• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    LYDI
    LYDI --- ---
    cesky! (:
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    :) jste fakt hodny,diky,mno dle reakci mych kamaradek stejne cecha nevydejcham,takze uvidime:))

jinak u nas se tedy projevila kombinace neuspechu v praci, vekoveho rozdilu a tak..a ano, ja jsem mela pocit, ze to je muj ON..
    LAURA
    LAURA --- ---
    SARAJ: to je mi líto.. nicméně taky si nemyslím, že by ses kvůli tomu měla s námi loučit :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    SARAJ: fakt? ne! ale nebylo to kvuli narodnosti nebo vetsimu vekovymu rozdilu? nebo kvuli tomu, ze jste byli v cechach?

to me mrzi, pac z tvyho podani tady to vypadalo na forever

ale nehaz flintu do zita, a hlavne se neluc :) rady a zkusenosti se nam porad hodi!!!
    MAYAM
    MAYAM --- ---
    SARAJ: jejda... tak to me mrzi... ale to se zvrtlo nejak prevratne, ne? no, tak se drz a nelouci se s nama - amiku a jinych chodi po svete spousta ;)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    pratele, ja se s vami tak nejak loucim... po skoro 6 letech jsme se kazdy vydal jinou cestou,takze se na se dvojjazycne partnerstvi rozpadlo
    diky za rady a tak:)
    CROSS
    CROSS --- ---
    SARAJ: nemuzu si stezovat, proplul jsem tim bez vetsich problemu, z dnesniho pohledu to byla takova kombinace vsedniho zivota (plno prace) a dlouhe rady prihod o ruznem stupni bizarnosti. Obecne bych rekl, ze rusky mluvici cizinec ze zeme na zapad od Ruska je relativne dobrej predpoklad pro preziti.

Lidi, s kteryma jsem delal, byli v pohode - vlastne jako skoro vsichni, se kteryma jsem se potkal (jakoze nejak osobne, ne v metru ;-]). Tedy Rusove. Delal jsem pro mistni pobocku cesky firmy (nicmene vsichni moji zamestnanci mistni), kancl jsme meli v arealu Ceskeho domu, coz poskytuje pri jednani s urady urcite vyhody. (Cesi v Moskve, to je samostatna kapitola.)

Na ziti celkem v pohode, ale to hrozne zalezi na tom, jaky ma clovek naroky. Ne kazdej snese ty kvanta lidi a aut vzdy a vsude, takovou tu absolutni anonymitu davu a podobne. Na druhou stranu kdyz prijedes z mesta, kde na kazdym rohu fungujou potraviny 24/7, metro jezdi do jedny etc. nekam, kde si v 18:01 nekoupis ani suchej rohlik, je to trochu kulturni sok. ;-]

V kazdym pripade po prvnim pulroce v Moskve jsem si zacal pri cestach do Prahy pripadat, ze jsem prijel nekam na venkov. (Ten dojem mam tak trochu doted, i kdyz ted na venkove bydlime.)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    CROSS: tak od praktickych veci - papiry,urady,prace bo to jaka moskva na ziti je a co lid
    CROSS
    CROSS --- ---
    SARAJ: jak, povídej? Už jsem toho tu napovídal dost. ;-] Pokud tě zajímá něco specifickýho, ptej se. Jinak v Moskvě už nežijem, už nějakej čas Vaud, Švýcarsko.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    CROSS: tak povidej:) tady to zatim je samej zapad
    CROSS
    CROSS --- ---
    SARAJ: v Moskvě
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    CROSS: takze aspon rodinny prevrat:)kde primo jsi zil?
    CROSS
    CROSS --- ---
    SARAJ: ani ne snad v pripade prevratu... uplne stacilo, ze jsem se na pet let odstehoval do Ruska, svym zpusobem to matce jeji pocatecni obavy potvrdilo. :-]
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    CROSS: ze v pripade prevratu pujdéte na Sibir?:)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    :) babicka je rada,ze to je zapadni nemec,rodice,ze to neni cernoch:)
    ja tohle proste miluju,jak se snazi aspon ty "pozitiva" najit:)
    jinak moji rodicove anglicky neumi - mimo klasickeho faaaakt?coz drahyho lehce znervoznovalo,ale zvladaj to - maminka si poridila slovniky a jede,nevlastni otec se pri navstevach snazi nahodit tema o kterem si nasel aspon zakladni info:)
    DASHA
    DASHA --- ---
    ANDR3_I: pritel je francouz/belgican, mluvi anglicky a trochu nemecky,malinko spanelsky..
    Muj tatka mluvi plynne nemecky, anglicky a spanelsky, takze se v pohode domluvej.. Mamka jenom nemecky, takze se s Loicovou mamkou domluvej (se slovnikama v ruce=).. babicka zna par veci anglicky z krizovek =), ale na Loica mluvi spis normalne cesky=))
    Deda bohuzel nemluvi zadnym cizim jazykem..
    Bracha se segrou oba anglicky..

Loicovi rodice - mama anglicky, nemecky a spanelsky, takze v pohode jak s moji mamkou, tak s mym tatkou.. Navic se zacala ucit i cesky=)
    Jeho tata bohuzel mluvi jen francouzsky, takze na nem to vazne, no.. Loicova maminka mluvi nemecky na moji mamu, pak na nas se segrou anglicky (obe se ale nemecky taky taknak domluvime) a nakonec to preklada manzelovi do francouzstiny.. ty vetsinou jde po par hodinach dobre hlava kolem =)))
    CROSS
    CROSS --- ---
    PROMETHEA: nenávist určitě ne, spíš nějakou obavu.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CROSS: tvoje maminka asi nemohla prekonat zakorenenou nenavist k rusum :)

ANDR3_I: u nas je to rozdeleny: mlada generace si pokeca anglicky, stredni generace vubec (moji rodice) nebo hodne spatnou anglictinou (teta, strejda), druha teta je teda vyjimka - perfektni hochdeutsch vcetne veskerych sklonovani =)

babicky si nepokecaj vubec (ale rikaj, ze je hlavni, ze si rozumime my dva)
    a 83 letej deda je nadsenej, a kdyz je pritel na navsteve recituje mu Goetheho a zpiva nemecky valecny pisne "gegen England, gegen England " :DD

(o Vanocich to doslo tak daleko, ze pritele deda nutil zazpivat prvni sloku nemecky hymny (ja zakazana) a vsichni jsme rikali:"u nas to zakazany neni" :)

co se tyce jinyho nez jazykovyho prijeti partnera cizince, tak si myslim, ze u nas jde hlavne o to, ze nejsem v cechach (ze by me mi nejblizsi chteli mit bliz nez momentalne jsem)

a babicka je rada, ze je to zapadni nemec :)
    CROSS
    CROSS --- ---
    ANDR3_I: u nás to bylo celkem "vtipný", matka to nesla z počátku dost těžko; možná ne přímo kvůli mý ženě (kdo ví), ale rozhodně když jsem se po dvou letech vztahu na dálku sebral a odjel do Ruska. ;-]

Dodnes nevim, co si mám o tý době myslet, matka třeba odmítala mluvit s mojí ženou anglicky (ačkoli žena je vystudovaná anglistka a matka se angličtinou léta živí), a sveřepě na anglický hlášky odpovídala rusky (což sice taky umí, ale tak... jako jazyk, kterej od základky nepoužila).

Ale léta života pryč od obou rodin (mojí i mojí ženy) tomu dost pomohly, ono jednou za tři měsíce je každej rád, že nás vidí.

BTW s tchyní vycházim od začátku výborně, ale je to asi taky tim, že se vídáme tak jednou za rok ;-]
    ANDR3_I
    ANDR3_I --- ---
    LAURA: :)))

To z mych rodicu neumi nikdo ani slovo. Doslova. (ani otec, ktery travi pul roku v americe kde ma dum)

Na prvniho pritele (francouz) se tvarili dost sokovane, ale mamka si ho zamilovala a otcovym sitem nakonec prosel taky (26, velmi cilevedomej a uspesnej v praci).
    Paradoxne nejvic si tukala na hlavu ze chodim s cizincem moje starsi sestra, ktera uz ted skoro rok zije v australii se svym pritelem, jak jinak, taky cizincem, haha :D

s amikem to bude horsi, protoze rodice daj dost na vzhled, nemluve o veku a praci (je starej, chudej, rozvedenej, potetovanej), a prave ze to ze by ho mohli bliz poznat prave pres tu "komunikaci" coz by aspon na mamu stoprocentne zabralo, tady kvuli jazykovy bariere odpada.

a kdyz tu byl sestry pritel na prazdninach (svycar/australan), bylo celkem zajimavy pozorovat jak na nej reagovala starsi generace -babicka, a ta nejmladsi -nevlastni 5leta sestra, ktera si s nim paradoxne pokecala anglicky asi nejvic :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam