• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    VENDETA
    VENDETA --- ---
    CROSS: to ma dcera uplne naopak, jeji nejoblibenejsi jazyk je cestina, a to v cechach byla jen dvakrat a cesky se bavi jen se mnou, do skoro dvou let s nama byla na cestach kde slychavala kazdy den nekolik rozlicnych jazyku, a zadny z nich nikdy neignorovala, mluvit (slova) zacala spanelsky asi okolo roku, jazyk kterym se bavime s manzelem, Tak nak ve stejnou dobu zacala pridavat cesky a italsky slova a ve dvou letech uz zvladala komunikovat obouma, vlastne trema. Od dvou pridala francoustinu, ted je ji o rok a pul vic, od zari chodi do fr. skolky a mele ve vsech jazycich, s hodne chybama, ale dorozumi se, obcas do franiny prskne cesky bo it. slovo kdyz nevi. spanelstinu se snazi tak nak vyclenit pripada mi, jelikoz uz pochopila, ze vlastne muze pac ji moc nepotrebuje a taky vi, ze nejsme spanele. a jeden rozdil jeste, dcera nema zadny prizvuk pripada mi, neumi rikat francouzsky R, a vsem to pripada hrozne roztomily.
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    My jsme s mužem oba češi, ale žijeme už 4.rok v Norsku. Starší dcera začala chodit do školky ve dvou letech, to už mluvila parádně česky. Začátky ve školce trochu těžší, jak asi nerozumněla, ale tak ve 4 už mluvila líp než norský děti. Mladší se tady narodila, takže s norštinou přišla do styku od malička. Do školky šla ve 20ti měsících, teď jí je 26měsíců a tety z ní úplně paf. Že mluví výborně, dobře rozumí, rychle se učí a opět jako starší ségra, že mluví líp než některý stejně starý norský děti. Ale ona teda mele i v češtině. My máme holt ukecaný holčičky. Doma při hře mluví často obě norsky. Někdy jim říkáme, že doma budeme mluvit česky, přece jenom to bude asi jediný místo, kde češtinu uslyší. A u starší už slyšíme, že míchá slova a používá nesprávný výrazy. Často něco, co neví v češtině řekne norsky nebo naopak se nás ptá, jak se co řekne norsky. Je to ale zajimavý a baví nás to pozorovat.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    malymu bubude rok a ctvrt a rika mama, tata, pak pá a mává ručičkou, nebo jakože něco pryč, pak nam nam a něco znělo i jako němčina :) mich, genau.. ale to nevim, esi vi, co pouda :)

ale řekl ted vetu už! ptala jsem se, esi chce krem do ruky (při přebalovani, je klid), řekl Ne, pa!
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    CROSS: Take ony ty tři jazyky jsou o jeden víc než dva :-) to je zase jiná liga. A dá to i ten mladší, že nemluví, navíc vůbec neznamená, že ty ostatní ignoruje...
    CROSS
    CROSS --- ---
    ANDREJKA: Mně se mladší syn rozmluvil ve větách a delších promluvách cca ve 3 letech a 5 měsících, ale jeho hlavní jazyk je francouzština, jazyk školky a okolního prostředí, ani jazyk matky, ani můj, ty pořád ignoruje, i když jim velmi dobře rozumí už co začal rozum brát někdy v roce.

(Jako ty rozhovory staršího [6] a mladšího ve francouzštině, to je pro mě trošku peklo, ale aspoň se konečně naučim.)

Starší už ve dvou mluvil francouzsky jako jeho vrstevníci, rusky bez přízvuku (mateřština) a ve třech začal odlišovat i češtinu. Dneska aktivně překládá, komu je třeba, babičkám třeba, nebo mně, když nestíhám mladšímu.

Takže je to podle mě individuální i u dětí, které sdílejí stejné prostředí.
    VERUKEBA
    VERUKEBA --- ---
    ANDREJKA: moje dvoulety dite nemluvi vubec. Cekam, kdy konecne zacne.
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    ANDREJKA: nase dcera taky zacala mluvit kolem roku v hlavnim jazyce a ted ve dvou letech uz mluvi porad v obou jazycich a je vyrazne napred pred vsema vrstevnikama v okoli.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ANDREJKA: dcerka prvni slovicka uz pred prvnimi narozeninami, ted ma v roce a trictvrte uz docela velkou slovni zasobu v obou jazycich. co tak mam srovnani, tak je i v porovnani s jednojazycnymi detmi napred. taky jsem cekala, ze mluveni prijde pozdeji, ale evidentne to neni pravidlo.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    ANDREJKA: naše děti začaly mluvit stejně jako jednojazyčné, v roce pár slov a postupně se to navyšovalo. Rozumí oběma jazykům, ale mladší i teď (5 let) někdy odpovídají česky.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    BAARKA: to jo, to byl taky dost padnej duvod jit sem :) nejdriv jsme chteli zustat u prahy, teda spis ja :)) ale koukali jsme aj na domky a tak.V ty dobe mi taky prislo divny, ze by moje deti byli nemci, nebo jakoze nemci, nebo teda druhy na pul, prvni na ctvrt.
    Porad se to ve mne pere, mam cechy rada / jako zemi, i lidi. i ty akce, i kdyz jsem si vzdycky rikala, ze je vsude milion lidi, ze bych radsi byla nekde doma na zahradce. tu ted mame, i kdyz jsme v pronajmu, taky uz nejsem na sidlisti, ale v domeckovy ctvrti, ale porad nevim, snad az bude teplejs, bude to lepsi :)
    dal taky nemam metro a vaj pred nosem, sice zastavka do 10 min do mesta, ale jedna cesta 2.5, celodenni 5,5 e, ten si obcas kupuju. ridic jsem zatim spatnej, ale rozhodne se tu bojim ridit min, nez v praze. zatim jsem teda vezla syna do skolky a jela zpet, to jsem jela sama, pak jednou od doktora s chlapem vedle,, to mi zas chciplo asi trikrat na krizovatce, nejsem vyjezdena. casem snad muzu i na kole, ale zas s deckama, nastesti je tu dost cyklostezek.Na to zas byla dobra praha, nebo rodny mesto, ktery je okresni, ale da se vsude dojit pesky. BS ma 250 tis.

Zkratka a dobre, devcata, se to ve mne mele a rikam si, ze uvidime. Ale ze bych si ted rikala, ze se ocas nehnu ani o krok, to ne. Beru vse jako otevrene. Odpoved... prinese cas :)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: to se ted deje me- male je rok a matky co maji tak stare deti odchazeji do prace.. a ja zustavam jako jedna z mala doma:) o uvidime:) ja ted narazila na nejakou ceskou skupinu matek, tady v Koline, ale maji asi evidetne starsi deti..no uvidime, bude to boj:)

EUCHENIE: zase je super, ze mas aspon tchnyni za rohem..to je fakt pomoc velika:) u nas je nejblizsi babicka 350 km..
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: naprosto souhlasim! kulturni akce mi tady ve frankfurtu chybely uz pred detma, a bylo to vzdycky hlavni kriterium, co u me mluvilo proti ziti v nemecku. za ty roky jsem nejak otupela, nebo se zmenily priority, nebo jsem si na to zvykla, a uz me to tak nepali jako zezacatku.

co se tyce kulturnich akci s aktivitami pro deti-rekla bych, ze to bude omezeny na vikendy. alespon v nasem okruhu kamaradu chodi matky kolem prvniho roku ditete do prace a deti do jesli, tim je poptavka po akcich mnohem nizsi nez v praze, kde jsou mamy vetsinou 3 roky na matersky..
    nevim, jaky je reseni...snad jen otevrit si vlastni kulturni centrum kultur+kind :)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    BAARKA: a tak to jo, co se týče akcí pro děti či s dětma.. zatím jsem teda tady moc nekoukala, ještě malujeme pak jsme marodili, nicmene pritel me varoval, ze tady neni tricet akci pro deti kazdej vikend, jako v Praze...
    Starsimu je sest let, mladsimu rok, takze teoreticky bych ted mela cas ho v Pze vodit po krouzcich a dalsich akcich, i jsme toho jeste dost stihli, nez jsme se odstehovali. Tady.. skolka do 14, pak doma...venku je zima, do toho uklid, mladsi, chlap prace na smeny. Ale chci mu udelat takovy jako projekty, ze si na papir napiseme, co vsechno muze delat a pak proste budeme vybirat a delat to, od vcera ma i veeeelikej stul (ebay kleineanzeigen nebo jak se to znate, ze :)
    Jinak ma jit za rok do skoly / otazka, zda se nauci dost nemecky, plus ja se muzu za rok ci dva v listopadu vratit v pze do prace... takze je to otevreny.. najem mame taky na dva roky.
    Takze na jedne strane - praha, milion akci, kamaradi, bliz k mym rodicum, ja mam praci, versus nemecko - uci se nemecky, pritel ma praci, prarodice mame v ulici... vzhledem k tomu, ze jsem na md, jsme v nemecku. Ale uzavreny to neni. na druhou stranu pritel dela v tiskarne, nemam zas takovej vejvar, i kdyz jasne, 2x vic, nez by mel v cr. Studoval logistiku dopravu, moh by delat i to, ale ma radsi klid, ja ho nenutim. V praze bych asi praci snaz mela ja, resp jeste mam.

nevim, no :)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA:
    EUCHENIE: ja mam taky maly dite u prsu:) ale i tak mi to chybi, kamosi v Praze jsou dost kulturne aktivni i s detmi..treba veltrzak dela vytvarny dilny pro deti, tech akci klubuje mraky (treba Alta, cafe 1, divoke matky poskytujici divdla, filmy, debaty - tadz normalnich podniku s detskym koutkem je mraky - tady v koline jsou to prevazne vylozene detske hernicky pro matky a tim to hasne.. rada bych se tu proste vice nejak angazovala, zapojovala, ale prijde mi, ze neni moc kde.. vzdycky beru navstevu Prahy jako totalni doplneni nejake kulturni energie a obcas mam pocit, ze to nedam dlouodbe, zit takhle bez kultury, ktera ma naplnuje..
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: mam stejnej "problem"...castecne je to podle me tim, ze clovek nema kontakty / nevi, kde hledat dobry akce, castecne tim, ze krome berlina asi neni nabidka tak diverzifikovana jako v praze...
    Zatim jsem na tom jak Euchenie-s malym nespicim ditetem a tehotna nemam potrebu nikam vyrazet, pred prvnim potomkem a mezi tehotenstvima jsem to resila pravidelnejma damskejma vyletama s holkama z prahy, party included...
    Pred detma ve frankfurtu jsem ale mela pocit, ze i kdyz je nekde dobra akce, je v nasem okruhu znamejch malokdo, kdo ma jeste volny vecery/vikendy, nebo neni unavenej z prace...
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    BAARKA: já jsem tu měsíc a půl a vzhledem k tomu, že mám děcko u prsa.. hlavně v Praze jsem byla skoro porad sama, tady jsem s přitelem a ve stejne ulici mame rodice.. takze doufam, ze casem pohlidaj i oni :) vcera hlidal on, ja sla na dva s mistnima cechama. plus predpokladam, ze do prahy obcas zajedu, na nejakej ten vecirek. Zmapovany to tady zatim teda vubec nemam, ten nocni zivot.
    Proste to beru i tak, ze i v Praze jsem horko tezko nekam sla. Jo a Berlin mam 1,5 vlakem, kamoska tam ma sestru + spousta lidi jezdi i tam plus spoustu lidi jsem pozvala sem, tak uvidime.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    a vy co jste v zahranici? nechybi vam treba praha ty party tam?? ja v Nemecku nemuzu porad najit nic, co by mi uspokojilo apetit..
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    U nás mají děti 3 jazyky (česky se mnou, katalánsky s tátou a my s mužem mluvíme anglicky ( a na pohádky taky koukáme v angličtině). Teď do toho začíná ještě španělština. Starší (4,5) to zvládá docela dobře, v češtině občas blbě skloňuje, ale to je normální. Do katalánštiny se mu trochu míchá španělština.
    Mladší je rok a dva měsíce a ještě říká jenom máma, táta, nene :)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    BLANCHE1: diky! kg jsme vyrizovali uz z čr ;) teda jen pro mladsiho, ted jeste pro starsiho. zejtra se dem prihlasit na urady a hledat skolku.

PROMETHEA: lol jako z prdele klika, toi toiky :)))
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    EUCHENIE: Drzim palce, at vsechno klapne hladce!
    Dalsi v poradi k vyrizeni je pak Kindergeld.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam