• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    a vubec,sice pozde,ale happy turkey day:)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    MAYAM: jinak teda mike,jo..hmm se pozeptam drahyho,s kym to jeste randi:)
    MAYAM
    MAYAM --- ---
    DASHA: Jojo, vyzkouseno ;) Myslim, ze to docela funguje. Jedna vtipna historka k dobru - Mike mi chtel koupit kytku, ale v kvetinarstvi si rekl o 6 kvetinacu... nicmene pani to pochopila spravne a nakonec se domluvili. Ono na kytku se cedulka lepi spatne - tak byla jedna se sipkou nahoru, co rikala kvetina a ta druha bez sipky kvetinac, obe nalepeny na kvetinaci. ( me to prislo jeste tak krasne logicky, jak se kvetinac hezky odvodi od kvetiny... :D )
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    DASHA: podle me to je dobrej zpusob>)
    DASHA
    DASHA --- ---
    SARAJ: ja jsem vcera pred spanim uvazovala o kravinach a predstavovala jsem si, jak se budeme v CR usazovat..
    Ja se budu muset taknak naucit francouzsky, tak si rikam, ze na bezny predmety holt asi budem muset nalepis stitky s ceskym A francouzskym pojmenovanim...
    Zkouseli jste to nekdo takhle?
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    laurova a vubec, nahod maxe:)

a taky by nebylo na skodu - pokud se ti bude chtit,popsat jak tvuj muz zvladal ceskou porodnici..
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    BAARKA: jedine co mne desi, ze ty fasouny rozhazej po cely praze na ostatni pobocky....
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    SARAJ: zaplatpanbuh to vypada, ze se olsanka brzo zrusi..kez by!!!
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    BAARKA: tak nadeje vzdy je,bez toho to snad ani nechci,ale proste urcity limity mas... jak dlouho si tady - v domacim prostredi - budujes nejakou pozici, konexe,vzdelani etc...
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    LAURA: jj, bud si plati bo to resi pres kamarady

zvladnout se to asi nejak da, o tom zadna otazkou zustava vysledek,ze..

jinak doma pohledam clanek o cizincich v cr.. jako nejhorsi zazitek vede jednoznacne cizinecka police - olasanka ruleeezzz,ze - a zdravotni pece
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    SARAJ:

moc pekne si vystihla psycha - myslim, ze kdybych se s nima smirila od zacatku a neverila, ze najdu job na mem levelu a zit na mem levelu bude hracka a ne naopak, tak jsem tu mozna byla moc spokojenejsi:)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    tak to mi reknete, jak to delaj ti cizinci, co jsou tady sami jen tak, z vlastni vule, ne kvuli partnerovi, ti si to snad taky musej obihat ne? a taky to nejak zvladaj...
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    ja musim k ty debate rict, ze podle mne je prave jeden z nejpitomejsi faktoru to,ze ty chlapi najednou nejsou schopny vyridit veci,ktere normalne zvladaj a casto to jsou elementarni veci. jednani s uradama, posta, kram, doktor,shaneni prace.... ono stokrat nic umorilo vola,takze kdyz vis,ze musis neco poresit, ale nezvladnes to a pristup hodne cechu k cizincum je - nerozumim, jsme neprijemnej - tak proste se cejti jak maly jardove,coz pro dospelyho chlapa je proste pruser. zit par mesicu,let pod takovou poklickou proste driv nebo pozdeji vyusti v to,ze se pomocna ruka - partnerka -se stane tercem frustrace.

my jsme spolu cca 5,5roku - z toho 2,5zijeme v praze, predtim pul roku staty, zbytek bylo pendlovani mezi usa a cr.

nejvetsi psycha - cizinecka policie - jednoznacne
    - zit u toho druheho - jsme oba dost dominantni osobnosti s potrebou vlastniho prostoru a vybudovat si vlastni prostor na pude toho druheho byl proste boj,ac jsme se oba snazili - takze bud spolecny pronajem nebo trosku radikalnejsi predelavka soucasneho bydleni je zadouci.)at se ten druhej necejti jak na navsteve
    - shaneni prace a frustrace z toho - vzdy jeden z nas je proste pod levlem na ktery ma - at uz vzdelanim bo zkusenostma
    - pratele - tak samo cloveku schazeji ty co ma doma,ale spis je to absence vlastnich novych pratel - drahej ma me kamose a kamosky rad,ale obcas je proste potreba aby nekam vyrazil s nekym kdo mne nezna pomalu od zakladky:)

osobne jako nejvetsi napor beru to,ze clovek musi treba i na delsi cas posunout to co by chtel delat, jako jednu z nejvetsich komplikaci je podle mne ocekavani, ze vztah s cizincem drive ci pozdeji stejny jako s pepou z kladna:) proste porad clovek musi pocitat s tim, ze se jednou zabali domacnost a a postehujete se jinam, ze nebude vzdy jednoduche najit praci, ze jeden z vas neuvidi svoji rodinu a pratele delsi domu, ze rodinne prazdniny, dovolene tim budou ovlivnene.ze pripadna vychova deti muze ukazat dalsi stranky rozdilnosti kultur... atd.

mit partnera cizince je ale i tak pro mne stale maximalne obohacujici zkusenost a pres vsechny psycha okolo,ktere s nasim vztahem dokazou pekne zamavat bych proste nebrala jinyho chlapa ani nahodou:)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    BAARKA: ty jo, naprosto dokonala startovni pozice!!!!! super, moc vam to preju my co jsme meli ty psycha ohledne prace, papiru a bytu tise zavidime:)))

jo a s cestinou to u nas doma stale neni valny...ehm
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    DASHA: u nas je to obracene :)

pritel me zkritizuje, ja se seknu, nafouknu, a pak zacnu zkouset co navrhoval, a vetsinou pak dekuju, pac vysledek je lepsi :)
    a pak presne jak rikala mikatchou, ze po kritice uz z tech svejch napadu nemam takovou radost jakou jsem mela pri vymejsleni, a pak mu taky vycitam, ze me blokuje v mem sebeprojeveni se :))
    DASHA
    DASHA --- ---
    BAARKA: tak to ja vzdycky zkritizuju, je ohen na strese, muz se trochu sekne, nafoukne se jak bublina, ale pak teda zacne zkouset, co jsem navrhovala (je to o designu plakatu a stranek) a nakonec mi jeste dekuje, ze jsem ho dokopala k lepsimu vysledku=))
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    MIKATCHOU: hele to je prekerni situace..

s tou amoskou si nelam hlavu, ted za mnou byla kamoska z nemecka na tyden a po sesti dnech kdy jsem behala z vyletu do prace, z prace do hospod jsem si sla jeden vecer drive lehnout a kdyz si druhej vecer stezovala, ze je unavene, tak ji moje spoludlici rekla" a nepripada ti to trochu nudny? a kamoska: co jako, spolubydlici: no to, ze si unavena, protze kdyz si sla vcera bara lehnout, protoze byla unavena, tak si rekla ze je nudna:)))
    malem jsem se pocurala smichy..kamaradce bylo lehce trapne:)

jinak ja mu docela rozumim, zazivam tu podobny stavy...nechce se mi moc do cech, ale nechce se mi zustavat v anglii = ale je to hodne diky financni situaci, v cechach nemam praci a nemam dostatecne usetreno na to, abych se mohla nekam prestehovat..takze snad v breznu uz to pujde a desi me zase nove zacatky: hledani prace (uz zase?), sok z navratu, zapojit se znovu mezi kamose apod. no, musim rict, ze zacatky v cizi zemi jsou trvdy - pro nektere teda...LIMBO!

ke kritice: mama mi nedavno vysvetlila jednu vec o chlapech, muzes si myslet co chces, ale nesmis je kritizovat a kdyz uz, tak takovym zpusobem, aby na to sami neprisli:))
    mama mi dala treba priklad: tata jde a udela neco naprosto bezneho: naseka drivi apod..hned potom ma prej prijit pochvala:))) k tomu mi rekla, ze je to potreba pro spokojeny vztah a jeji kamaradka mi to potvrdila..tak nevim. Sama zastavam nazor, rict vsechno na rovinu, ale hodne jsem se presvedcila, ze jak jsem neco zkritizovala, hned presel do ofenzivy a byla hadka na strese..

kazdopadne drzim palce!! nejede na vanoce domu? me vzdycky vylet z amnchesteru na par dni nejvic povzbudi!!

BAARKA
    BAARKA --- ---
    MIKATCHOU: chlapa nechavam doma, prijedu sama, ale klido muzem zajit s tim tvym..bude to trochu hekticky, protoze to bude pres vanoce a taky budu u nasich na vesnici (kousek od prahy)..
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    DASHA: pracovala jsem dva roky v neziskovce, ktera se starala o zahranicni studenty a dorbovolniky, dokonce u nasich bydlela thajecka a temer vsichni cca osmdesat studentu rocne se vzladli domluvit cesky, a nekteri se naucili i vyvorne psat!

poku uz mluvi nejakymi jazyky, tak je to jednodussi, protze uz vi jak se ma ucit..
    btw. my jsme s benem po mesici a pul stare u prvni lekce:)) ale uz to dostava do hlavy..ja jsem, ty jsi, to je apod:)
    DASHA
    DASHA --- ---
    Momentalni diskuzi vazne uvitavam! Loic mi casto opakuje, ze by se mnou chtel zit v CR (libi se mu tam, ma rad moje kamose, rozumi si s moji rodinou..).
    U nas dvou jsem spis ja, kdo ma strach, ze bude trochu izolovanej..

Mluvi Francouzsky, Anglicky a trochu Nemecky.. Chce se ucit cesky, ale muj dojem je, ze to jentak nepujde (nechci ho nejak podkopavat, ale reknes mu slovo a on ho ani nedokaze okamzite zopakovat, totalne ho zkomoli! =))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam