• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    Máte partnera cizince? jakým jazykem spolu mluvíte? jaký to má vliv na komunikaci, neporozumění...jakým jazykem se hádáte, a vůbec....jaký to je, když někomu musíte půl hodiny vysvětlovat, kdo to byl Rákosníček?! ...jak se žije s člověkem s jiným kulturním zázemím a co všechno se od něj/ní můžete naučit... Volná diskuze na téma DVOJJAZYČNÉ a VÍCEJAZYČNÉ partnerství, jaké jsou výhody a úskalí, jakým jazykem budou mluvit vaše děti...?! ...ať už v takovémhle partnerství žijete, anebo jste jenom zvědaví, jak to vypadá u těch, kteří takhle žijí, a chcete se na něco zeptat....welcome, willkommen, vítejte, privjet, bienvenidos, benvenuti....!!§
    rozbalit záhlaví
    DARJUSHKA
    DARJUSHKA --- ---
    CROSS:
    LAURA:
    a z jaké země je váš partner?:]
    CROSS
    CROSS --- ---
    LAURA: tak to pekne prituhlo koukam. Jak jsem napsal, nas to stalo litr v roce 2003. Tlumocnika po nas nechteli, i kdyz zena cesky moc nemluvi, ale matrikarku presvedcila, ze ji rozumi ;-]

Co se tyka prekladu, potrebovali jsme potvrzeni z ambasady o tom, ze moje zena neni ve sve zemi vdana, :-] pak potvrzeni z cizinecky, ze v terminu svatby pobyva v CR legalne, to bylo z tech hlavnich papiru vsechno (ale ten papir z ambasady byl maximalni voser). Preklad rodneho listu (ten byl myslim treba) a toho papiru nas nijak draho neprisel, nechaval jsem to delat v Cechach.
    ZANGWIL
    ZANGWIL --- ---
    BAARKA: zkus jeste tady: http://prague.tv/classifieds/?cat=jo ale expats je lepsi.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    nemate nejaky tip na web, (krome expats.cz), kde se muzou cizinci uchazet o praci??
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    PROMETHEA: mas:)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CROSS: dobre, ale svycari jsou trochu piece of cake ve vsem, ne? :)

SARAJ: jj, celkem slusna ocista je to pravy slovo..ja to taky znam - z ty druhy strany - z nemecka, a tady v mexiku obcas taky...takze ty nase drahe naprosto chapu...a to ja jsem jeste normalne hrozne upovidana, takze trpim dvojnasob, a nejhorsi je, ze kdyz uz cloveku nekdo neco prelozi, tak je to jen odbytej zlomek toho, co se opravdu deje/resi, maximalne se nekdo zepta "how are you?" nemam pravdu? :)
    CROSS
    CROSS --- ---
    PROMETHEA: no, mam svoje zkusenosti z Ruska, registrace cizincu a tak, byl to taky dost voser, a to jsem tam byl pracovne, coz mi mnohe ulehcilo. Samozrejme je mi jasny, ze se s tim nikde ve svete moc nemazou, otazka nicmene je, jestli Mexiko nebo Rusko je pro nas ten spravnej benchmark. Zvlast kdyz si kazdej Cech mysli, jak jsme na vysi (jako stat a narod).

Na druhou stranu, mam ted CE permit ve Svajcu, a to je teda nebe a dudy. Ne ze by Svycarsti soudruzi nedelali ve svych papirech chybky, ale celej ten proces je piece of cake, a to ani nezminuju, ze nemluvim jejich oficialnim jazykem. Takze kdyz se chce, tak to jde.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    PROMETHEA: jo a nevim:))
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    PROMETHEA: jj, souhlas, mame stejny problem, vetsina mych kamaradu ang zvlada,ale spolecny hospody jsou porad celkem slusna ocista, vetsinou se najde dobrovolnik, ktery ma zkusenosti s partnerem z jine zeme a bavi se s drahym,ale jinak celkem bida...vzdy mne "pobavi",jak se bavi anglicky a najednou zacnou cesky...uprostred vety..bo tvrdi, ze neumi.coz neni pravda....ted mne potesila jedna kamaradka... po vic jak roce,kdy se drahej snazi v hospode navazovat kontakt mi rekla, : on je celkem vtipnej, jsem si nikdy nevsimla....
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CROSS: ted jsem zacla proces zapsani se do registru cizincu v mexiku - nechci od nich nic, ani tady zit, ani pracovat, studuju tu jenom pul roku v ramci vymenneho programu, studentsky viza mam uz z CR (diky bohu), a taky je to ocistec...takze pri svych slabych chvilkach jsem si vzpomnela, ze nemuzu nadavat na cizi cizineckou, kdyz my si musime udelat nejdriv poradek pred vlastnim prahem (a to me uklidnilo :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: neni za co...saraj vi o moc vic :)

jo, ale ted me napadlo...dobry je taky pripravit (resp. vytrenovat) tvy kamose na mluveni a komunikaci v anglcitine - u nas je to docela problem - vzdycky se chvilku snazej, ale postupem vecera snaha opada...:)

urcite nas informuj, jak se to vyviji!
    CROSS
    CROSS --- ---
    BAARKA: clovek si tu taky pripomene, ze neni nebezpecnej exot, ackoli se ho snazi ceske urady presvedcit o opaku ;-]
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: moc dik za radu,
    myslim, ze zima v praze je preci jenom snesitelnejsi nez na Islandu:))
    ale asi je to dobra volba..
    stale nevime, ale asi po Vanocich prijedeme..uf...

koukam, ze to neni uplne jendochuchy...jsem rada, za tohle auditko, clovek se tu hodne docte..dik..

CERVIK: koukam, ze to stale nemas jednoduchy..nechces nam se hodit nejaky fotky prcka??:))

SARAJ
    SARAJ --- ---
    PROMETHEA:
    PROMETHEA: ty blaho,holka nejvic sikovna:]] tak to budu drzet palce a hlavne si myslim, ze dobra volba,jak mas pocit, ze nechavas ladem prilezitost,tak to jde do kopru...>]
    tak koukej podavat report jak to jde
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ale jenom na vysvetlenou - ja tady placu nad tim, ze mame jeste rok na dalku, ale ve skutecnosti to byla moje volba - sance dostat stipko do mexika - to jsem nemohla nevyuzit...kdybych byla byvala zustala v evrope, tak muzeme uz ted byt spolu...ale to bych zase mela pocit, ze mi neco uteklo :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    SARAJ: studuju architekturu, a mam posledni rok...z toho jsem ted na semestr v mexiku, a pak budu delat pul roku jen diplom (kterej se event. da delat ve frankfurtu, a do prahy jezdit jen obcas na konzultace, problem je spis s praci, kterou v praze mam, a ve frankfurtu si ji zase z mexika tezko najdu :) to samy s diplomem - mohla bych delat diplom jen ve frankfurtu na architekture, jenomze to nemuzu zarizovat tady z mexika...a taky by mi to mohlo znemoznit dostat pak stipko na dalsi studium (podminka je, ze nesmis zit v nemecku dyl jak rok)
    ja vim, rok utece jako nic :)

mexiko - zatim fajn, vsechno je tu jiny - auta, domy, priroda, jidlo...a zatim z pohledu turisty je to fakt zajimava exotika, ale fakt by me vubec nelakalo tu zit (cekam, kdy me zacne stvat ta jejich spina, smrady, chaos, neorganizovanost, apod....)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    PROMETHEA: jo a rok je jak nic:)) co vubes studujes? nejde treba nejaky individual? nahustit zkousky do 3 tydnu? je to sice masakr,ale i to se da.. kamaradka takto vzdy prifrcela ze Svedska, kde se zamilovala, zustala a pak i vdala:)ja jsem ve finale delal 2 rocniky v jednom...

co mexiko????
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    PROMETHEA: no padlo to na Prahu, pac jsem si dodelavala bakalare, takze statnice, promoce... taky mam stale jen turisticke viza pro staty a muj pul rok byl vycerpan a penize taky.... a nejak proste se nam chtelo... drahej ma ted pobyt na 2 roky, tak se pak uvidi... ja premyslim o dodelani si magistra,nejaky ty statnici z ag...

jinak teda jak je na tom s cestinou...mno, jezdi sem a tam cca 10 let a stale teda nic nez moc...ale posledni dobou si uz musim davat vetsi pozor nad tim co rikam pred nim v cj:)) on je hrozne linej, pac jsme - trotl - nastavila a pristoupila na mluveni doma v aj...takze ho nic moc nemotivuje,mno

jinak jsme se domluvili nasledujicim zpusobem - stridani zemi a domacnosti dle potreb toho druheho a dle moznosti dobre prace, oba nastesti nemame problem zit v zemi toho druheho ( papiry nekomentuju...),takze Praha bo Tampa, nam je to jedno...obe nase rodiny nas podporuji v tom nasem stehovani pres ocean a zpet, takze je to OK...jen fakt financne nakladny, 2 domacnosti, letenky a ted jeste letenku pro psa:)
    CERVIK: to je bes...z jaky zeme mas zenu? tyhle jejich buzerace jsou fakt kvalitni. uz takhle je to stresujici a jeste mit s sebou maly mimco... chjo.
    CERVIK
    CERVIK --- ---
    na uredniky je dobry se vybavit znalostma zakonu,
    nas si pozvali na cp k vyslechu jestli jako nejsme fingovanej parecek s ditetem,
    tak sem tam ty zensky ukazal odstavec paragrafu,
    v kterym bylo cerny na bylim, ze pokud se narodilo dite, snatek se nebere jako fingovanej a tudiz nema smysl to setrit, cucela na to jako dyby to videla poprvy,
    nicmene pak nam dali papir (se obsilkou, ze zena ma trvalej pobyt se neobtezovali, musel sem to tam jit nejdrive osobne overit, a pak se zenou to vyzvednout) s oduvodnenim ziskani trvalyho pobytu, ktery odkazovalo prave na tedle odstavec ;),
    btv samo si nas pozvali na osmou, nechali hodinu cekat, meli sme este sebou kamaradku co zene prekladala, taky s miminem
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    SARAJ: to nebude tak rychle...musim dodelat skolu - tkze za rok
    ale myslim, ze je pro zacatek lepsi varianta, kdyz pofrcim ja :)
    pro dobra praxe/nebo dalsi studium, naucim se jazyk, lepsi vydelek...no ale zas bych tam nechtela zustat nafurt, zeano..takze takova vize do budoucna jsou sudety :DD

ale ted jsem v mexiku, takze se mi trochu zmenilo vnimani vzdalenosti a najednou je pro me praha-frankfurt fakt blizoucko :) takze mozna to nak nakombinujem :)

a vy jste teda ted nafurt v cechach? ale ty jsi taky nakou dobu zila v usa, ne....?
    a proc nakonec padla volba na cechy? a jak je na tom tvuj drahy s cestinou? :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: taky doporucuju jaro, pac zima v praze je dlouha, a moc sediva...
    jinak jak rika saraj, myslim, ze komunita anglanu zijicich v praze je silna, ja teda znam spis amiky, a prislo mi, ze jich je tu fakt dost_ a nekdy fakt zvlastni existence :DD
    ...s trochou nadsazky se da rict, ze cizinec muze bydlet v praze, a nemusi se vubec dostat do uzsiho kontaktu s mistnima (az na ksichty v obchodech :)
    no a asi to chce z obou stran trpelivost a toleranci...neboj se toho, treba se adaptuje tak rychle, ze se budes divit (praha je totiz intoxitating :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam