• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    Máte partnera cizince? jakým jazykem spolu mluvíte? jaký to má vliv na komunikaci, neporozumění...jakým jazykem se hádáte, a vůbec....jaký to je, když někomu musíte půl hodiny vysvětlovat, kdo to byl Rákosníček?! ...jak se žije s člověkem s jiným kulturním zázemím a co všechno se od něj/ní můžete naučit... Volná diskuze na téma DVOJJAZYČNÉ a VÍCEJAZYČNÉ partnerství, jaké jsou výhody a úskalí, jakým jazykem budou mluvit vaše děti...?! ...ať už v takovémhle partnerství žijete, anebo jste jenom zvědaví, jak to vypadá u těch, kteří takhle žijí, a chcete se na něco zeptat....welcome, willkommen, vítejte, privjet, bienvenidos, benvenuti....!!§
    rozbalit záhlaví
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    CROSS: me to prijde hezky, byt jako rodina s jednim prijmenim. U tech deti by mi to jako matce vadilo asi hodne, ze se deti jmenuji jinak, to bych asi neprekousla. Pokud bych si nechala svoje prijmeni, tak by se deti musely jmenovat po me, co se chlapum vetsinou moc nezda:)

Tady je asi taky normalni, jak pises. Podle me uz v CR je to normalni - nebo alepson hodne mych kamaradek si nechalo svoje jmeno. Ale kdyz uz delam tak zasadni krok, jako ze si nekoho beru, tak se vsim vsudy.
    Zase jde o tradici - kdybych byla z ISlandu ci Spanelska, tak se na to divam treba jinak:))
    CROSS
    CROSS --- ---
    BAARKA: to chápu, nicméně je to pragmatické a třeba tady (ve švajcu) to nikdo neřeší. Samo občas dojde k nějakému legračnímu omylu, když si někdo zkusí "domyslet" moje příjmení podle příjmení manželky.

V mém příjmení se to hemží diakritikou a česky nemluvící ho nedokážou správně vyslovit, takže pro moji ženu byla jasná volba nechat si svoje. Děti se jmenují po mně (jelikož máme jen kluky, zatím tak máme v rodině jen 2 různá příjmení). Ono ostatně zrovna kluci by z místního pohledu měli tak jako tak jiné příjmení než manželka (kvůli přechylování), takže ono už je to skoro jedno.

Ale jak jsem napsal, chápu ten tradiční pohled. V Češku je to poměrně neobvyklé (nechat si původní příjmení).
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    CROSS: ja jsem v tomhle tradicni, predstava, ze se jmenuji jinak nez moje deti, se mi ani trosku nelibi.
    CROSS
    CROSS --- ---
    BAARKA: a co si nechat svoje příjmení?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: ty jo, a to jsi byla celou dobu s ustrizenou obcankou?:)
    to je teda sila...cerven - listopad..to je pul roku cekani na vyrizeni dokladu:)
    no to teda potes:)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    Jinak teda nikdo za stary dokumenty za ten pulrok neprudil (pokud nechcete na dovcu, tak to neni problem)
    Kamaradka si teda kvuli tyhle oboustranny byrokracii zaridila po svatbe nemecky obcanstvi :)
    Trvalo to 3 mesice od zadosti do vydani ausweisu :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: mezinarodni oddaci list bude asi muset bejt superlegalizovanej - tzn.matrika-krajskej urad/v praze magistrat - ministerstvo ZV
    Na to taky chvilku potrebujes plus predtim preklad.
    Tam nemusi osobne-jestli mas nekoho, kdo ti to obeha, deleguj :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: my se teda brali v nemecku (a nemusela jsem resit auto)
    zacatkem cervna Standesamt, nekdy koncem cervence jsem hlasila svatbu/zmenu jmena na centralni matriku, a kdyz mi po ca 8-tydnech prisel ceskej oddaci list, jela jsem do cech a pozadala za 1 den o obcanku i pas. Tam mi bylo receno, ze pas neplati uz od zmeny jmena, a s odstrizenym ruzkem obcanky jsem jela zas zpet do nemecka :) no a nez jsem si vyzvedla novou obcanku, tak byl tak listopad/prosinec.
    Ale teda zmeny jmena tady v nemecku na dokumentech nebyl problem.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    mam tako dotaz - ohledne svatby a byrokracie.
    Budeme se brat, v CR a me jde o to, ze kdyz koukam, co vsechno musim po svatbe obehnout - do peti dnu ridicak, do deseti dnu zmena v registru vozidel, do patnacti dnu zazadat o obcanku, to trva tri tydny s tim pak na zmenu pasu apod...vydani oddaciho listu do 30 dnu..ufuf..a to si to jeste predstavuju na ty nemecky strane../s mezinarodnim oddacim listem - prelozenym/.

Chtela jsem se Vas zeptat, vy jste si tim prosli?? Meli jste alepson mesic volno?? Jak jste to delali?
    Ted mi vznikaji otazky typu- musim si vyridit ridicak, obcanku, pas v CR - to trva tak ten mesic, ale treba auto je hlaseny v Nemecku apod..Podle me splnit vsehcny povinne lhuty v obou zemich je nemozne...:(
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    EUCHENIE: na fb existuje skupina Maminy zijici v Nemecku, zeptala bych se tam..
    https://www.facebook.com/groups/244918255703249/?fref=ts
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    EUCHENIE: muses zadat v obou statech, ale pokud zacnete cerpat v Nemecku, tka vam pak v cesku uz nic nedaj, protoze mate vycerpano:) (jinak receno, musite mit vypis toho, co jste vycerpali uz v Nemecku, a od toho vam spocitaji narok v CR).

POLICKA
    POLICKA --- ---
    já všem ještě zpětně děkuju za odpovědi. S Australanem to vypadá na 10, tedy 8 let čekání :) a trojité občanství by nemělo vadit. Díky
    PS. jo a Barka: myslím, že český pas chce víc než částečně z legrace (nosí český příjmení)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    ještě mám dotazy..ev. pokud mě někam odkážete, budu ráda.
    Jak je to s rodičákem? Přemejšlíme, že na rok půjde otec a bude peníze dostávat z Německa, část platu. Otázka pak je, esi já můžu zažádat o něco taky - třeba nějakou poměrnou část, až to skončí jemu, nebo je třeba si vybrat jeden stát? Beru teď potaz peníze, v práci můžu nahlásit volno na jak dlouho chci, ať budu něco brát, nebo ne, že.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    EUCHENIE: v Brne ti vystavi mezinarodni rodny list, ktery se pak musi prelozit, das tam stempl - apostilu a sup s tim na nemeckou ambasadu - obraceny postup, v pripade, ze se dite narodi v Nemecku.
    Myslim, ze je to jednodussi, kdyz jsi sezdana s otcem ditete.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    DUBPRINCESS: kdyz mas EU pas, tak muzes vlastnit i podnikat taky..
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    ok,diky. takže ideál do místa trvalýho otce v BRD a tam řešit na matrice s ofiko přeloženým RL
    CROSS
    CROSS --- ---
    EUCHENIE: jak na český pas pro novorozence. V zásadě potřebuješ český rodný list, pokud se dítě nenarodilo v ČR a český rodný list nemá, potřebuješ superlegalizovaný rodný list ze země narození přeložený do češtiny. Na jeho základě dostaneš tzv. osvědčení o státním občanství a následně český rodný list.

Pokud se dítě narodilo v ČR, pak předpokládám nic "s rodnejma listama" řešit nemusíš, nejde-li tedy naopak o občanství po druhém rodiči, kde pouze předpokládám, že to bude v principu podobné (záleží na zemi). Co přesně je to "vyřídit přes ambasádu", na to bych si dal pozor, pokud se dané občanství nenabývá samotným narozením, tak to "vyřízení" by podle mě mohlo znamenat i ztrátu českého, tady bych radši dvakrát měřil a jednou řezal.

CMLKA
    CMLKA --- ---
    EUCHENIE: konkretne to budou nejaky podminky kazdy zeme, ale jo, asi rodny listy, jak jinak, ty se budou muset nejak nostrifikovat urcite, atd.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    EUCHENIE: jo jasne, asi si ho musis nechat nejak uznat no, to mas pravdu, ale nezadas jakoby o obcasntvi, jen si nechas (teda predpokladam) potvrdit ten narok, kterej proste ma
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    CMLKA: jojo, super, pak se to asi řeší nějak s rodnejma listama, ne?
    Otec prvního dítěte je armén, dostala jsem dva rodný listy, že si občanství může vyřídit přes ambasádu..
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    CMLKA: ceske a nemecke, ktere ziskas pouhym narozenim, nemusis o nej zadat, pokud teda jsou oba rodice uznani jako rodice v pravu obou zemi (takze asi nekde zapsani, evidovani, atd.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam