• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    Máte partnera cizince? jakým jazykem spolu mluvíte? jaký to má vliv na komunikaci, neporozumění...jakým jazykem se hádáte, a vůbec....jaký to je, když někomu musíte půl hodiny vysvětlovat, kdo to byl Rákosníček?! ...jak se žije s člověkem s jiným kulturním zázemím a co všechno se od něj/ní můžete naučit... Volná diskuze na téma DVOJJAZYČNÉ a VÍCEJAZYČNÉ partnerství, jaké jsou výhody a úskalí, jakým jazykem budou mluvit vaše děti...?! ...ať už v takovémhle partnerství žijete, anebo jste jenom zvědaví, jak to vypadá u těch, kteří takhle žijí, a chcete se na něco zeptat....welcome, willkommen, vítejte, privjet, bienvenidos, benvenuti....!!§
    rozbalit záhlaví
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    EUCHENIE: v Brne ti vystavi mezinarodni rodny list, ktery se pak musi prelozit, das tam stempl - apostilu a sup s tim na nemeckou ambasadu - obraceny postup, v pripade, ze se dite narodi v Nemecku.
    Myslim, ze je to jednodussi, kdyz jsi sezdana s otcem ditete.
    CROSS
    CROSS --- ---
    EUCHENIE: jak na český pas pro novorozence. V zásadě potřebuješ český rodný list, pokud se dítě nenarodilo v ČR a český rodný list nemá, potřebuješ superlegalizovaný rodný list ze země narození přeložený do češtiny. Na jeho základě dostaneš tzv. osvědčení o státním občanství a následně český rodný list.

Pokud se dítě narodilo v ČR, pak předpokládám nic "s rodnejma listama" řešit nemusíš, nejde-li tedy naopak o občanství po druhém rodiči, kde pouze předpokládám, že to bude v principu podobné (záleží na zemi). Co přesně je to "vyřídit přes ambasádu", na to bych si dal pozor, pokud se dané občanství nenabývá samotným narozením, tak to "vyřízení" by podle mě mohlo znamenat i ztrátu českého, tady bych radši dvakrát měřil a jednou řezal.

CMLKA
    CMLKA --- ---
    EUCHENIE: konkretne to budou nejaky podminky kazdy zeme, ale jo, asi rodny listy, jak jinak, ty se budou muset nejak nostrifikovat urcite, atd.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    EUCHENIE: jo jasne, asi si ho musis nechat nejak uznat no, to mas pravdu, ale nezadas jakoby o obcasntvi, jen si nechas (teda predpokladam) potvrdit ten narok, kterej proste ma
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    CMLKA: jojo, super, pak se to asi řeší nějak s rodnejma listama, ne?
    Otec prvního dítěte je armén, dostala jsem dva rodný listy, že si občanství může vyřídit přes ambasádu..
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    CMLKA: ceske a nemecke, ktere ziskas pouhym narozenim, nemusis o nej zadat, pokud teda jsou oba rodice uznani jako rodice v pravu obou zemi (takze asi nekde zapsani, evidovani, atd.)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    EUCHENIE: no to zalezi na pravu te zeme, jejiz obcany jsou rodice, zeano. Ano, v CR plati, ze obcanstvi nabyvas po rodicich, tzn. pokud jsou cesi (nebo jeden) a porodis kdekoliv na svete, kta maji ceske obcanstvi, v americe ale plati ius soli, tzn. kdokoliv tam porodi, tak jeho dite ziska usa obcanstvi, tzn. kdyz tam porodi ceska, tak dite bude mit obe obcanstvi, a s nemeckem to zalezi na tom, jak to ma upravene Nemecko, tipla bych si, ze po rodicich, tzn. bude mit ceske a nemecke obcanstvi....to ius soli skoro nikdo nema, nebo co vim....
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    a jak je to s dětma? Když se dítě narodí v ČR, matka češka, otec Němec - tak po matce má automaticky český, o německý si musí zažádat, nebo má taky automaticky? A má na občanství vliv místo porodu, jako v USA?
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    BAARKA: výhody to dává i jiné - je mnohem pak mnohem snažší zde podnikat či vlastnit majetek atp.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    CMLKA: to me tedy dost prekvapuje, ze je to takto nove..diky za info
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    BAARKA: ale vzdycky zalezi na tom, v jakem poradi to obcanstvi ziskas, bratranci maji mozna ceske narozenim - ceske se ziskava po rodicich, nikoliv nabytim, tudiz nemuseli nikde resit, ze se musi ceskeho vzdat, kdyz ceske uz mas, tak muzes ziskat dalsi, to problem neni, problem byl, kdyz mas cizi a chces ceske

Informace k novému zákonu o státním občanství ČR - Ministerstvo vnitra České republiky
    http://www.mvcr.cz/clanek/informace-k-novemu-zakonu-o-statnim-obcanstvi-cr.aspx

viz zde a věta Podle nového zákona o státním občanství České republiky osoby žádající o udělení českého státního občanství již nebudou prokazovat pozbytí svého dosavadního státního občanství.

a je to novelizace z roku 2014, tudiz skutecne doslo ke zmene
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    POLICKA: jeho rodinna historie v tomhle pripade nema vliv na udelovani obcanstvi - pokud by treba jeho otec ho mel a ztratil kvuli emigraci, tak by ho (otec) mohl ziskat zpet, a tim by i pritel na tom byl jako syn obcana CR lepe. Takhle - jako obcan treti zeme - se musi drzet standardni procedury. Cili hlavne splnit 5 let trvaleho pobytu. Podrobnosti treba zde: http://www.domavcr.cz/rady-pro-zivot-v-ceske-republice/statni-obcanstvi/statni-obcanstvi
    Novy cizinecky zakon prinesl to, ze neni nutne vzdat se obcanstvi puvodniho (takze muze mit dvoji obcanstvi).
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    ANDREJKA: a odkud mas pritele??

my tribe chceme zit as v Nemecku, ale popravde me ani jednou nenapadlo se vzdat ceskeho obcanstvi..pred triceti lety mozna, ale v dnesni dobe?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    CMLKA: podle me zalezi na te dane zemi. Slovensko treba dvoji obcanstvi nedovoluje, Nemecko ted nove jo, Cechy atke dovoluji dvoji (relativne dlouho, brtrancum francozum je ted pres 40 a meli dvoji i za komancu), takze pokud Australie umoznuje dvoji obcanstvi - jako, ze kdyz uz pritel Policky má to Irske, tak to asi pujde. Takze mi to nedava smysl, co pises.

Otazka je, jestli potrebujes ceske obcanstvi, kdyz uz jedno EU obcanstvi mas - krom toho, ze nemuzes volit prezidenta a parlament to nema zadne jine vyhody. S EU pasem si v CR zijes vlastne na stejno.

Naopak, Irsky pas ma vic vyhod nez ten cesky...ja bych asi volila irsky, ne cesky...ale to uz je na kazdem.

CMLKA
    CMLKA --- ---
    ANDREJKA: co vim z hodin mezinarodniho prava, tak to bylo tak, ze pokud chces nabyt ceske obcanstvi tak se musis vzdat sveho, ale nedavno mi nekdo tvrdil, ze se to uz zmenilo....jinak dve obcanstvi byla mozna opacnym postupem, prave ze si k ceskemu nabyl ciziho
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    ANDREJKA: aha, to me ani nenapadlo, ze druhy obcasntbi je podmineny, ale dava to smysl.
    Az zjistite vice informaci tak dejte vedet:) je to poucne:)

BAARKA
    BAARKA --- ---
    POLICKA: podle vseho ma narok na obcanstvi po peti letech dlouhodobeho pobytu v CR. Pokud by mu cesky puvod uznali (to popravde nevim jak se da udelat), tak by to mohlo byt jenodussi. Ale zkus zavolat na imigracni.
    Pokud uz ale ma irsky pas - tj. EU tak ted ceske obcanstvi vlastne nepotrebuje a mohlo by mu stacit si pockat tri roky a zazadat o obcanstvi??
    V CR muzes mit maximalne dvoji obcanstvi, takze se bude muset zreknout jednoho puvodniho.
    POLICKA
    POLICKA --- ---
    POLICKA: Asi musím dotaz upřesnit - přítele by zajímalo, jestli by mohl dostat české občanství, když se narodil v Austrálii. Jeho otec je poloviční Čech narozený tam a ČR občanství nemá. Přítel se naučil perfektně česky a bydlí tu celkem 2 roky (je to směrodatné?) Má AUS a zároveň irský pas (toho by se ale klidně zřekl, kdyby to bylo nutné). Díky za jakékoli případné info, moc ho to zajímá a doptat se mu na to nepodařilo zatím nikde jednoznačně…
    POLICKA
    POLICKA --- ---
    ahojte, jak se tu řešilo to dvojí občanství, máte někdo zkušenost s nabytím občanství ČR na základě českého původu ob generaci? Postup je prý dost jiný, než např. jak dostane občanství imigrant (např. já kdysi po 10 letech života zde a ústní zkoušce z ČJ). Díky
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    CROSS: no ono záleží, ja jsem na příjimacím centru, těch je tady strašný mraky, ale Balkanska cesta je uzavrena a uprchlici jsou regulovani. V nasi hale bylo jeste na podzim v prumeru okolo 160 lidi, ted jich mame pod 30, takze tak:)
    Taky je celkem velky rozdil v tom, v jakem stavu dochazi ti uprchlici. Predtim dochazeli dost vyceprani, unaveni, casto kolabovali, byli nemocni (anginy, chripky apod..nic zavaznyho) a od te doby, co je to vic pod kontrolou a jezdi se organizovane busama, tak je to vyrazne lepsi (i ted nam dochazeji uprchlici co je zachranila pobrezni hlidka tonouci na mori.... ale uz nemusi chodit pesky pres balkan, takze je videt, ze se jim dostava vice potrebne pece).

ZZEMANKA: take doufam, ze se nam tam bude libit:)
    CROSS
    CROSS --- ---
    BAARKA: Freiburg taky chválim, vždycky když jedu kolem, řikám si, že bych se tam měl někdy zastavit (ale nikdy neni čas, jak už to u dálničních přesunů bývá). Zaujala mě jedna věc, tady je to off topic, ale stejně -- píšeš, že děláš v příjmacím centru, to bych čekal, podle toho, co se pořád píše, že tam o práci nouze nebude?
    ZZEMANKA
    ZZEMANKA --- ---
    BAARKA: Freiburg bude určitě fajn. Nikdy jsem tam nebyla, ale žila jsem v Heidelbergu, do Alsaska jsme občas jeli na výlet. Navíc je tam příjemný klima, dobrý jídlo a výborný víno! :) Držím ti palce.

Do Berlína se těším z mnoha důvodů - domluvím se tam, žije tam manželova velká rodina a k mojí rodině jsou to jenom 3 hodiny . A jsou tam lesy! Hory sice ne, ale ty aspoň nejsou daleko. Mě ta belgická placka, co se táhne až k vám do Kolína, taky nebaví.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    CROSS: klobouk dolu! tri jazyky:) Tise zavidim:)))

moje mala sestrenka (taky zije ve francouzske casti Svycarska), to nezvladla - popravde je mi ji docela lito, protoze cela jeji rodina z matciny strany mluvi mezi s sebou nemecky, francouzsky se bavi jen kvuli ni ted a ona to citi. Nejspis nam ted dorazi na prazdniny na intenzivni kurz nemciny /uz ji je 16/.

ZZEMANKA: Jsem pored v Koline, nevzdala jsem to, nakonec jsem nasla celkem i vysnenou praci - pracuji s uprchliky v prijimacim centru, ale tim, ze uz moc uprhcliku nechodi, tak se nas kemp ted pristi mesic zavira, takze to bude zase hledani na novo:)

Jinak jsem to taky nezvdala, protoze jsme se dohodli, ze se prestehujeme z Kolina do Freibourgu. Kolin je sice vetsi mesto, ale je to na me dost daleko od obou nasich rodin. Freibourg je jen 1 cestu za jeho rodicema (ted je to 3,5 hodiny) a jen 3,5 hodiny cesty do Zenevy za moji rodinou (ted je 7, 5 hodiny) a jen 6 hodin do Prahy (ted je to 8 hodin). Pricemz moje rodina pendluje mezi Zenevou a Prahou a to Freibourg je po ceste. Pak je Freiboug jen pul hodiny od francouzksych hranic, takze muj plan je najit si praci ve Francii. Pak dalsi vyhoda jsou hory a priroda, coz tady "v Hollandske" casti Nemecka nemame. Hledali jsme kompromisni mesto dlouho a Freibourg nam obema sednul. Ma to celkem dost vyhod, jak vidite:) Ale stehovat se budeme az na konci roku ci pocatkem pristiho.

A tesis se do Berlina?? tam by me to taky jednou lakalo:)
    CROSS
    CROSS --- ---
    ZZEMANKA: jako když syn začal poprvé překládat manželce, co jsem mu právě řekl, tak jsem smíchy málem upad. ;-] To přepínání je fakt něco, na jeden nádech třeba na zahradě ti něco poví, otočí se a začne se bavit se sousedem přes plot francouzsky. Někdy si s ženou říkáme, že jim tohleto trošku závidíme (oba jsme každý z čistě jednojazyčného prostředí).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam