• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    DASHA: Ja stastna jsem, ale nejradeji bych to vzala pres Belgii ci Francii, abych si vynahradila trochu tu "frustraci" z UK.:)
    Ben podle me neni moc stastny v Manchesteru, mozna kdybychom od zacatku byli nekde pobliz jeho pratelum a rodine, tak by to bylo jinak..takze se tesi a docela dost.
    Ja hledam praci a v zari mi zacina skola a ben bude delat CELTA Tefl a intenzivni kurz cestiny a pak se uvidi, jestli ho prijmou na staz od Britsh Councilu anebo jestli si najde praci..
    DASHA
    DASHA --- ---
    BAARKA: tak hlavne ty ses asi fakt stastna, co?=) Rikalas, ze Benovi bejt v u UK nevadi, tak jsem na nej zvedava =)
    Mate plany, co bude v CR delat?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    DUBPRINCESS: drzim palce!!!
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    tak jsme oba dali minuly tyden vypoved a ceka nas presun do cech!
    ja to mam za necely dva mesice a Ben za necely tri..ale prijedena dva tydny na "dovcu" mezitim, takze budeme jen dva tydny bez sebe...
    ...zatim jsme desne pozitvivne nalazeni na novej zacatek, tak snad to pujde bez vetsich zadrhelu:)
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    DASHA: já jsem loni zařizovala hromadu (teda 12) víz pro lidi z Afriky, lat. Ameriky a Asie, ale byla to brnkačka, jelikož jsem měla v ruce papír zaštiťující velké české NGO (zvali jsme je na konferenci). Todle už asi taková brnkačka nebude. No jsem na to zvědavá...
    DASHA
    DASHA --- ---
    DASHA: ted si nejsem jista - mozna, ze ten Johnny mel vlastne taky nakonec nemecky Visum, protoze Cesi nejak haluzili..
    DASHA
    DASHA --- ---
    DUBPRINCESS: jen pro priklad: Johnny Clarke ziskaval cesky Visum na Nemecky Ambasade na Jamajce..
    Kodjo, kterej je z Togo, ho ziskal na Cesky ambasade v Londyne.. ale ty procesy, kterejma jsme prochazeli oboji pri priletu a odletu.. vzdycky spousta ruznejch kontrol, cekani... neprala bych ti to =/
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    CROSS: ad ten Tvůj druhý odstavec - vidíš, pravda...

My budeme muset kvůli vízům cestovat do Etiopie, protože v Keni od ledna zrušili ambasádu.. už se těším na dalších několik dni strávených na poušti na korbě náklaďáku :)
    CROSS
    CROSS --- ---
    DUBPRINCESS: s tou žádostí v jiné zemi - mám pocit, že je to vždy v osobní rovině toho, jak se chová ta která ambasáda. Když jsem ještě dělal v Moskvě, naši klienti nám občas říkali, že je pro ně jednodušší zařídit si dejme tomu německé nebo belgické vízum než české, ale těžko říct, nakolik se to dá zobecnit.

Podle mě, pokud nemáš v té jiné zemi dostatečné zázemí (hádám, že bude tak jako tak potřeba pozvání nebo něco podobného), jedodušší to nejspíš nebude.
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    jak to tady v posledním měsíci čtu, nadšení mě rozhodně nejímá.

Budu v budoucnu zařizovat 3 měsíční vízum pro svého přítele - pokud máte někdo zkušenosti se zařizováním pro někoho z Afriky, prosím, ozvěte se mi do pošty, díky moc... (ne, že bychom se vídali tak málo - já jsem ted na 2 měsíce v ČR, ale jinak jsem v podstatě v Keni, v létě bychom ale chtěli být v ČR)

Vážně zvažuju možnost žádat o vízum jinou zemi shengenu, než ČR, jelikož jsem dostala informaci, že řada zemí vydává víza o dost méně komplikovaněji, než ČR. Máte s tím někdo zkušenost?
    CROSS
    CROSS --- ---
    přihodil jsem na nástěnku odkazy na info, jak je to s tím pobytem a zaměstnáváním
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ja jsem v Nemecku - normalne je potreba prac. povoleni (to kvuli tem prechodnejm podminkam)
    ale povoleni k pobytu nepotrebuju - musim tu mit trvaly bydliste, tojo, ale to se vyridi s pasem na mistnim urade

z toho dedukuju, ze pro EU obcany by prac.pov. ani pov. k pobytu u nas taky nemelo bejt potreba....??
    CROSS
    CROSS --- ---
    ENDEE: první odstavec - ano, přesně to jsem psal zde (občanství nebo povolení k pobytu...). Že to není totéž je mi známo. ;-]

MAKROUSEK: ? Cituji Ano, v EU nejsou, v Schengenskem prostoru ano.. Mimochodem, stejný režim vstupu a pobytu, který je uplatňován vůči občanům Evropské unie, je uplatňován i vůči občanům Norska, Islandu, Lichtenštejnska a Švýcarska.

Soudě podle informací na výše zmíněném odkazu povolení k pobytu není třeba.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    CROSS: Svycarsko neni EU.
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    CROSS: Ano, potreboval jsi ho, protoze Svycarsko ma vuci nam tohle prechodny opatreni... to samy - tvoje zena neni ani z EU, ani ze Svycarska puvodem, ne? To, ze ma nekde dlouhodoby pobyt neznamena, ze ma obcanstvi, coz jsou pak imho jiny podminky...

jinak k pracovnimu povoleni pro obcany EU v zemich EU (podotykam, ze je to trochu outdated):

If you are a national of an EU member state that was a part of the EU before May 1, 2004 (these are: Luxemburg, Belgium, Ireland, Germany, France, Sweden, Spain, Greece, Portugal, Italy, Sweden, Finland, Denmark, Netherlands, UK, Iceland) you should normally be allowed to live and work in any other of these countries. You will need a valid identity card or passport.

Within the first year of joining, the Eastern European EU member states that joined in 2004 (the Czech Republic, Estonia, Latvia, Lithuania, Slovenia, Slovakia, Poland, Hungary) had unrestricted rights to live and work only in Sweden, the UK and Ireland. The remaining old EU countries kept most or all restrictions in place that prevented new EU member state workers from easily working there. Since this time, many restrictions have been lifted. Under the terms of the EU treaty, all restrictions must be lifted for a new member state no more than seven years after it joins the EU.

There were no restrictions on workers from the other two EU member states (Cyprus and Malta) that joined in 2004.

EU nationals from old member states wishing to work in new EU member states will have to check with each country regarding their ability to work there. Some new Member States have chosen to impose equivalent restrictions on the nationals of Member States that have themselves imposed restrictions.

CROSS
    CROSS --- ---
    ENDEE: tohle nedokazu rict, ale nezda se mi, ze by treba moje zena se zminenym svycarskym pobytem mohla prijet do Cech a jen tak se tu nechat zamestnat. Stejne tak si myslim, ze i EU obcan musi pozadat o dlouhodoby pobyt, pokud chce v CR pracovat, akorat ceske urady mu ho nemohou odeprit na zaklade toho, ze je cizinec. Ale pripoustim, ze se muzu mylit.

Ja jsem ve Svycarsku v kazdem pripade jak povoleni k pobytu, tak pracovni povoleni potreboval. (Ano, v EU nejsou, v Schengenskem prostoru ano.)
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    CROSS: pokud vim, tak jako obyvatel EU uz nemusis zadat v jinych statech EU o pracovni povoleni, pokud nemaji prechodne opatreni, kdy si dany stat mohl vyzadat vyjimku a pozadovat pracovni povoleni od obyvatel z novych clenskych statu...na tom je prece zalozeny princip volneho pohybu osob...
    DASHA
    DASHA --- ---
    Taky se v tom trochu ztracim, co jsem tak pochopila, jak Saraj, Laura, tak Baarka vsechny mluvej o muzich, ktery nejsou ze Shengenu.
    Jak by povoleni k pobytu teoreticky probihalo, kdyz je muj muz z "plnohodnotny" zeme Shengenu? Stejne, nebo se to lisi?
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    QWITI: koukni se na ty odkazy co sem hazela baarka, jsou na nastence
    CROSS
    CROSS --- ---
    QWITI: spíš mě opraví někdo, kdo to aktuálně řeší, ale je to tak, že občanství (EU) nebo povolení k pobytu v jiné zemi Schengenského prostoru opravňuje cizince k pobytu na území ČR do 3 měsíců, a samo o sobě nestačí k tomu, aby člověk mohl v ČR podnikat nebo být zaměstnán.

K čemukoli dalšímu potřebuje cizinec povolení k (přechodnému, trvalému) pobytu, přičemž už pobyt nad 30 dnů by se měl hlásit na CP.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam