• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: nekdo tady popisoval faze culture shocku…to by mohlo sedet :)
    tak se tim ale nenech premoct - nemci to taky ocenujou, ze se nekdo snazi ucit nemecky, ze je zcestovalej a svetaznalej…jenom jsou proste / mozna jako cesi / nemci na prvni kontakt fakt studeny cumaci
    ale dej jim/a sobe cas, a uvidis :)
    jak to vypada s praci?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: ja jsem ve stadiu, kdy mi i vadi kazdy nemec..nebo clovek, kterej mluvi nemecky - tohle je moje pata zeme, ve ktery ziju, ve trech jsem byla expatem a po druhy jsem imigrantem..mluvim anglicky a francouzsky, bohuzel jsem zatim nemela moznost zit ve francii, ale teda nemcina mi nejde pres pusu..ani trochu...ty jo, asi to je nejtezsi zeme, ve ktery jsem zila..
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    Taky jsem válčila a naprosto chápu.
    Mám za sebou pět let, a první tři roky to nebylo nic moc. Snad jsem tu/nebo v diskuzi o nemecku/i neco psala.(kdyztak posta nebo skype :))
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    tak v Nemecku doslova valcim...pritel uz rekl, ze to zkusime radsi v CR..
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    DZEJNY: hele..ja jsem se jen potykala se strachem, kdyz byvaly Brit mel nahlaseny moje bydliste na jeho ZL, a nezaplatil dane..ale kamaradi pravnici mi rekli, ze me to pry nemuze ohrozit.
    tak doufam no..
    DZEJNY
    DZEJNY --- ---
    Dokázal byste mi prosím někdo vysvětlit rizika, která pro mě plynou v případě že příteli ( končí mu vízum) z USA potvrdím doklad o ubytování v mém vlastním bytě, aby mohl získat dlouhodobí pobyt?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: zatim nijak...zvladla jsem dat vypoved, s tim, ze hledat budu tam - ono s moji urivni nemciny to bude dost zazitek..
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: gratuluju k rozhodni! jak to dopadlo s praci?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    tak se pripravuji na odjezd! za necely dva mesice se presouvam do nemec...
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    MAKROUSEK: ok...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    BAARKA: Dvoji zdaneni to uplne neni, proste platis tu vyssi dan a ta nizsi se ti z toho odecita. I kdyz mnoho let to bylo, ze kde byl clovek 183 dnu v roce, tam se danilo. To Amici nedavno zmenili.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    MAKROUSEK:
    LAURA: hele, kamaradka z toho byla prekvapena stejne jako ty? a je to tak..dvoji dan..! to je navrat k...!!!
    https://americansabroad.org/issues/taxation/us-taxes-while-living-abroad-faq/
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LAURA: Jojo, ted nedavno to zmenili, Americani vsude na svete dani, jako kdyby byli v Americe. Pokud se nepletu, zapocitavaj se mu dane tady, ale stejne musi IRS formular vyplnit. Zkus spis nejakyho mezinarodniho danare, nez anonymni lidi z netu.
    LAURA
    LAURA --- ---
    BAARKA: děkuju :)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    LAURA: ok, zeptam se..
    LAURA
    LAURA --- ---
    BAARKA: v USA vůbec, v ČR nyní také ne (rodičovská)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    LAURA: aj, to je dost mozny, v CR existovala taky dvoji danova povinnost.
    jenom pro jistotu, neni vydelecne cinny vubec nebo jen v USA?
    LAURA
    LAURA --- ---
    BAARKA: no s hrůzou jsme zjistili, že i když manžel řádně plní všechny své povinnosti v ČR, je povinen i přesto danit v USA. K tomu nyní USA má možnost získávat informace o bankovních účtech amerických občanů v zahranicí. Konkrétně mě zajímá, jestli pokud muž nyní není výdělečně činný, musí i přesto něco podávat.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    LAURA: mam tu kolegynui, ktera ma americke obcanstvi (ceska) zila tam asi deset let..muzu se jit zeptat v pondeli v praci. Co konkretne potrebujes?
    LAURA
    LAURA --- ---
    Čirou náhodou, není tu někdo, kdo by měl povědomí o daňových povinnostech Američana v zahraničí?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam