• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    NECECH: ty to furt hazis na rodinny neshody :)
    cestina neni proste zas az tak atraktivni jazyk
    pokud nekdo nezije v cechach, neni talentovany lingvista nebo extremne cilevedomej clovek, imho se na to bez vycitek svedomi vyprdne rodina nerodina :))
    NECECH
    NECECH --- ---
    MARTHA43: moc dobre chapu jeho ochotu ucit se cesky... clovek by si rekl, ze ten cas, ktery spolu mate, si chcete uzit v klidu... a ty ho trapis nejakymi slovicky, ktery on v dennodennim zivote nepouzije, jenom jednou za uhersky rok na dovolene... to fakt mezi tvoji rodinou a tvym pritelem neexistuje lingua franca jako anglictina, kterou obe strany jakz-takz ovladaji? ... a co jinak ochota tvoji rodiny ucit se portugalsky? ... mozna, ze si v duchu rika, proc by mel on vyvyjet usili, kdyz protistrana (napr. milovana tchyne) sama nedela nic...
    VERUKEBA
    VERUKEBA --- ---
    MARTHA43: ja sem vytvorila takovej miniadresar. cisla na manzela, mamu a znamy a bejvaly ucitele, co umej pt,cj a aj. ma to dohromady asi deset lidi ulozeny, tak doufam, ze by se nak domluvili :)
    DASHA
    DASHA --- ---
    BAARKA: Nic si z toho nedelej, Loic taky nema talent =DDD
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    MARTHA43: tak jasne, ze mu ted prijde, ze nerozumi ani jednotlivym slovum, ale treba si na to postupne zvykne a bude schopen rozlisovat slova a vety a neco si zapamatuje:) je to jen o tom, jestli chce a ma nejakou motivaci k tomu.
    MARTHA43
    MARTHA43 --- ---
    NECECH: no my zijeme v Brazilii ;)

PROMETHEA: tady jako nikoho, kdo by se cesky chtel ucit, nesezenes :D jedna dalsi nyxacka, co vyucuje CZ, AJ a PT po skypu a bydli v Sao Paulu by byla, ale zase muj manzel je mesic v praci, pak treba 14 dni doma a pak zase jede.. a tak vselijak.. takze nejaky kurzy moc neprichazej z casovyho duvodu v uvahu.. asi jak rikas no.. budu se snazit mu zafixovat naky slovicka (ty co jsem se ja naucila jako prvni)... a uvidime...

On par ceskych slov zvlada... aneb ty, co potreboval, kdyz byl v Cechach ;) maly kafe, pivo, bramborak, babovka, miluju te a "doperdele" :D

ENDEE: filmy by byly skvely, ale to mu prijde, ze nerozumi uz vubec nicemu.. hrozne drcime prej.. "vzdyt nemate ani pauzu mezi slovama!!!" :D

VERUKEBA: no presne tohle jsem si rikala - jestli se se mnou neco stane, tak kdo da jako rodicum vedet?? Pres facebook nebo co?? :-O mazec no... to by me fakt zajimalo, co by delal(i)... mama by byla vyrizena!
    NECECH
    NECECH --- ---
    BAARKA: ojoj, to nezni dobre... velmi s nim soucitim, presto ze jsem opacny pripad a zakladni slovni zasobu si kdekoli osvojim velmi rychle... z toho, co pises, pro me vyplyva, ze tvuj Ben je hlavne frustrovany z rady neuspechu a ted je skalopevne presvedceny, ze proste nema talent na jazyky... takze jedina cesta, jak ho naucit cesky, je podporovat jakoukoli jeho iniciativu, soustavne chvalit kazdy jeho uspech a dat mu co nejvic prilezitosti, aby praktikoval v bezpecnem ramci... hlavne neopravovat chyby, a to vubec!!! ... treba se muzete pri domacich aktivitach (zejmena intimnich) bavit cesky, to ho urcite nadchne ;-)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    MARTHA43: muj Ben je tady pres rok, chodil prvni na mesicni intenzivni kurz a pak na jendou tydne, ted toho nechal a neumi nic...
    proste mu to nejde - na druhou stranu obcas se dost snazi, ale vishni mu odpovidaji zpet anglicky, takze je taky dost demotivovany...

btw..ted jsme byli na dovolene na krymu a trvalo mu asi tyden nez si zapamtoval rusky dve slova: dekuji a prosim...
    VERUKEBA
    VERUKEBA --- ---
    NECECH: ma vysoke mineni i o rodine i o CR... jenom je linej... kdyz to bude poslouchat doma kazdej den, tak ho to treba zacne zajimat, nebo si aspon naky slova zapamatuje... Kafku v cestine s nim vopravdu resit nepotrebuju...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    TABO: zezivota :))
    NECECH
    NECECH --- ---
    VERUKEBA: moc velké naděje si nedělej... kdo nechce, ten prostě nechce... možná tvojí snahu i chápe jako nátlak a proto nechce... anebo nemá vysoké mínění o Česku a tvojí rodině...
    TABO
    TABO --- ---
    PROMETHEA: Něco uvař, nádobí počká :D
    VERUKEBA
    VERUKEBA --- ---
    ja sem na tom uplne stejne, muj manzel taky nema potrebu ucit se cesky a na anglictinu chodi z donuceni, takze treba kdyby se se mnou neco stalo a potreboval to resit s moji rodinou, tak vubec nema jak... coz je dost blby.

tedka se spoliham, ze s detma budu mluvit cesky a ze by tak moh neco pochytit...
    NECECH
    NECECH --- ---
    ENDEE: jestli ovsem ziji v Brazilii, pak mu rozumim, kdyz se mu do cestiny moc nechce... a nerozumim, proc ona ma potrebu, aby on mluvil cesky... prece jenom jsou dulezitejsi veci, kterymi clovek muze stravit cas...
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    NECECH: pokud se nepletu, tak prave tam uz ziji....

MARTHA43: myslim, ze pokud on sam nebude chtit, tak ho nic nedonuti, navic, kdyz zijete v Brazilii, tak tam vazne nema tu potrebu, no:/
    Myslim, ze neni uplne od veci poslouchat cesky radio, cesky zpravy, filmy, aby si ten jazyk naposlouchal a pak uz bude mit vetsi schopnost si slova a vety zapamatovat...Mne tohle prave pomahalo u portugalstiny:)
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    MARTHA43: až přijdeš na něco efektivního, ráda se přiučím:-) moje zkušenost je, že Brazilce namotivovat moc nejde, protože maňána maňána.. co ale fakt fungovalo byl kurz v jazykovce, ale to se dlouhodobě neskutečně prodraží
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    NECECH: na to se ale martha neptala

a co zkusit treba cesky kurzy? (podle toho kde bydlite?) nebo sehnat naky kamarady, ktery by se s nim ucili?
    u nas to funguje tak, ze si jde obcas zabrblat s kamaradama, ktery taky moc cesky neumej na pivo, a sen tam i naky slovicko pochyti ( i kdyz priznavam, neni to nejefektivnejsi zpusob)

anebo muzes zacit s kratkejma vecma / kratka konverzace, domacnost apod. - a inspirovat se muzes u sebe - co ses nejdriv naucila portugalsky
    treba: mam radost, je zima, je mi spatne, neco uvar, nadobi pocka :)
    a at klidne zazacatku odpovida portugalsky

ty musis byt trpeliva, ale pokud to neklapne, nema cenu se s tim trapit, nebo si to brat osobne, a proste to vzit tak jak to je

cizince, co jsem poznala a mluvej s partnerem cesky vetsinou studovali slavistiku nebo jazyky obecne (nebo se predtim ucili rustinu apod)
    NECECH
    NECECH --- ---
    MARTHA43: pak můžete prostě mluvit doma portugalsky a odstěhovat se časem do Brazílie...
    MARTHA43
    MARTHA43 --- ---
    NECECH: nevim teda, co je na televizi spatnyho.. ja se portugalsky naucila prave z ni + samozrejme od manzela, ale treba psat jsem se naucila prevazne z titulek k filmum! Jinak jak pise PROMETHEA - u neho je to podobne.. nevidi v tom neco, co by potreboval, tak se to furt oddaluje! pak prijde par slov a uz v tom vidi hroznej problem... no reknete sami.. treba nazev mesta, odkud pochazim jim prijde, jak kdybych jim nadavala - Jablonec nad Nisou - tak jsou normalni?? :DDDDD
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MARTHA43: hlavne asi najit motivaci - u nas je to treba tezky, pac se mu nezda, ze investovat cas do uceni cestiny se mu vyplati (zvlast kdyz k dorozumeni spolu cestinu nepotrebujem)

ale co vim, tak pro samouka fungovaly pisnicky - treba MIG 21 maj jednoduchy slova - snadne je zit, jaro leto podzim a zima a tak :))

nebo si obcas zpiva: si kocka si kocka si kocka :))

u pokrocilejsich pak serialy: co znam od kamaradu: Vypravej apod.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam