• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CMLKA: podle me si clovek musi platit zdravotni v zemi, kde pracuje (je to jeste nejak omezeny - jakoze vic jak 180 dni nebo tak, ale asi jen pro EU)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CMLKA: nerikej, ze v anglii maj levnejsi socialni a zdravotni? :))

DASHA: na pracak se muzes nahlasit, usetris na socialnim a zdravotnim, ale je vopruz tam kazdej mesic chodit :)
    ja jsem tam byla hned po diplomu, hledala jsem praktikum v nemecku, ale chtela jsem si pojistit to, ze to soc. a zdrav. nebudu muset platit

jinak ceska pojistovna po tobe bude chtit potvrzeni, ze jsi byla pojistena v anglii, jinak budes muset doplacet (pokud jsem to dobre pochopila)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    DASHA: jit tam nemusis, ostatne buhvi, jestli by ti neco dali, ale musis si platit zdravotni a socialni zalezi na tom, zda budes chtit jednou brat duchod, pokud se nepletu nebo driv to tak bylo....ale mozna by sis mohla zdravotni platit nadale v anglii a tvarit se, ze jsi tady na prazdninach...ale zkus zagooglit

Co je podpora v nezaměstnanosti - Peníze.cz
    http://www.penize.cz/80312-co-je-podpora-v-nezamestnanosti
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    CROSS: DASHA: mno :) to stím zatloukáním byla nadsázka :)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    DASHA:
    CROSS: je pravda, ze ja nastoupila do prace tri tydny po prijezdu - nejak to slo rychle a musim rict, ze to byl docela zazitek - moc jsem nevedela ci jsem - bylo to moc zmen na jednou - zmena mista, zmena lidi, zmena prace, prestala jsem kourit, jiny jidlo apod... v utery jedu na prvni "prazdniny" od ty doby - nemuzu se dockat. Takze pauza dava smysl:)
    CROSS
    CROSS --- ---
    DASHA: když jsem se vracel po skoro pěti letech z Ruska, dal jsem si půl roku pauzu (a udělal bych to znova, kdybych to řešil dneska). Na pracáku jsem se sice neregistroval, ale doporučil bych ti to - kvůli zdravotnímu pojištění, jinak si ho budeš muset platit sama (nevim, jak to přesně funguje, pokud se vracíš do Čech, ale zjisti si to).

DUBPRINCESS: že se do bytu, kterej si hodláš najmout, přistěhuje byť krátkodobě někdo další, například partner, bych určitě "nezatloukal".
    DASHA
    DASHA --- ---
    bejt ne bejk =)
    Pardon, psala jse narychlo..
    DASHA
    DASHA --- ---
    DUBPRINCESS: hmm, to bych asi nezatloukala..

Ja jsem tu tedka pres 2 tejdny sama, balim, resim papiry.. A zjistila jsem, kdyz jsem vymaovavala koupelnu, ze je to pro me celkem tezky.. Trosku slozite zvladam, ze Loic je sice v CR a taky z toho musi bejk vykulenej, ale je s nasima doma, se vsim ma pomoc.. a ja jsem tu na zarizovani vseho sama =(

Navic mam dotaz.. chtela bych si dat v CR par mesicu voraz od prace, tech 5 let u nas v baru bylo celkem dost vysilujicich po vsech strankach..a pak zkusit rozjet vlastni business..
    To bych ale musela bejt na pracaku a na benefits, co? =/ To jsem v zivote nebyla a tak nejak se mi moc nechce zacinat.. Jak jste to resili vy? Sli jste hned do prace?
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    Hmm... tak jako fakt super... jsem zpátky z Afriky, celkem asi tak 10 dní v Evropě, z toho v ČR asi tak 5. Celkem šok. K tomu sháním bydlení. Všechno vypadá vždy v pohodě, až do chvíle, kdy řeknu, že za mnou za 2 měsíce na pár měsíců (tedy 2 až necelé 3) můj muž (rozumějte přítel). Tak já fakt nevím, mám to teda při hledání bydlení zatloukat či co?!!
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    PS: tesi me, ze nas v klubu pribyva :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    TEMSTEAG: muj pritel si to sedet a koukat zazil mockrat, a ja tady taky, tomu se podle me u vetsich konverzaci neda predejit (me takovy situace hrozne vadej, ale jemu prekvapive vubec :)

ale pokud jde vylozene o seznameni, tak ta situace asi nenastane, budou se oba snazit o konverzaci (kdyz daniela necham samotnyho s nasima, tak si taky nejdulezitejsi info nejak sdelej
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    TEMSTEAG: no to se asi vyhnes..bude to fajn, uvidis..:))
    TEMSTEAG
    TEMSTEAG --- ---
    pravda,alespoň se vyhnu roztomile děsným příhodám z dětství a tak:) jen moje máti a ani on nepijou,takže musím je nadopovat něčím jiným.:)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    BAARKA: presny!! slivovice, slovniky a prekladat lehce v upravach:)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    TEMSTEAG: hele, to se zvladne, budes muset prekladat:) - ja ted seznamovala jeho rodice s mejma:) tata se docela rozmluvil (po takovym mnozstvi slivovice se teda ani nedivim) a mame jsem prekladala. dopadlo to dobre - velikou vyhodou je, ze muzes mlzit - prekladat to co chces a to co se hodi:))
    TEMSTEAG
    TEMSTEAG --- ---
    Ahoj,tak se k vám přidávám. V sobotu mi přijede muž z Austrálie za mnou do UK a hned na to plánujem seznámení s mojí máti v ČR. Jenže moje máti umí anglicky tak asi jen "hello". Jak to vypadá u vás s rodiči? Mám trauma z toho,že tam bude chudák jen sedět a koukat:/
    DASHA
    DASHA --- ---
    Jenta pro zajimavost..hledam, ja se lisej ceny prevozu a narazila jsem na tohle =)
    Moc penej textik =)

Infrastructure / Job Prospects

If you are are interested in moving to Czech Republic for work, the country has a developed economy, with a GDP of around $170 billion, and growing at a faster rate than the EU average. In fact the country is currently home to the fastest growing economy in Europe.

The country has benefited since joining the EU from foreign investment, and this is set to continue with the local banking and telecommunications industries being privatised by the government. The country has also increased its exports by over 10% per year

The Czech Industrial sector is well known for its armaments, rubber, plastics and chemicals. Metallurgy and Mechnical Engineering are also significant factors in Czech Industrial production.

The country is also well known for its cars, producing the Skoda, and recently attracting several Asian companies including Hyundai and Toshiba who are moving to Czech Republic to build factories for automobile production and LCD Displays respectively. Toshiba's investment alone is valued at over $140 million.

The economy is reliant on tourism for around of 5% GDP and over 1% of the population are employed in the tourist industry. The Czech Republic was visited by nearly 6.5 million tourists in 2006.

The attractions in the country are wide ranging, from the theatres, museums and galleries of Prague, the main port of entry for international tourism, to the Chateaux and Castles of Bohemia the tourist sites and towns around the country, of which Karlovy Vary and Karlstejn are two well-known destinations.

The Plzensko region is known as the Pilsner region, having been the inventor of the Pilsner style of beer. Beer is also one of the countries growing exports, with the country having a long tradition of brewing, and being home to the original Budweiser, Budvar brewery.

Czech cinema and animation are also world renown and these industries have benefited greatly from the influx of foreign investment. The Barrandov Studios near Prague are known as the Hollywood of the East, having attracted a large number of western film productions due to their relatively low cost and flexible working environment They are now believed to offer the largest production facility in Europe.

The government is currently trying to attract foreign investment through several incentive schemes, and is hoping to introduce the Euro in order to facilitate moving to Czech Republic for both business and personal investment.
    DASHA
    DASHA --- ---
    az na tu moji cast, no.. kila desek a Loicovejch CDcek, drobnejch predmetu nastesti tolik nemame..rada bych si taky privezla par kytek, co mam dlouho.. Nastradala jsem si tu taky enormni mnozstvi obleceni, ale zbavovat se skoro niceho nechci.. =)
    Nejakou profesionalni firmu na cisteni kobercu musim najit, na par mistech vymalovat.. chjo..
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    DASHA: :)
    to zni skvele!!!
    DASHA
    DASHA --- ---
    PROMETHEA: presne na to jsem hned myslela.. ze ma tak trochu stesti =)
    Loic je od stredy v dome mejch rodicu (ti dneska prijeli z lazni).. babicka ho hned vykrmuje, sli spolu do parku s moji 1.5 rocni neteri.. =) Babicka mluvi AJ jenom co kde pochytila z krizovek a zda se, ze se i tak domluvej v pohode =DD
    Ja jsem v Londonu, resim pronajem bytu, veskery svoje papirovani, ohlasila jsem odchod v praci..(za 14 dni) uff.. taky me ceka veskery pakovani z bytu..Mam na to tak 3 tejdny..

Jsem rada, ze Loic jel prvni (musel kvuli ty novy praci), kdyz si Skypujem a on je u toho v mym pokoji a pise mi v mailech, co delal a kde byl s moji rodinou.., aspon fakt silne cejtim, ze Londyn sice opoustim nerada, ale nemuzu se dockat, az s nima budu taky..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam