• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    Máte partnera cizince? jakým jazykem spolu mluvíte? jaký to má vliv na komunikaci, neporozumění...jakým jazykem se hádáte, a vůbec....jaký to je, když někomu musíte půl hodiny vysvětlovat, kdo to byl Rákosníček?! ...jak se žije s člověkem s jiným kulturním zázemím a co všechno se od něj/ní můžete naučit... Volná diskuze na téma DVOJJAZYČNÉ a VÍCEJAZYČNÉ partnerství, jaké jsou výhody a úskalí, jakým jazykem budou mluvit vaše děti...?! ...ať už v takovémhle partnerství žijete, anebo jste jenom zvědaví, jak to vypadá u těch, kteří takhle žijí, a chcete se na něco zeptat....welcome, willkommen, vítejte, privjet, bienvenidos, benvenuti....!!§
    rozbalit záhlaví
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    CROSS: pokud vim, tak jako obyvatel EU uz nemusis zadat v jinych statech EU o pracovni povoleni, pokud nemaji prechodne opatreni, kdy si dany stat mohl vyzadat vyjimku a pozadovat pracovni povoleni od obyvatel z novych clenskych statu...na tom je prece zalozeny princip volneho pohybu osob...
    CROSS
    CROSS --- ---
    QWITI: spíš mě opraví někdo, kdo to aktuálně řeší, ale je to tak, že občanství (EU) nebo povolení k pobytu v jiné zemi Schengenského prostoru opravňuje cizince k pobytu na území ČR do 3 měsíců, a samo o sobě nestačí k tomu, aby člověk mohl v ČR podnikat nebo být zaměstnán.

K čemukoli dalšímu potřebuje cizinec povolení k (přechodnému, trvalému) pobytu, přičemž už pobyt nad 30 dnů by se měl hlásit na CP.
    CROSS
    CROSS --- ---
    PROMETHEA: tak ono to taky člověk nezjišťuje každý den. Taky mě to překvapilo, i když nějakou logiku to asi má. (Co bohužel logiku nemá, je chování úřadů.)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    hehe, autoskola, ja jsem dospela do faze,kdy si budu delat za celych 50 dolaru ridicak ve statech:)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CROSS: hmm...to jsem naprosto netusila
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    CROSS: Toto je kvalitni nazor.
    CROSS
    CROSS --- ---
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CROSS: na autoskolu musi mit clovek povoleni k pobytu?
    CROSS
    CROSS --- ---
    MAKROUSEK: řidičák nikdy neměla.
    (Jde taky o to, že ona nepotřebuje pobývat v ČR nad 3 měsíce - proto taky povolení k pobytu nemá. Nicméně pro autoškolu by to byla nezbytná podmínka.)

Můj názor tedy je, že než tahanice s českými úřady, radši švýcarskou autoškolu.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    CROSS: Dyk jo, na to jsem odpovedel. A uz nejaky ridicak ma, nebo zadny nikdy nemela?
    CROSS
    CROSS --- ---
    MAKROUSEK: Schengenem mám na mysli Schengenský prostor. Moje žena má pětiletý residency permit ve Švýcarsku, ale hodilo by se jí mít souběžně dlouhodobý pobyt v ČR (aby mohla v ČR dělat autoškolu ;-]), takže se zabývám úvahami, jestli to vůbec jde.

Jde mi vysloveně o souběh, žádný konec jednoho, začátek druhého povolení.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    CROSS: Jako asi muze. Jde o to, ze kdyz nekde chce byt vic nez tri mesice, tak potrebuje povoleni k pobytu v te konkretni zemi. A pokud ho ma treba na rok, tak nez mu vyprsi, muze pozadat o povoleni k pobytu v jine zemi. Schengen plati jenom na pobyt do tri mesicu.
    CROSS
    CROSS --- ---
    Netušíte někdo, jestli občan země vně EU může mít povolení k pobytu souběžně ve více zemích Schengenu?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    LAURA: ja vim, ale napadlo me, jestli clovek bez trvalyho pobytu, muze mit nahlaseny trvaly bydliste...uz mi to dochazi..
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    BAARKA: a nahlasit ho musis, bez nahlaseny pobytu - adresy ma smulu,teda pokud to funguje stejne pro EU obcany
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    LAURA: no tak to je dobre kafkarna! ted mi teda doslo, ze Bena asi k trvalemu bydlisti prihlasit nebudu moct, kdyz bude zadat o dlouhodobe vizum, abychom predesli tomuto, co popisujes!
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    LAURA: mno koukam, ze to bude zase psycho,chjooo,mne se do toho tak moc nechce..:/
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    LAURA: mne to desi... pracovne komunikuje s cizineckou v olsansky uz nekolik let a ten bordel co tam je poslednich par mesicu je neuveritelnej... je to fakt absurdni,neuveritelny,dech berouci bordel....

simte lauro,brali si ho na nejaky ten jejich pohovor?jak to vypadalo?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    SARAJ: muzu se zeptat na jmeno te neziskovky?
    me to teda hodne prekvapilo..na islandu mi to trvalo cca pet minut na cizinecky, pas, podpis a je to..
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ted jsem to tam chtela dat a uz to tam je :)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    BAARKA: notari si masti kapsu uz dlouho... vsechno a nejlep v nekolika kopiich... se z toho tady fakt uz pos*** nas kamarad,ktery vedl jednu z nejvetsich neziskovek pro cizince - imigrace, azyl etc -v Brne uz toho ma dost a uvazuje o tom , ze to zabali... ja kdyz to tak vidim, se snad snizim ke svatbe kvuli papirum...

odkazy bych rozhodne dala na nastenku
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam