MARTHA43: omlouvam se za jistou hrubost, ale presne tohle jsem nejak tusil... kdyz jste se vzali, tak jste museli vedet do ceho jdete... a ted brecet nad tim, ze jemu ta cestina nejde, imho neni cesta ke stastnemu manzelstvi...
je pravda, ze v moji rodine je znalost vice jazyku normalni... moje mama umi "jenom" cesky, anglicky, francouzsky a trochu rusky... manzelka umi podstatne vic... u moji rodiny mluvime cesky, u jeji rodiny mluvime rusky... co se jazyka tyce, jsme v pohode, ale kulturne nam to skripe stejne jako v kazdem jinem vicejazycnem partnerstvi... moje tchyne je inzenyrka a nemluvi jinak nez rusky, coz byla jedna z klicovych motivaci pro me naucit se rychle rusky... ale zacatky byly hrozne... vzpominam si na svoji prvni navstevu, kde jsem se citil uplne ztraceny, protoze jsem nerozumel nicemu, ani jsem se nemohl zeptat na nejjednodussi veci...
ze tvoje mamka si koupila portugalsky slovnik, je dobry zacatek... ted uz chybi jen to, aby se ho naucila pouzivat... bohuzel tve moznosti ovlivnit celou situaci jsou velmi omezene... takze bych na tvem miste zkusil srovnat se s tim, ze se to u vas uz nijak vyrazne nezmeni...