• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    NEELLA
    NEELLA --- ---
    CROSS: co si ještě ministerstvo nevymyslí opravdu...
    CROSS
    CROSS --- ---
    MIKATCHOU: yy to mě napadlo. Neuvěřitelný, s čim ochránci čistý rasy zase vylezli.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    CROSS: no to je ta reportáž kvuli kerý sem hledala Čecha s holkou cizinkou .)
    CROSS
    CROSS --- ---
    NTKV! Ministerstvo vnitra je učiněnej mozkovej trust.
    Matka cizinka? České občanství možná nezíská dítě automaticky — Domácí — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/216751-matka-cizinka-ceske-obcanstvi-mozna-neziska-dite-automaticky/
    MARTHA43
    MARTHA43 --- ---
    MIKATCHOU: znam.. kam se ma obratit? nejake kontakty? ikdyz nevim, jestli by do toho sel a neziji v CR...
    NEELLA
    NEELLA --- ---
    MIKATCHOU: vím pouze o velmi čerstvé lásce, záležist pár týdnů...
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    prosim vás - neni tu mezi vámi nějaký Čech, který chodí s cizinkou ze země, která je mimo EU?
    urgentně se shání pro rozhovor do CT
    KAI
    KAI --- ---
    udajne jedina skola cestiny v Brne Study Czech
    https://www.facebook.com/StudyCzech?group_id=0
    NEELLA
    NEELLA --- ---
    MUI: zkus se zeptat tady [ PRÁCE MIMO ČR - vše, co vás zajímá - seznam spřízněných klubů apod. ] ono potom kdyby jsi žádala o důchod v čr, tak by se ti měli započítávat i roky odpracované v cizině, ale určitě se to buď změnilo, nebo se to do té doby ještě změní...

češi, němci a východní evropani - nikdo z nich mi nevoní, kde vlastně momentálně žiješ?
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    MUI: 2 měsíce? tak to je mazec...
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    tak se taky loucim, nase crossing borders relationship po ctyrech letech je u konce..drzim vam vsem palce..doufam, ze priste uz to bude "ten" pravej a taky si preji aby to byl cech...:)))
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: v anglii ti zdarma nabidnou prekladatele a to muzes mluvit, kterymkoliv jazykem chces...
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    BAARKA: cituji: Pro migranty risk, pojišťovnám zisk? Až 100 tisíc migrantů a migrantek s dlouhodobým pobytem v ČR je vyloučeno z veřejného zdravotního pojištění. Jsou odkázáni pouze na nevyhovující komerční zdravotní pojištění. Cílem této kampaně je docílit legislativní změny, která by je do veřejného zdravotního pojištění zahrnula. (zdroj: http://www.konsorcium-nno.cz/zdravotni-pojisteni-migrantu.html)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    MUI: musim nesouhlasit, tady unika cela podstata kampane, kterou tu Mikatchou a Dubripncess snazi zpropagovat. Jde o to, že cizinci, kteří tu žijí a pracují nemají narok na stejné pojisteni jako češi, a nejen ti. Jde i migranty z non EU, kteri zatim nemaji praci a i ty co pracuji - proste neexistuje pro ne jine pojisteni nez tohle jendo komercni (samo, kazda pojistovan ho nabizi trochu jinak, ale neni to zadna slava). (Pracuji pro Charitu CR, kde se timto tematem take zabyvame a jsme jednimi ze signataru petice/kampane...). Muzu ti rict, treba priklad z praxe...ukrajinka, ktera zde pracuje jiz nekolik let na legalni smlouvu, ma moznost si platit pouze toto velmi nevyhodne pojisteni..otehotni a pojistka se na jeji tehotentsvi, ci pripadne komplikace nevztahuje - nema ale jinou moznost jak se pripojistit. Tudiz, ma pak komplikace, dite se narodi, potrebuje do inkubatoru, matce vznika milionovy dluh ani nemrkne...
    tady jde o to, ze cizinci mimo EU nemaji pravo na dustojne pojisteni...
    to o cem mluvis ty je uplne mimo - ty jsi byla dobrovolne drzgresle a dojela si na vlastni blbost, tito migranti ale nemaji jinou moznost, protoze jim nic jineho nezbyva...
    moje osobni zkusenost z obou zemi - jak island, tak VB - kde jsem byla jako clen EU - od prvni chvile prijezdu jsme nemela s nicim takovym problem, prijela jsem tam a dostala jsem co jsem potrebovala veskerou zdravotni peci jako mistnaci..to, ze jsme is priplacela ve VB soukrome pojisteni bylo, protoze jsem chtela nadstandard a castecne mi to hradila firma...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    a jak je to v jinych zemich?
    rychle jsem ted zkoukla nemecko: podobne jako u nas, pri zadosti povoleni k pobytu musi clovek dolozit, ze je pojistenej:

1. pokud je cizinec zamestnanec, je pojistenej povinne v nektere ze ca 100 pojistoven, ktere spravuji system statniho socialniho pojisteni / duchody, pečovné, sociální apod. tyto pojistovny jsou soukrome subjekty, kterym /pocitam/ jde tez o zisk

2. clovek je zivnostnik, a muze si vybrat:

2.1. bud se pojisti jako dobrovolnik v nektere z pojistoven, ktere spravuji statni system (a stoji ho to trikrat vic, nez zaplati jako zamestnanec a nema narok na duchod ani socialni pojisteni) ca 17 % z hrubeho platu

2.2. nebo se pojisti u jedne ze stovek soukromych pojistoven, kde si muze vybrat tarif na miru - zacina uz od tarifu za pakatel, ktery vyjde mnohem levneji nez dobrovolne pojisteni ve statnim systemu, a ktere ale ve vysledku hradi velmi malo vykonu. clovek se soukromym pojistenim ma ale vyhody u lekaru (velmi casto zadne cekaci doby, mnoho lekaru se specializovalo jen na pacienty soukromych pojistoven apod., takze cizinec muze mit ve vysledku nadstandartni peci za mnohem mene penez (ale nese to s sebou samozrejme rizika-kryti nakladu)

problem v cechach je tedy mnohem komplexnejsi, a nestoji imho jenom na jednom zakone. hrajou v tom roli imho minimalne tri faktory:

1. mala konkurence mezi soukromymi pojistovnami (mozna i naka zakulisni dohoda o monopolu (?) a celkova nepruznost systemu verejneho pojisteni (proc nenabidnout cizincum zivnostnikum podobne jako soukrome pojistovny produkt, ktery kryje veskere ukony jako verejne pojisteni ? tomu odpovidajic bude ale o to drazsi

2. pristup lekaru a nemocnic k osobam se soukromym pojistenim

3. uvedomeni si faktu, ze zdravotni pece je opravdu draha (!!!)
    to je zakladni vychozi bod - po 20 letech jsme si jeste nezvykli, ze zdravotni pece vlastne neni zadarmo (30 Kc poplatek temer polozil vladu)

http://www.mawista.com/krankenversicherung-fuer-auslaender/
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    já už se této diskuse účastnit nebudu, je to nad mé síly...

mohu k tomu říct jen to, že na naší katedře znám osobně několik lidí, co se na odborné úrovni zabývají problematikou migrace do Česka, jakož i několik lidí z neziskovek, které řeší problematiku migrace, no a v neposlední řadě i celekm známého právníka, který migrantům co tyhle problémy mají pomáhá...
    LAURA
    LAURA --- ---
    CROSS: k tomu bych se taky přikláněla..
    CROSS
    CROSS --- ---
    On problém nemusí být jen v pojištění. Udělal jsem před lety nějakou zkušenost na cizineckým na Homolce, za hotový, a byl to pěknej voser. Je to hodně i v lidech.
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    LAURA: Nejlevnější pojištění jsme rozhodně neměli. Jak je uvedeno i tom dokumentu - problém není v tom, že se migranti neumějí zorientovat a že se špatně pojišťují. Problém je v tom, že pojištění, která by kryla některé situace prostě neexistují.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam