• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    Máte partnera cizince? jakým jazykem spolu mluvíte? jaký to má vliv na komunikaci, neporozumění...jakým jazykem se hádáte, a vůbec....jaký to je, když někomu musíte půl hodiny vysvětlovat, kdo to byl Rákosníček?! ...jak se žije s člověkem s jiným kulturním zázemím a co všechno se od něj/ní můžete naučit... Volná diskuze na téma DVOJJAZYČNÉ a VÍCEJAZYČNÉ partnerství, jaké jsou výhody a úskalí, jakým jazykem budou mluvit vaše děti...?! ...ať už v takovémhle partnerství žijete, anebo jste jenom zvědaví, jak to vypadá u těch, kteří takhle žijí, a chcete se na něco zeptat....welcome, willkommen, vítejte, privjet, bienvenidos, benvenuti....!!§
    rozbalit záhlaví
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    PROMETHEA: díky za tip :-)
    spíš jsem měl napsat "mluví obstojně česky". lepší je v rj a aj má slušný.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    SHPAGIN: ja jsem si ted delala osvezovaci kurzy v autoskole Horazny na zizkove, a videla jsem, ze tam meli formulare i v aj, nj, rj...ale jak dalece lektori pak taky ty jazyky ovladaji netusim

kazdopadne tam byli mili, a neumim si predstavit, ze by takhle mili byli jen na cechy :)
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    doporučil by prosím někdo nějakou "foreigner friendly" autoškolu v praze?
    manželka (jp) mluví dost dobře česky, ale radši by někam, kde jsou na cizince zvyklí a milí.
    děkuju
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MAKROUSEK: jj, pripad "lampedusa" a aktualni diskuze na tema pristehovalcu
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ETTELEA: Kdyz uz o tomhle diskutujeme, tak ja osobne si myslim, ze je to spis sebezachovny pud civilizace / naroda. Protoze kdyby se to uplne otevrelo, cely svet by se zprumeroval - v Africe by zivotni uroven vzrostla, v Evrope klesla, vsude by to bylo stejne. Teda samozrejme nejdriv by doslo k nekolika valkam a pogromum a tak. Coz ovsem vyspele civilizace nechteji, aby jim zivotni uroven klesala, takze stavi prekazky pro ostatni lidi, aby se pres ne dostali jenom ti, kteri jsou prinosem a kteri jsou dost motivovani. A ty muzou byt jak byrokraticke (motivace), tak ekonomicke (aby si na sebe lidi vydelali) nebo testy zdatnosti (pro sportovce).
    ETTELEA
    ETTELEA --- ---
    MAKROUSEK: chtěla jsem jen poukázat na tu absurditu, pořád nám cpou do hlavy jak jsme svobodní a pak musíme pomalu dokazovat svoji existenci nějaký kusem papíru. Prostě stojíš před někým a dokazuješ mu že žiješ, papírem :D stejně jako že nemůžeš jet kam chceš a být s kým chceš, vždyť by byl z planety holubník a všude by bylo plno lidí! a cizinců! :D
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ETTELEA: Pravda pravdouci. Dnes taky kdyz je clovek tovarnik, tak nejaky papirovani neresi, vezme si, koho chce, kdyz je papirovani potreba, vyresi je pravnici. Ale jak pises, o tom tenhle klub neni :-).
    ETTELEA
    ETTELEA --- ---
    MAKROUSEK: ale ne všichni, existovalo více vrstev společnosti, je to fuk o tom tahle skupina není ;-)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ETTELEA: Tehdy nebylo papirovani, protoze prave tohle neslo. Bylo nevolnictvi, lidi se nemohli jen tak sebrat a nekam jit, byli majetkem pana.
    ETTELEA
    ETTELEA --- ---
    Pročítala jsem si tuhle diskuzi od začátku, i když ne až do konce :D
    každopádně musím říct že ty byrokratické dementní papírování ohledně víz a svateb jsou fakt uhozené. Nebylo to fakt lepší za dob kdy celé Evropa mluvila latinsky, člověk si jen sbalil raneček a možná ani to ne a šel kam chtěl, bral si koho chtěl, žil kde chtěl a nemusel nic papírovat?

Jinak zatím jsem chodila jen s tím polákem, musím říct že nic moc. Žila jsem v polské komunitě v cizině skoro rok a bylo to celkem peklo :( za mě docela zklamání, jenže to se prostě občas stává.
    Jinak kdo tu chodil s finem/finkou? :D taky vám připadají ty jejich počáteční kamenné obličeje tak vtipné?
    ETTELEA
    ETTELEA --- ---
    MAKROUSEK: tak to jsem měla několika týdenní "vztah" s polákem, nebylo to sice tak romantické jak popisuje slečna, ale taky mi mlel hovadiny o kterých si myslel že je chci slyšet. Ruku na srdce dělá to i našinec nic až tak neobvyklého a ano je to peklo, vždy to beru tak že je to prostě dement a to on má problém ne já. :)
    ARFEA
    ARFEA --- ---
    Ahoj, možná se to tu už probíralo, ale můžete doporučit nějakou jazykovku na češtinu pro cizince v Praze?
    KENZUCHA
    KENZUCHA --- ---
    MAKROUSEK: Blbost, na Zelandu jsou hodne uprimni. Australani se ale umi pretvarovat a hodne anglicanu je divnych, to jo..
    S anglicanem jsem byla dva roky a byl nechutne uprimnej.

Nejradsi mam Iry, velky srdce, uprimnost a nenechaji si toho moc libit.. (Jednoho mam doma a cekame rodinu)

To jen tak, nechapu, o cem to mluvis :-)
    MAGDALENA
    MAGDALENA --- ---
    MAKROUSEK: Po tak kratkem vztahu neco svadet na kulturu nelze a hlavne ne vsechny strkat do jednoho pytle. Kulturni rozdily se projevi az casem, tady bych spis rekla, ze kluk byl blb.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SSAMIAD: To je bohuzel kulturou. Nemuzes cekat, ze ti Anglican, Amik, Australan, Kanadan nebo Kiwak do oci rekne pravdu. Bohuzel, pro ne je pravda prilis rude (a proto nemaj radi lidi z Evropy, protoze jsou pro ne prilis neslusni - rikaji pravdu). Rika se jenom to, co si myslis, ze ten druhy chce slyset. Ale to nema lautr nic spolecneho s tim, co si doopravdy myslis. Je to docela peklo.
    SSAMIAD
    SSAMIAD --- ---
    ahoj, ja měla ted kratší ale velmi intenzivní vztah s angličanem...vše bylo naprosto pohodové, až osudové, ale pěkně jsem se zklamala....celé dva měsíce byl ke mně nejvíc sweet a jak je happy pořád a pak jsem odjela na par tydnu do čr a ze dne na den konec a ted o mně mluví, že jsem byla naprosto příšerná...přitom mě zahrnoval láskou jako nikdy nikdo předtím..jsem strašně zlamana, nevím, zda to je ta anglicka povaha, ale takovou faleš ve vztahu jsem nikdy nepoznala...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SKYTHA: Neni divu, ze tohle mesto dalo svetu Kafku.
    SKYTHA
    SKYTHA --- ---
    Mno tak prej mu vydaj dalsi docasny na pul roku, protoze vyrizeni tech dlouhodobych jim jeste nejakej cas zabere... jsou to dloudoba k podnikani. Vtipny je, ze pred 2 lety si je vyrizoval ve Zline, kde mu je dali behem 1 dne a v Praze to je uz skoro rok...nechapu a strasne me to rozciluje:)
    NEELLA
    NEELLA --- ---
    SKYTHA: taky záleží z jaké je země a o jaký typ víza žádal...
    KEEP_SMILE
    KEEP_SMILE --- ---
    SKYTHA: bububu delat muzet, ale co tak vim z vypraveni tak to stejne nema smysl. Spis bych rekla, ze cim vic bubu tim spis si najdou neco co se jim nebude libit. Ale zas bych se urcite zasla zeptat jak to vypada a tak. Z moji zkusenosti po telefonu nic rict nechteji :/
    SKYTHA
    SKYTHA --- ---
    Ahoj, mám dotaz. Jakou máte zkušenost s vízama? Drahý si žádal v listopadu o obnovení dlouhodobých víz a do teď nedostal žádný vyjádření. Ne webu mzv píšou, že zákonem daná lhůta jsou 4 měsíce. Má cenu na ně dělat bubu nebo prostě čekat?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam