Tak se tu uklidnime.
JENIIK: Takhle postaveny problem tu nikdo neresil. Otazka neznela jestli deti mit nebo nemit, spis jestli se nekdo zamyslel na potencialnim uskalim pece o deti, pokud se vztah rozpadne. Jak jsem sam uz napsal, tenhle problem neni specificky pro vztahy partneru z ruznych zemi, ruznych narodnosti a podobne, ale dokazu pochopit, ze pro nekoho to muze mit vetsi vahu prave ve vztahu s cizincem.
Prestoze se mi zda, ze mezi navstevniky tohoto klubu panuje celkem shoda, ze riziko rozpadu vztahu je univerzalni, a v zasade vzdycky kazdy doufa, ze jeho partner je ten idealni, at je to cizinec nebo ne. Pouze jeden prispevek, tak nejak celkove mimo misu, se to pokusil vyhrotit do polohy mit/nemit deti (nebo jeste uplne nekam jinam, ale to nebudu komentovat).
Abychom zustali u tematu tohoto klubu - mit dite s cizincem / cizinkou s sebou objektivne nese urcity komplikace, ktery vztah dvou Cechu nezpusobi. Kdyz je rec o zvedani ze zidle, onehda jsem chytil ve zpravach historii prazskeho radniho (sic) Stepanka, jehoz zena je cizinka, a po narozeni ditete jim urady vnutily adresu trvaleho bydliste pro novorozenou dceru na adrese obecniho uradu. Stepanek se snad uz 4 roky soudi, a prestoze prvoinstancni soud a urad ombudsmana mu daly za pravdu, ze je to kravina, ministerstvo vnitra nebo kdo to ma na svedomi se dale odvolava a stoji si na svem.
To jen pro ilustraci, ze rizika tu jsou, a clovek nemusi hned myslet na to, co se bude dit, pokud se mu rozpadne vztah.
Touto tiradou bych rad sdelil dve veci:
A. Debata o detech ve vztahu s cizincem je naprosto legitimni a na miste
B. Vyvarujte se prosim
utocnych prispevku a ujetych vylevu a reakci na ne. Myslim, ze bez toho tu byla debata prijemnejsi a zajimavejsi.
Dekuji.