• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    CROSS
    CROSS --- ---
    HARIBOKACHNA: s tou občankou si nelámej hlavu, prostě tam zajdeš, až přijedeš do ČR, pobyt v zahraničí je dobrej důvod, aby to na úřadě neřešili. Prokazovat se budeš pasem.
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    promin do kolika dnu nejak ti vypadlo cislo:) tak staci, ze si proste vymenim pas a obcanku az budu v praze nebo mam nekde tu obcanku vratit... na tom konzulatu porad neberou telefony:(
    TEMSTEAG
    TEMSTEAG --- ---
    HARIBOKACHNA: tu ti v zahraničí nikde nevymění, musíš do ČR na pobočku, kde je tvoje trvalé bydliště. Asi tak, změnu musíš ohlásit do pracovních dnů, ale já mám občanku pořád taky svoji. V těch formlulářích máš i žádost na příjmeni bez ova:)
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    jeste prosim dotz jde o to, ze nemam moznost az nekdy do leta cca srpna jet do CR, takze co mam delat s obcankou tu mi nikde nevymeni v zahranici... takze se budu vsude prokazovat novym pasem? dale prijmeni budu mit v muzskem rode neni to problem?
    a ty 3 mesice mam i na zaregistrovani snatku v cr?
    CROSS
    CROSS --- ---
    HARIBOKACHNA: Podle nového zákona o cestovních dokladech platnost cestovního dokladu skončí:
    c) uplynutím doby 3 měsíců ode dne změny příjmení občana, pokud k ní došlo v souvislosti s uzavřením manželství občana,

(viselo na webu konzulátu)
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    muzu jeste jeden dotaz pls kolik na to mam casu od snatku.
    TEMSTEAG
    TEMSTEAG --- ---
    HARIBOKACHNA: jop, chápeš to dobře:)
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    diky takze nejdriv apostila a pak preklad a ten uz nemusi pit apostilu jen musi byt od certifikovaneho prekladatele
    TEMSTEAG
    TEMSTEAG --- ---
    HARIBOKACHNA: Ahoj, ja se vdavala v UK, ale asi to bude +- stejne. Mnichovsky oddaci list musis nechat opatrit apostilou a pak certifikovaným překladem, na strankach mzv zde:
    http://www.mzv.cz/london/cz/konzularni_a_vizove_informace/formulare_ke_stazeni/index.html

si stahneš tyto formuláře 1,4,7 a 15 a vyrazíš na ambasádu. Až ti příjde Český oddací list,pak si teprve můžeš zažádat o nový pas.
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    ahoj nemuze mi nekdo proadit jak si mohu vymenit pas v mnichove a zaregistrovat snatek?
    TEMSTEAG
    TEMSTEAG --- ---
    ja už jsem po,ale ted to potřebuju legalizovat v ČR a mam dilema,jake příjmení tam mám psát, jestli rodné a nebo to jeho,ale o to jeho budu ted v papírech "žádat" tak já nevím. Je to asi idiotská věc,ale zaboha nevím:/
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    TEMSTEAG: ja se na to pomalu chystam, nejake papiry uz mam. Co potrebujes?
    TEMSTEAG
    TEMSTEAG --- ---
    ahoj, nebral si tu někdo cizince v zahraničí? Potřebovala bych radu. Díky
    MAYAM
    MAYAM --- ---
    CROSS: ja to resila pres kozulat... byla to pro me nejrychlejsi a nejjednodussi varianta. vsechno ti vyridi, nemusis nic extra shanet a s nekym se dohadovat a myslim, ze to bylo i rychleji nez lhuta, kterou uvadi...
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    CROSS: ja kvuli tomu do CR jela (teda nejen kvuli tomu). Rekla bych, ze pokud mas konzulat po ruce, do CR se jezdit jen kvuli tomu nevyplati. Ja ho mam prec cely nemecko a navic do Cech jezdim casto i tak.
    CROSS
    CROSS --- ---
    LORAIN: aha, jasný. Já právě řešim, jestli kvůli tomu jezdit do Čech (pokud by to bylo na počkání...) nebo jenom tady na konzulát.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    CROSS: Syn se narodil v ČR, takže do matriky ho zapsali hned po narození. O nutnosti vystavení osvědčení o občanství jsem neměla ani tušení, takže mě tam poslali z pasového, když jsem tam přišla vyřídit pas, a vystavili mi ho na počkání. Na pas jsme pak měli čekat tři týdny, ale už po týdnu přišla sms, že je k vyzvednutí.
    CROSS
    CROSS --- ---
    LORAIN: jak dlouho trvalo vyřídit osvědčení o občanství, zápis do matriky a následně pas? tak pro představu.

Jinak trojí občanství je klidně možné, pokud to tak upravují zákony daných států, jejichž občané jsou rodiči. Podstatné je, že ta občanství musí dítě získat narozením, tj. analogicky tomu, že narozením získá české, pokud alespoň jeden rodič je občan ČR.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    MAKROUSEK: podle me to rikala..bere duchod jenom za ty rokz, ktery si tu odpracovala..cca 5 let..zbytek bere v zemích, ve kterých si to napracovala..vse dle zakona

LORAIN
    LORAIN --- ---
    Nevim, jak to funguje, ale nas syn ma zrejme obcanstvi 3. Manzel (ktery ma sam dve) si shodou okolnosti zahy po jeho narozeni vyrizoval pasy a dotazanim na prislusnych konzulatech zjistil, ze tomu tak je.
    Potvzreni ma ale zatim jen o obcanstvi ceskem, ktere jsme potrebovali pro vyrizeni pasu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam