• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    Máte partnera cizince? jakým jazykem spolu mluvíte? jaký to má vliv na komunikaci, neporozumění...jakým jazykem se hádáte, a vůbec....jaký to je, když někomu musíte půl hodiny vysvětlovat, kdo to byl Rákosníček?! ...jak se žije s člověkem s jiným kulturním zázemím a co všechno se od něj/ní můžete naučit... Volná diskuze na téma DVOJJAZYČNÉ a VÍCEJAZYČNÉ partnerství, jaké jsou výhody a úskalí, jakým jazykem budou mluvit vaše děti...?! ...ať už v takovémhle partnerství žijete, anebo jste jenom zvědaví, jak to vypadá u těch, kteří takhle žijí, a chcete se na něco zeptat....welcome, willkommen, vítejte, privjet, bienvenidos, benvenuti....!!§
    rozbalit záhlaví
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: koukala jsi na giz? Maj zajimavy praktika, i trainee program...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: jasne chapu. Ja si potrebovala po diplomce vycistit hlavu a ty dva mesice v hostelu na to byly supr :) ale jen recepce, snidane, a uklid pokoju, na koupelny jsme meli uklizecky.
    Ted pracuju jako urbanista, a taky pisu spoustu textu, ktery jsou i ve vysledku zavazny jako pravni dokumenty.ale jak rikam, trvalo to 5 let a chtelo to hodne trpelivosti, nez se ta cesticka pro me nasla....zalezi trochu na stesti, trochu na oboru, a na prioritach
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: to je fan:) psala jsi, ze jsi architektka vid? ja jsem pracovala v mezinarodnim nezisku poslednich cca 7 let, byla jsem na par misich v zahranici - v rozvojovych zemich a tak. vzhledem k potrebe psani grantu pro nemeckou vladu muzu na praci v tomto oboru tady zapomenout.
    Me se popravde nechce moc jit dolu - trochu jo, ale k nadobi nebo uklidu ne...za bar me nechteji - nemluvim nemecky, vlastne nikam me nechteji - to jsme se hlasila na ruzny dobrovolniky, jenom abych nebyla porad sama.

Zitra odjizdim na par tydnu do Cech, zkusim si najit praci tam a budeme se s pritelem navstevovat, dokud si nenajdu praci tady a nebo dokud on se neuvolni z prace a neostehujeme se nekam, kde budeme moc pracovat oba...je tady ze me totalni domaci putka..a to fakt neeeee:)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: mela jsem ze zacatku hodne basic mluvenou nemcinu-tak b1-2, ale rozumnela jsem od zacatku skoro vse.
    I tak jsem zacinala v hostelu (vzdycky jsem si to prala zkusit)s anglictinou a spanelstinou. Paralelne k tomu jsem hledala praktikum v ramci programu Leonardo. Nejdriv taky v aj, s tim, ze ale hned po nastupu do prace jsem zacla mluvit nemecky. Po praktiku jsem v ty firme / za trochu horsich platovejch podminek nez meli domaci/ zustala. V prubehu casu, kdyz uz jsem suverenne komunikovala, se i platovej rozdil vyrovnal. Strasne zalezi na oboru. Nakonec jsem si udelala jeste hodne specializovanou nastavbu, abych se trosku odlisila od ostatnich absolventu na trhu prace. Az ted po peti letech jsem imho dohnala to casovy obdobi, kdy jsem diky jazyku karierne stagnovala..
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    BAARKA: :)) jsem se zdesila, ze to ziti na stridacku v obou pripadech skoncilo rozvodem/rozchodem...my k tomu nekdy nemame daleko, ale porad verim, ze to nejak zvladnem...obecne stridava pece podle me pro deti neni idealni, natoz "preshranicni"...

PROMETHEA: dekuju, pisnu Ti do posty ,)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    NEMESISS: pres kamaradku znam jeden parecek Francouz/Ceska, kteri to takhle maji....skolka v cechach zadnej problem-jsou prihlaseny celej rok, a chodej jen pul, ostatni info nevim, i tohle mam zprostredkovane.kdybys mela zajem, muzu zprostredkovat kontakt.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    NEMESISS: ha, uz to mozna chapu, vy se nerozvadite, jen chcete zit pul roku tam a pul roku onam...:) tak nikoho takovyho moc neznam..
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    NEMESISS: more sousedka z Prahy byla francouszka co mela dite se slovakem, ktery s epo jejich rozchodu odstehoval zpet na Slovensko, asi tri roky se soudili, kdo bude mit dite na starosti, jinak primarne bylo s mamou v CR a kazdy druhy vikend jezdilo na slovensko, Ted se ta mama vzdala do Amstru, a slovak si nasel praci v Bruselu, takze jsou na tom lepe - Amst - Brusel je co by kamenem dohodil, takze pokracuji v tomto modelu.

Muj bratranec Cechofrancouz si vzal svycarku, spolu bydleli ve Francii ale nedaleko Svycarksych hranic. Po rozvodu se Svycarka odstehovala cca 70 km od nich zpet do Svycarska. Mala mela stridavou peci, po tydnu. Popravde, mala nemela dlouho stabilni zazemi a je to na jejim socialnim vyvoji videt. Nakonec, kdyz maly bylo asi 14, bratranec (s tezkym srdcem) ustoupil a bere si ji na vikendy..

Moc nezavidim tuto situaci..
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    KATTENNE: ty jo, tri roky je dlouha doba...ja popravde doufam, ze se presuneme do Francie, ale ne na jih..a mluvis francouzsky?? na co si nejvic nemuzes zvyknout?
    s tim radiem te chapu, ja uz ho ani nezapinam:)

PROMETHEA: s praci je to fakt na nic, bez nemciny me tu nikde nechtej - ani jako dobrovolnika..zati jsem skoro porad doma a sama a uz mi dosly skoro vsehcny financni zasoby - takze skoro nic delat venku ani nemuzu pri cenach dopravy i vsehc konicku...ted se mi rysuje nabidka jet na misi do zahranici, s tim, ze se budu vracet co mesic a pul domu na prodlouzeny vikend. Takze, se vlastne nemecku zase oddalim, ale krome toho, ze mi bude chybet pritel, mi to moc nevadi - doufam, ze to vyjde, vydelala bych si zase na par mesicu nicnedelani....chjo...

jak si se treba zapojovala ty?? tys ale umela nemecky vid?
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    Ahoj, prosim Vas, najde se tu zastupce detneho paru - Cech/Ceska+cizinec/cizinka, ktery ma zkusenost se zitim na stridacku v CR a zemi protejska, popr. nejake jine zemi...? Napr. pul roku v CR a pul roku jinde. Pokud jo, moc bych uvitala info o tom, jak to (ne)slo, jak jste resili otazku pediatra pro deti, skolky, skoly, co bylo dobry, co byl problem atp. Predem moc diky, klidne posta.
    KATTENNE
    KATTENNE --- ---
    BAARKA: Jak ja ti rozumim! Mam uplne to samy, ale s francouzema. Nikdy jsme netihla k Francii a nikdy nemela rada francouze. Prisli mi namysleny atd. Ale zamilovala jsem se do jednoho z nich (diky, osude:)) a prestehovala se na jih Francie za nim. Ziju tu uz skoro tri roky a VUBEC si tu nemuzu zvyknout. Vim, ze spustu lidi by dalo nevim co za to, zit na jihofrancouzskym malomeste. Ale ja trpim. A presne mivam stavy, kdy ladim radio na cokoliv jinyho, nez francouzsky pisnicky. Uz jen ten jazyk a melodie reci mi vadi. Proste uz toho mam dost :D Soucitim s tebou a drzim place, at uz se rozhodnes zustat a bojovat, nebo se vratit domu!
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: nekdo tady popisoval faze culture shocku…to by mohlo sedet :)
    tak se tim ale nenech premoct - nemci to taky ocenujou, ze se nekdo snazi ucit nemecky, ze je zcestovalej a svetaznalej…jenom jsou proste / mozna jako cesi / nemci na prvni kontakt fakt studeny cumaci
    ale dej jim/a sobe cas, a uvidis :)
    jak to vypada s praci?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: ja jsem ve stadiu, kdy mi i vadi kazdy nemec..nebo clovek, kterej mluvi nemecky - tohle je moje pata zeme, ve ktery ziju, ve trech jsem byla expatem a po druhy jsem imigrantem..mluvim anglicky a francouzsky, bohuzel jsem zatim nemela moznost zit ve francii, ale teda nemcina mi nejde pres pusu..ani trochu...ty jo, asi to je nejtezsi zeme, ve ktery jsem zila..
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    Taky jsem válčila a naprosto chápu.
    Mám za sebou pět let, a první tři roky to nebylo nic moc. Snad jsem tu/nebo v diskuzi o nemecku/i neco psala.(kdyztak posta nebo skype :))
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    tak v Nemecku doslova valcim...pritel uz rekl, ze to zkusime radsi v CR..
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    DZEJNY: hele..ja jsem se jen potykala se strachem, kdyz byvaly Brit mel nahlaseny moje bydliste na jeho ZL, a nezaplatil dane..ale kamaradi pravnici mi rekli, ze me to pry nemuze ohrozit.
    tak doufam no..
    DZEJNY
    DZEJNY --- ---
    Dokázal byste mi prosím někdo vysvětlit rizika, která pro mě plynou v případě že příteli ( končí mu vízum) z USA potvrdím doklad o ubytování v mém vlastním bytě, aby mohl získat dlouhodobí pobyt?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: zatim nijak...zvladla jsem dat vypoved, s tim, ze hledat budu tam - ono s moji urivni nemciny to bude dost zazitek..
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: gratuluju k rozhodni! jak to dopadlo s praci?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    tak se pripravuji na odjezd! za necely dva mesice se presouvam do nemec...
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    MAKROUSEK: ok...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    BAARKA: Dvoji zdaneni to uplne neni, proste platis tu vyssi dan a ta nizsi se ti z toho odecita. I kdyz mnoho let to bylo, ze kde byl clovek 183 dnu v roce, tam se danilo. To Amici nedavno zmenili.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam