuje za 600 EUR teda. ;-]
    Ale je to jen můj dojem.
    MARKOVKA
    MARKOVKA --- ---
    PROMETHEA: tak tak, nejaky plan budoucnosti. protoze predpokladat co bude dal a moc ustupovat ze svych cilu neni dobry. napr vyber studijniho oboru, ktery nema uplatneni v cr.
    doufam, ze vam to vyjde, v nemecku se ti zalibi a pritel se na tebe nevykasle :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    KAI: no, a kde budeme zit? :D
    jako kdyby to vydrzelo dlouhodobe, tak mame asi problem, ale "kratkodoba" dohoda je, ze za 1,5 nastoupim na univerzitu u nich, okouknu deutschland zblizka, a kdyz se mi tam zalibi a vztah vydrzi, tak budem asi bydlet tam, kdyz se mi tam nezalibi, tak se pokusim premlouvat do Prahy, nebo vymyslime naky misto na pul cesty (sudety =) a kdyz se neco pokazi, tak se vratim domu =)
    ja fakt jeste nevim, a prave me desi to, ze zvlast pri vztahu na dalku musi mit clovek nakou vizi budoucnosti, a my ji mame takovou rozostrenou....
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    KAI: treba se smeje, ze cesi si vsude na cesty berou jidlo (kdyz jsem jednou! vzala svacu na cestu=)
    nebo kdyz reknu, ze mam k veceri houby, a rika: to maji vasi "z chalupa" zejo?
    kdyz piju vodu z kohoutku, tak ze lidi z vychodniho bloku jsou odolnejsi :D
    spousta vecma me chce jen "nastvat" :)

pak ho vaznejc stve, ze praha je tak spinavy mesto, a nekdy se tu fakt neda dejchat, ze pani v obchode jsou neprijemny, a ze tu prej strasne lidi curaj na ulici...=) smradlavy bezdaci v pretopeny nocni tramvaji....
    a to, ze spousta cechu ma averzi k nemcum, aniz by znali aspon jedinyho :/
    KAI
    KAI --- ---
    PROMETHEA: chm, to jsou presne veci, ktery by vadily nejvic me, kdyz si predstavim zit jinde, nez v cr...

ale tu otazku sem smerovala spis na to, co mu "vadi" na nas cesich, kvuli cemu si nas nejvic dobira

no a kde teda budete zit? ;)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    KAI: nejvic? asi pracovni uplatneni - jednak finance, jednak uspokojeni z prace..rika, ze nebude pracovat za 600 euro na mesic...on moc cesky nemluvi, rozhodne ne na to, aby mohl delat svoji praci plnohodnotne (je architekt)...tudiz by tu delal jen podradny prace, ktery by ho asi nenaplnovaly

a pak taky, ze tu nema rodinu, a kamarady (pritom tu ma dost kamosu - rozhodne vic nez ja u nej :)
    KAI
    KAI --- ---
    PROMETHEA: co mu vadi nejvic?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    HROSIKOVEC007: eva je dobry jmeno ..pro vsechny jazyky
    HROSIKOVEC007: mas pravdu, ze background a stejna rec nemusi jeste znamenat porozumeni,ale na druhou stranu ocenuju, ze pritel ma vlastni zkusenost s ceskym prostredim, takze nemusim tolik veci vysvetlovat (rakosnicka, prazsky mhd :),a zaroven mi zprostredkovava takovej nadhled na cechy, dela si z nas docela trefny srandicky (samozrejme v dobrem, a samozrejme se vzdycky na oko nastvu :)

ale zase ta jeho vlasntni zkusenost s ceskym prostredim vede k tomu, ze tu v budoucnu nechce zit :/ takze tim vicemene vznika docela treci plocha :(
    HROSIKOVEC007
    HROSIKOVEC007 --- ---
    a jeste obecne k souziti s cizincem, je to obcas masakr (veskery rozdily ktery z toho plynou), ale vetsinou se snazim z odlisnosti tezit. mam totiz zkusenost, ze chlap, kterej jako ja zna Rakosnicka a Homolkovi, je teda Cech, muze se chovat jako mimozemstan a nepomuze nic, ze mluvime stejnym jazykem a mame stejny background.. proto nam vsem preshranicnim parum drzim palce
    HROSIKOVEC007
    HROSIKOVEC007 --- ---
    presne to mi prijde zabavne, ze vetsinou zidovska jmena maji arabsky ekvivalent. hehe. pri tom jake maji mezi sebou vztahy. Zatim to vypada na Adama/Josefa nebo Saru/Sonu anebo po mamince(ne moji) Dzamila (jako pani ministrine pro prava) po moji mame by byla Eva, to je krasny uni-jmeno
    ZANGWIL
    ZANGWIL --- ---
    HROSIKOVEC007: jasmin? tamara?
    u kluku je to jednoduche, vetsina zidovskych jmen existuje i v arabstine: david (daud), josef (jusuf), abraham (ibrahim), jakub (jaakub) atd.
    KALLA
    KALLA --- ---
    PROMETHEA: jojo Hana tu taky existuje a vyslovuje se uplne normalne jako v cestine, Ema/Emma by taky prosla:)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    KALLA: v tom pripade vede Hana :D
    KALLA
    KALLA --- ---
    PROMETHEA: no jo ale je to skoro to samy, treba ve Svedsku je to tezky dat nejaky jmeno jelikoz oni to vyslovujou trochu jinak jako John rikaj "jon" a prave ten Nathan (nejtn v anglictine) by byl proste Natan, ja se jmenuju Milena a rikaj mi tu Mileeena:)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ehm..mi přijde..
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    KALLA: praveze v cechach rikame DAnyjel, a všude jinde říkaj dáňijel
    my příjde (přitel se tak taky jmenuje, proto mě to napadlo :)
    KALLA
    KALLA --- ---
    PROMETHEA: Daniel je zidovskeho puvodu:)pritel se tak jmenuje ale je to fakt super jmeno ktery vyslovujou skoro stejne uplne vsude
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam