• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    Máte partnera cizince? jakým jazykem spolu mluvíte? jaký to má vliv na komunikaci, neporozumění...jakým jazykem se hádáte, a vůbec....jaký to je, když někomu musíte půl hodiny vysvětlovat, kdo to byl Rákosníček?! ...jak se žije s člověkem s jiným kulturním zázemím a co všechno se od něj/ní můžete naučit... Volná diskuze na téma DVOJJAZYČNÉ a VÍCEJAZYČNÉ partnerství, jaké jsou výhody a úskalí, jakým jazykem budou mluvit vaše děti...?! ...ať už v takovémhle partnerství žijete, anebo jste jenom zvědaví, jak to vypadá u těch, kteří takhle žijí, a chcete se na něco zeptat....welcome, willkommen, vítejte, privjet, bienvenidos, benvenuti....!!§
    rozbalit záhlaví
    VERUKEBA
    VERUKEBA --- ---
    NECECH: deti v tom budou mit celkem hokej asi :)

ja sem cestinu vzdala, ale chtela bych mluvit s manzelem vic anglicky, pac neumi prakticky nic. jenze kdyz pridu v 9 nebo 10 z prace, tak fakt nemam silu :(
    mozna bych mohla zavest anglickou nedeli :)
    NECECH
    NECECH --- ---
    PROMETHEA: manzelka je ruska z Pobalti, zijeme v Nemecku a seznamili jsme se na seminari bohemistiky v Berline, takze prvni dobu jsme spolu mluvili jenom cesky, zili jsme pak spolu dva roky v Praze a tam jsme zavedli system ruskeho a nemeckeho tydne, abychom se navzajem naucili rodne jazyky, rusky jsem prakticky neumel vubec a ted mluvim plynule, docela bojuju s pravopisem, ale jinak me rusove prijimaji uz za plnohodnotneho clena komunity

ty soboty byly muj napad, abych si udrzel cestinu, tak normalne komunikuju pres net, pisu literarni texty s prosadil jsem sobotu s ohledem na to, ze je zidovsky svatek, kdybych byl krestan, tak bych zvolil spis nedeli

nevim, jak to udelame, az budeme mit deti :-)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    NECECH: a co ty cesky soboty? to jsem si taky myslela, ze zavedu, vydrzim to tak do snidane, a pak zacnu neco vysvetlovat, a nechci se omezovat v diskuzi, resp. chci, aby mi bylo opravdu porozumeno, tak cestina zahy bere za svy.....

a manzelka je ruska a zijete v nemecky mluvici zemi nebo obracene?
    NECECH
    NECECH --- ---
    VERUKEBA: uz skoro 5 let, kdyz si clovek na to zvykne, pak to neni tezky dodrzet, mozna nam pomaha, ze jsme oba jazykovedci a radi se ucime novym vecem :-)
    VERUKEBA
    VERUKEBA --- ---
    NECECH: to mate dobry. a fakt to dodrzujete?
    NECECH
    NECECH --- ---
    S moji manzelkou mame krasnou dohodu, ze jeden tyden mluvime rusky, dalsi nemecky a kazdou sobotu cesky. Takze mame trijazycne partnerstvi. :-)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    SCHIFFI: škoda, že to je jenom pro manželství...:)
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    přišlo mailem:

Dobrý den,

META o.s. a Sociologický ústav AV ČR si Vás dovoluje pozvat na 6. sociologické Dokupondělí, tentokrát na téma „Jak se žije cizinkám a cizincům v Česku ve smíšených manželstvích?“. Přijďte s námi diskutovat nad dokumentem České televize Manželky s vůní dálek se socioložkou Yanou Leontiyevou, zástupci sdružení META o.s. a párem, kterého se problematika smíšených manželství bytostně týká.

Akce se koná dne 28/5/2012 od 18:00 v Akademické konferenční centrum (Sociologický ústav AV ČR, v.v.i., Husova 4, Praha 1).

Více informací naleznete v příloze.

S pozdravem,

Veronika Lišková

META o. s. - Sdružení pro příležitosti mladých migrantů

Ječná 17 120 00 Praha 2

tel/fax: 222 521 446

mob.tel: 777 169 680

e-mail: liskova@meta-os.cz

http://www.meta-os.cz
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    DUBPRINCESS: pardon, nezákonné...
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    CITRON: dle právníka zabývajícího se těmito věcmi na to mají ze zákona 2 měsíce na posouzení a 2 měsíce na vydání. Takže oficiálně to může trvat 4 měsíce. Znám ale lidi (i sezdané), u nichž to trvalo déle... je to ale ze strany CP nazákonné...
    CITRON
    CITRON --- ---
    ahoj, jeste dotaz k tomu přechodnemu pobyt na základě vašeho nesezdaného soužití, jak dlouho to trvalo, nez vam to vyridili? tvrdi, ze okolo 60 dnu, ale pry se to muze protahnout i na pul roku?

+mate nekdo dobrou zkusenost s intenzivnim, pul az mesicnim kurzem cestiny?
    napr. http://www.czlt.cz/ ?

diky
    KEEP_SMILE
    KEEP_SMILE --- ---
    VERUKEBA: v Praze se na cizineckou da i objednat, to pak jsi bez delsiho cekani, i kdyby tam bylo lidi mraky. Nam se to docela osvedcilo :)

DUBPRINCESS: my to budem resit az casem. Ale co vim od kamaradu tak kontrola chodi predtim, nez to povoleni vydaji. A urcite i nejaky pohovor nebo neco podobneho se absolvuje. Ale pry to i dost zdrzuji, klidne si vymysli i blbost a vy pak musite cekat zas dalsi dobu nez vam daji termin na pohovor, nez zacnou poradne vasi zadost resit, atd.
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    Teda stránky Ministerstva vnitra jsou fakt výživný čtení. Si připadám jak v kocourkově...

NICKIE: v pořádku :)
    VERUKEBA: jo, kdyby jen nepříjemný! jejich chování je naprosto mimo meze slušnosti a v mnoha případech i právně napadnutelné (s čímž mám osobní zkušenost)
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    DUBPRINCESS: přechodný pobyt, tak...promiň, špatně jsem se vyjádřila
    VERUKEBA
    VERUKEBA --- ---
    DUBPRINCESS: fakt? oni se nejak reformovali? protoze ja byla v praze na dvou a oboje byl des. plno cizincu, pracovnici neporadili a byli strasne neprijemny!
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    VERUKEBA: je vidíš, to je dobré, to jsem nevěděla! každopádně ty fronty na pražské cizinecké už nejsou tak zlé - takže s cestou do Varů by mě to vyšlo asi i časově hůř :)
    VERUKEBA
    VERUKEBA --- ---
    DUBPRINCESS: no vidis, tak po mne chteli fakt jen videt kartu.
    a ve Varech sis to mohla pozadat i na Prazskou adresu prave. v tom je ta vyhoda.
    ja to resila v Olomouci pro pobyt v Praze. a pozvani bylo na 3 tejdny...
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    VERUKEBA: to, jak moc to řešej, asi záleží na tom, na jak dlouho zveš. v té Praze jsou striktnější a musíš jim ukázat buď prachy (v našem případě 100 000 Kč), nebo výpis z účtu (oficiální, od banky, ne z internetu). V Karlových Varech, kde mám trvalé bydliště, jsem žádat nechtěla, protože se na té adrese nebudeme zdržovat - a nechci, aby pak maminku s babičkou doma vyděsila cizinecká policie při náhodné kontrole (to by naší pozici před mami a babi asi fakt moc nepřidalo :) "Vidíš, my jsme Ti to říkaly, už ho tady hledali policajti." Jeej, už to slyším :)).
    VERUKEBA
    VERUKEBA --- ---
    NEELLA: presne jak pise DUBPRINCESS: je to snadny a muzes to udelat na kterykoli cizinecky policii v CR, nejen v miste tvyho bydliste. ja to treba delala v Olomouci misto v Praze, pac tam nejsou fronty :)
    a jako doklad o penezich jsem jenom okopirovala tehdy kreditni kartu
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    NICKIE: než vám udělili víza nebo přechodný pobyt? pre bez víz by se sem přeci někdo těžko dostal..?
    Nejsem si jistá, zda choděj kontroly jen v době žádání o přechodný pobyt, či i po jeho udělení..
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    DUBPRINCESS: nám přišla kontrola před tím, než nám ty víza udělili.. znamená to, že teď chodí ty kontroly i v průběhu toho víza? myslím, že je to dost možný, ale o nikom sem neslyšela..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam