• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    Máte partnera cizince? jakým jazykem spolu mluvíte? jaký to má vliv na komunikaci, neporozumění...jakým jazykem se hádáte, a vůbec....jaký to je, když někomu musíte půl hodiny vysvětlovat, kdo to byl Rákosníček?! ...jak se žije s člověkem s jiným kulturním zázemím a co všechno se od něj/ní můžete naučit... Volná diskuze na téma DVOJJAZYČNÉ a VÍCEJAZYČNÉ partnerství, jaké jsou výhody a úskalí, jakým jazykem budou mluvit vaše děti...?! ...ať už v takovémhle partnerství žijete, anebo jste jenom zvědaví, jak to vypadá u těch, kteří takhle žijí, a chcete se na něco zeptat....welcome, willkommen, vítejte, privjet, bienvenidos, benvenuti....!!§
    rozbalit záhlaví
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    SARAJ: no a je na zélandu šťastná?
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    MIKATCHOU: :)a kdyby studoval on a ty mela hotovo tak co? to je presne to co jsem ti psala
    bylo to jeho/jeji svobodne rozhodnuti sem prijet a zit tady,takze nemuzes prebrat zodpovednost za vse co se mu /ji nezadari

a to plati o vsem, nemuzes prece byt zodpovedna a citit si provinile za jeho pocity a napln casu, musi taky trosku zabrat sam:)))neni malej a jednou se vam to obrati

kamoska se za pritele vdala, dostudovala psychologii, zabalili kufry a bydli ted na zelandu a maji miminko:)

a odletala ve 3.mesici s 3 kuframa:)

MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    SARAJ: mezi kámoše ho vodim furt, hodně z nich se mu líbí a on zas jim, myslim že je docela nadšenej z lidí se kerýma se stýkam, ale prej si chce najít i nějaký kámoše, kteří nebudou jen moji kámoši. Na kurzy češtiny chodil celej únor březen a celkem se tam seznámil, ale ted je léto, tak ty kurzy asi ani nejsou a my sme dost mimo prahu, což ho částečně frustruje... já v létě Prahu nesnášim, zvlášt když se učim na doktroskou státnici, jde mi to líp někde na zahradě nebo terase... než doma v bytě. Má v plánu se seznámit i přes komunitu couchsurfing, jejíž jsme oba členi. Ale zatim neměl čas )))

a co ta kámoška s přítelem? Jsou furt spolu? Blbý je že sem to nastavila tim stylem, že ted prostě musí ustupovat on. Ale realita je taková, že on už vzdělání a praxi má a časem by se tu možná i upíchnul, kdežto já mam sice VŠ, ale mam dojem že jedině s PhD mam šanci že mě budou trošku vážně brát i v Kanadě (nechci skončit jako servírka)... nebo kdekoliv jinde. MOžná se pletu. Ale chci to dodělat, takže ted se vše podřizuje tomu. Hmm... až mam výčitky svědomí, dnes sem se toho naučila pěkně málo )))
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    MIKATCHOU: tak to je tezka situace,ale neni nezvladatelna..par paru takto znam,kamaradka se tady v cechach seznamila se svym budoucim muzem, prijel sem na 3 tydny na intezivni kurz a zustal tady skoro 3 roky.kvuli ni, neznal jazyk, praci mel nastavenou na uplne jiny podminky - instruktor pro preziti bo tak neco a taky to zvladli,ono fakt zalezi... vzdycky jeden zacina prakticky od 0 a ustupuje tomu druhemu.my meli vztah na dalku pres 2 roky - dodelavala jsem skolu,pak jsem jela do statu ja a ted je tady drahy - a to uz pres 2 roky a nektery veci proste resime porad, nejvic samo jeho praci..a papiry

a jen 30 neni meritko:))) krize stredniho veku muze uderit i tak:)

zkuste najit kurzy cestiny pro cizince - ad a se aspon neco nauci ad b se seznami s lidma - dalsima cizincema

vod ho mezi svoje kamarady

MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    SARAJ: no, nevím jesi to jde nazvat vyloženě krizí středního věku )) je mu jen 30 let :) ale naskočil do rozjetého vlaku brzo - už v 23 ho vzali do TV firmy, o jaké se většině jeho vrstevníků ani nesnilo a pět let si tam budoval solidní kariéru a získal mnoho zkušeností. Myslim, že kdyby ho tu nějaká filmová company zaměstnala, gratulovali by si, ale zatím ještě nikdo neměl možnost si jeho schopnosti ověřit.
    Asi největší problém je v tom, že neumí česky, že tu nemá práci, a taky vědomí, že jedinej způsob jak dělat to co skutečně chce znamená nebýt se mnou a furt odjíždět někam do zámoří, kde se údajně podle jeho slov "film industry" zas zvedá na nohy... Nemá to srdce mě odvádět od doktorátu a tak mi nezbývá doufat, že než to PhD dodělam se mu tu nějak zalíbí, protože já do Kanady tak hrozně nechci... max tak do Vancouveru, ale ani tam bych nechtěla skejsnout navždy. A Toronto? Urbanistická noční můra - pro mě jako pro sociální geografku zabývající se vnímáním městského prostoru naprosto nepředstavitelná hrůza že bych tam kdy měla žít... jediný co je na tom městě dobrého je vzkvétající pracovní možnosti pro mého muže a přehršel mezinárodní kuchyně... .)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    a taky mne napada jedna celkem dulezita vec - bylo to jeho/jeji svobodne rozhodnuti sem prijet a zit tady,takze nemuzes prebrat zodpovednost za vse co se mu /ji nezadari
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    MIKATCHOU: vitej

chovej se k nemu normalne, podporuj ho a nenech se uplne vykolejit,ja mam pocit,ze tvuj muz ma trosku krizi stredniho veku a smutky by mel tady, v kanade bo i na severnim polu. on si to musi prochroupat - co chce delat dal a hledat moznosti
    imho komunita kanadanu a amiku je v praze celkem silna a urco brzo navaze nejaky kontakty,najde chlapky co s nim zajdou na pivo..to by mu mohlo pomoci zvladnout ten kulturni sok a castecnou izolaci
    priprav se spis na napor urednicky masinerie a momentu,kdy si budes rikat a mam tohle za potrebi:))))
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    ah tak sem to tu konečně našla... hurá :)
    prosím, můžete mi říct jak jste kdo kdy řešili přívoz svého partnera cizince sem do Česka? resp. jak se váš parner/ka asimilova/a a jak to všechno prožíval/a?
    já tu ted mam jednoho z Kanady a občas prožíváme určité těžkosti...
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    LAURA: ty jo,tak to dej vedet, kamaradka to nedavno resila na zelandu..taky z toho mela celkem psycho...vcetne takovych detailu jako prostredni jmeno co nejde zapsat do ceskych dokladu atd....

BAARKA
    BAARKA --- ---
    SARAJ: snad to dajte, drzim moc pesti..Filipiny je muj nejvetsi sen..7 104 ostrovu:))
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    BAARKA: filipinci..nam taky, delame max a zkousime dal,ale tezko to projde
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    SARAJ: a jaky jsou narodnosti, je mi jich lito..!
    CROSS
    CROSS --- ---
    SARAJ: jasny. Chapu, ze pokud na ta mista stoji na mistnim pracovnim urade fronta Cechu, ze maj urady nejaky priority; zajimalo by me, jestli je to ten pripad, ale to se pri transparentnosti cesky verejny a statni spravy asi nedovime.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    CROSS:
    LAURA: nekteri uz jsou tady skoro 2 roky a proste to nechteji prodlouzit...administrativne je to ok - proslo jich cca 30 bez problemu,spis to vypada na nahodnou selekci..njn, mist je malo, cizincu vic a vic...
    CROSS
    CROSS --- ---
    SARAJ: a nejaky argument zaznel? Ze by stat utahoval srouby? Hmm.

LAURA: slusny :-]
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    LAURA: tyyyyyjo,tak to je fakt super, moc gratuluju:))

mimochodem nam se ted v praci stala celkem nemila vec, nechteji nam prodlouzit viza pro 11 zamestnancu...pracovni viza... a nic s tim neudelame:(
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    LAURA: ty jo, gratulace!!!!!

my si dame asi velice brzo kolecko s pracovnim povolenim...drahej hodla menit praci...
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    ANDR3_I: :( tak leto je dlouhe a dle zkusenosti idealni na seznamovani prave s cizincema:)))
    ANDR3_I
    ANDR3_I --- ---
    tak ja uz muzu unbook, asi potreboval pred letem volnost :( kazdopadne zkusenost zajimava a za nic na svete bych nemenila!!!
    mistnim damam preju hodne stesti a do tohohle klubu nasmeruju sestru, kdovi, treba se sem jednou vratim :D
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    kdybyste meli nejake dotazy, tak v nasledujici iniciative je zapojeno dost lidi, ktery se v praxi ci vede venujou problematice imigrantu a jejich prav, takze jim klidne s nejakyma tezsima dotazama napiste.

http://zapravamigrantu.cz/
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    VALKYRA: byli jsme tu jenom na skok, dneska letime zpet
    jojo, nemcinu jsem tady procvicila teda dost, a v new yorku se zase hodi spanelstina
    (ja mela asi hodne zvraceny predstavy o anglicky mluvici severni americe :)

kanadu doporucuju! zatim se zazitky jeste neusadily, videla jsem jenom toronto, a v podstate jsme tu byli jen na dovce, ale uz jsme i vazne uvazovali, ze by to byla moznost treti zeme

prvni dojmy...vetsina lidi co jsme potkali tu neni doma nebo maj koreny jinde, tudiz se vsichni snazej si tu domov vytvorit, a nefunguje tu zadny deleni na pristehovalce/cizince a domaci...
    tot prvni dojmy, zbytek musim jeste vstrebat
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam