• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: taky doporucuju jaro, pac zima v praze je dlouha, a moc sediva...
    jinak jak rika saraj, myslim, ze komunita anglanu zijicich v praze je silna, ja teda znam spis amiky, a prislo mi, ze jich je tu fakt dost_ a nekdy fakt zvlastni existence :DD
    ...s trochou nadsazky se da rict, ze cizinec muze bydlet v praze, a nemusi se vubec dostat do uzsiho kontaktu s mistnima (az na ksichty v obchodech :)
    no a asi to chce z obou stran trpelivost a toleranci...neboj se toho, treba se adaptuje tak rychle, ze se budes divit (praha je totiz intoxitating :)
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    BAARKA: ja bych to taky zkusila ze zacatku s tema komunitama.. muj uz si nasel komunitu asi stopadesati brazilcu zijicich v cechach, tak se nejak kontaktujou, prej tu poradaj i spolecny akce... tak anglani to musej mit mozna taky tak nejak... jinak vlastni zkusenost jak zapadne mezi my kamarady me teprve ceka, takze dam vedet... klidne sem taky pro nejakej srazik...

CROSS: tak dik moc za radu, vrhnem se na urady a uvidime co se bude dat delat

SARAJ: to je celkem vtip no....ja vubec ted dostavam v evrope facku za fackou... stacej mi tu uz ty neprijemny urednice na pracaku a pojistovne..
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    PROMETHEA: takze porfcis ty? tak to je parada, koukej podat report!!!
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    PROMETHEA: takze porfcis ty? tak to je parada, koukej podat report!!!
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    CROSS: dekuju za tuto vetu

kazdy urednik se poklada za posledniho ochrance nasi narodni integrity pred plevelem ze zahranici
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    BAARKA: prace v neziskovkach je krasna vec,ale pokud budete mit komercni najem, tak si to voba dat nemuzete,.. prace v teto sfere je v CR ocenena diametralne jinak

jakozto anglican to ma lehci, je v EU, papirovani mene a neni takova pruda

komunita anglanu je v praze velmi silna a velka, bych se zase tolik nebala...jestli se rozhodnete, tak napis, muzeme dat nejaky sraz, doporucit mista...atp ( jestli se ten tvuj bavi s Amikama:)

pro kazdyho cizince jsou dulezity jiny veci,aby se tedy citil ok...

pockejte na jaro,jaro je veselejsi:)
    NICKIE: dlouhod.pobyt a pracovni povoleni jsou 2 odlisna peklicka ukryvajici se pod kupou notarsky overenych papiru

jo, posledni co mne pobavilo - drahej nedokazal pochopit, proc po nem chteji overenou,prelozenou kopii maturitniho vysvedceni...pak to teda vzdal, logicky to nepujde...jsem teda nehaneli univerzitu a stredni behem prazdnin a 6 hod casoveho rozdilu, vysledkem byl email za poplatek 10 baku...tak jsem to vytiskla, nechal prelozit, overit, zabalit, prebalit, dorucit, vystat frontu, vzit si cislo, cekat a rozbalit...aby na mne ta suva cucela jak na puk, ze " takto maturitni vysvedceni prece nevypada.....
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    Promethea:
    zna jen dva čechy a studoval zemepis a environment...nejradeji bychom chteli delat v neziskovce..ted se rozhodujeme jestli do cech uz v listopadu a nebo az na jare..zatim nevim..popravde se trochu toho bojim...tech cech..je to nefer, protoze se dorozumim a mam tam rodinu, kamarady apod..no bude to jetse legrace..

urady des...dik za typy...

MAYAM
    MAYAM --- ---
    SARAJ:
    NICKIE:
    CROSS:
    Ojojojoj, ja kdyz to tu ctu, tak mi naskakuje husi kuze z ceskych (evropskych) uradu... Vlastni zkusenosti poslouzit nemuzu, ale soucitim s vama... fakt hruza. Tak se drzte, pevny nervy!
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: a co dela za praci?
    anglicani (resp) rodily mluvci maj tu vyhodu, ze pro zacatek je vezmou ve vsech jazykovkach
    co se tyce pratel, a kontaktu, to uz je asi horsi kvuli jazyku
    (pritel kdyz byl v praze - jeste jsme nebyli spolu - tak mel stesti na praci - architektonicka kancelar s vice cizinci, kde vsichni cesi mluvili anglicky, takze odtamtud ma pratele, ktery ma doted....uz tu nezije)

ja teda osobni zkusenost nemam, spis to vypada, ze ja pojedu pruc...buuuu :)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    SARAJ: nene, jsme ted spolu na Islandu a uvazujeme, ze se prestehujeme do Čech, je anglican a v praze byl jen jako turista..

ja se spis obavam, toho z etam nikoho nezna apod. vyhovuje mi neutralni zeme..
    prave me zajima, jak probihalo tohle..

CROSS
    CROSS --- ---
    NICKIE: jestli to je na me - my to mame specificky, pac jsme po svatbe nikdy nezili v CR. Ale vyrazne se zjednodusil proces s vizem, v ty dobe to bylo vicevstupni vizum nad 90 dni, stacilo, abych to odnesl na konzulat, a jeste to bylo zadarmo. Nicmene naposledy - to bylo v r. 2007 - necelo preletelo novymu konzulovi pres nos a odmitl me zene tohle vizum dat s tim, ze at si pozada o trvalej pobyt (coz byla nemala demence, neb jsme se nechteli stehovat do CR).

Momentalne zijem "ve treti zemi" a reseni techto zalezitosti jsme odlozili.
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    takze se vam podarilo treba dostat nakonec viza i bez nabidky prace, nebo ste to obesli?
    CROSS
    CROSS --- ---
    NICKIE: svatba stoji litr (to byl spravni poplatek v roce 2003 teda), a podle meho nazoru ti to posleze papirovani ulehci, protoze ruzne dalsi duvody (prace, studium a podobne) se proste nahradi sloucenim rodiny. To te samo nezbavi kontaktu s nasi obskurni cizineckou policii. A jak jsi podotkla, nema cenu se do toho hnat, krome toho, urady pokladaji kazdeho primarne za podvodnika, takze by si vas asi pekne proklepli, jestli nejde o fingovany snatek.

Co se tyka zadosti o dlouhodobe vizum (dnes se jmenuje vizum nad 90 dnu), trochu to zjednodusuju, ale v zasade vsechny vizove zalezitosti vuci CR se resi na nasich ambasadach (presneji na konzulatech) v zahranici - BTW ve Svajcu asi spis v Bernu, v Curychu je jen honorarni konzulat, a ten, pokud vim, tyhle veci neresi.

Trvaly pobyt se pak da resit i v CR na CP.

Uprimne receno, zadna snadna cesta neexistuje a muj dojem je, ze kazdy urednik se poklada za posledniho ochrance nasi narodni integrity pred plevelem ze zahranici.
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    SARAJ: ted jeste teda kdyz na to koukam na strankach, tak to zase nevypada tak slozite, akorat ze musi bejt nejaka ta pracovni nabidka na ziskani viza nad 90 dnu s ucelem zamestnani... coz je asi hlavni problem co, neb to nedostane a urcite ne, dokud nebude v cechach..tak ja prave presne nechapu jak by se to melo delat...
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    SARAJ: huuu...tak to je celkem desivy... no me napsalo ministerstvo zahranicnich veci na muj dotaz, ze muze pozadat o prodlouzeni pobytu o pul roku, kdyz ja se zarucim, nebo neco tak v tom smyslu, takze sme to zase tak moc neresili, to se priznam. Popravde receno na zelande byl ted pul roku nacerno a nikdo to taky neresil, ale tak evropa byrokracie, to je mi jasny... pas ma brazilskej, kdyz pozada o italskej, trva to tri roky.. mimochodem uz si zjistovala jak je to treba s tou svatbou? byl to nas puvodni plan ale ja se do toho zase moc nehrnu, vis jak..vypada to ale daleko jednodusejc... nevis kolik svatba stoji a jak je to pak s papirama? a s tema ambasadama, znamena to, ze si musis zazadat nekde jinde nez v cechach? proc ste si nezadali tady u nas? sorry, ale sem zatim s uradama uplne mimo...
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    SARAJ: jo ambasady nejlepe mimo EU a schengen...takze pro nas neblizsi zurich... my jsme ale dali viden, protoze meli volne terminy..zurich byla cekacka jen jim ty papiry predat 2 mesice
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    NICKIE: uz si vyrizuje papiry?pobytove, jako turista mimo EU a Shengen ma moznost tady byt 90dnu bez papiru,jen na pas,ale pak nazdar bazar..pobytove papiry, resp jejich zadosti se vyrizuji na am basadach CR a my jsme treba cekali na Viden 4,5 mesice,nez dali jedno podelany razitko na pobyt a to bylo ...cca pulka kvetna ( zazadano leden) a "pobyt" dostal do 19,6,09, takze jsem si rovnou to kolecku u notaru, soudu, prekladatelu atp dali zase znova, parada nejvetsi...jo a behem cekani co ti poslou z ambasady by se spravne melo cekat mimo uzemi CR a nejlepe EU....
    jakej ma ten tvoji narodnost? resp pas.... zkusenosti z cizineckou mam opravdu kvalitni...
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    no to je celkem mazec...nas zatim tahle procedura teprve ceka, neb prijizdi az v pulce zari... stacilo mi otevrit cesky stranky o vyrizovani papiru a naskocil tam obrovskej napis ze kazdej cizinec dostane letenku zadarmo a 500 euro k tomu, kdyz odcestuje...haha..dost motivacni teda... nicmene idealni by bylo najit toho zamestnavatele co by pockal..ale to neni asi moc realny zvlast v dnesni dobe..sem rada ze vubec ja sem ted nasla nejakou praci... on pracoval v brazilii v petihvezdickovejch hotelech, takze by bylo fajn, kdyby se neco takovyho naslo i tady..ale vis jak...jak to bude se teprve uvidi... prozacatek spis pracuju na shaneni kontaktu na tu praci nacerno..takze kdyby ste se nekdo o necem dozvedeli bylo by to fajn... je to celkem makacenko... ( na zelande byl nejlepsi pracovnik sadu...hahaha)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    BAARKA: zil tady nekdy uz predtim? ma tady nejake zname? jak moc zna tvoje kamarady a rodinu? umi trochu cesky? cim se zivi...
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    SARAJ: PS. nekdy mne fakt napada, jestli by nebylo lehci se proste vzit...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam