• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: mam stejnej "problem"...castecne je to podle me tim, ze clovek nema kontakty / nevi, kde hledat dobry akce, castecne tim, ze krome berlina asi neni nabidka tak diverzifikovana jako v praze...
    Zatim jsem na tom jak Euchenie-s malym nespicim ditetem a tehotna nemam potrebu nikam vyrazet, pred prvnim potomkem a mezi tehotenstvima jsem to resila pravidelnejma damskejma vyletama s holkama z prahy, party included...
    Pred detma ve frankfurtu jsem ale mela pocit, ze i kdyz je nekde dobra akce, je v nasem okruhu znamejch malokdo, kdo ma jeste volny vecery/vikendy, nebo neni unavenej z prace...
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    BAARKA: já jsem tu měsíc a půl a vzhledem k tomu, že mám děcko u prsa.. hlavně v Praze jsem byla skoro porad sama, tady jsem s přitelem a ve stejne ulici mame rodice.. takze doufam, ze casem pohlidaj i oni :) vcera hlidal on, ja sla na dva s mistnima cechama. plus predpokladam, ze do prahy obcas zajedu, na nejakej ten vecirek. Zmapovany to tady zatim teda vubec nemam, ten nocni zivot.
    Proste to beru i tak, ze i v Praze jsem horko tezko nekam sla. Jo a Berlin mam 1,5 vlakem, kamoska tam ma sestru + spousta lidi jezdi i tam plus spoustu lidi jsem pozvala sem, tak uvidime.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    a vy co jste v zahranici? nechybi vam treba praha ty party tam?? ja v Nemecku nemuzu porad najit nic, co by mi uspokojilo apetit..
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    U nás mají děti 3 jazyky (česky se mnou, katalánsky s tátou a my s mužem mluvíme anglicky ( a na pohádky taky koukáme v angličtině). Teď do toho začíná ještě španělština. Starší (4,5) to zvládá docela dobře, v češtině občas blbě skloňuje, ale to je normální. Do katalánštiny se mu trochu míchá španělština.
    Mladší je rok a dva měsíce a ještě říká jenom máma, táta, nene :)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    BLANCHE1: diky! kg jsme vyrizovali uz z čr ;) teda jen pro mladsiho, ted jeste pro starsiho. zejtra se dem prihlasit na urady a hledat skolku.

PROMETHEA: lol jako z prdele klika, toi toiky :)))
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    EUCHENIE: Drzim palce, at vsechno klapne hladce!
    Dalsi v poradi k vyrizeni je pak Kindergeld.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    EUCHENIE: tyjo velka zivotni zmena! Tak hodne stesti do zacatku!! (Toitoitoi jak se tady rika :))
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    tak prazskej byt opustenej, jezt bin ich eine Brauschweigerin :) Zatim bydlime u rodicu a malujem byt, v pondeli se jdem prihlasit, skolku shanet atp. Taaaak uvidime .]
    LUUCA
    LUUCA --- ---
    Ahoj, nevite nekdo, jestli amik s Pobytovou kartou rodinneho prislusnika v CR (prechodny pobyt), kde je zapsana jeho adresa, ma nejakou moznost ziskat v te casti Prahy parkovaci kartu jako rezident? (trvale bydliste ma v US, takze asi ne, predpokladam .-( Jen jestli nemate nekdo jineou zkusenost... Diky!
    DINE
    DINE --- ---
    Dnes od 16hod v KC Kampa pro francouzsky mluvici deti, setkani "les Francofilous"

https://www.facebook.com/events/685187008344849/
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    ANDREJKA: znám velmi dobře případ: od narození různé jazyky 1)matka-dítě, 2)otec-dítě, 3)matka-otec a další 4)jazyk prostředí a později školka a škola. K tomu od třetí třídy změna školy a další 5)jazyk a přibližně i od té doby ještě z iniciativy dítěte velmi intenzivně 6)mandarinština. Ve škole si pak, co vím, dítě přibralo jen 7) francouzštinu, ale tu neovládlo ke své spokojenosti, tak ji teď doplňuje při studiu na Sorboně ;-) Od malička velmi chytré, výřečné a bystré dítě. A zůstalo mu to!
    CROSS
    CROSS --- ---
    PROMETHEA: ale tak on (mladší) ví, že to funguje, že se snažíme my za něj.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CROSS: to slychavam taky casto od bilingviních dvoudětných rodin: pro druhý dítě je primární dorozumět se jedním z jazyků se starším sourozencem, další jazyky umí taky, le spíš pasivně. Často pak starší překládaj babičkám, co mladší říkal :)
    DINE
    DINE --- ---
    ahoj, pokud nekdo mate deti francouzsky mluvici (bilinguilni, multilinguilni...), poradame ted setkani kazdy mesic ve KC centrum Kampa, od ledna budou zase i krouzky asi kazdy tyden... sledujte prosim na fb: https://www.facebook.com/francouzstinaprodeti/
    CROSS
    CROSS --- ---
    ANDREJKA: už jsem to tu psal, moje děti od nějakých 3-4 měsíců (kdy začly s jeslemi/školkou) jedou 3 jazyky (česky, rusky, francouzsky), čtvrtý (anglicky, „táta–máma“) jde spíš mimo ně. Jestli se to na nich negativně podepsalo, to nedokážu říct, starší syn je taková roztěkaná povaha, ale to s tim nesouvisí.

Starší neměl nikdy problém zvolit odpovídající jazyk, už co začal mluvit, běžně „přepíná“ mezi ruštinou (doma) a francouzštinou (všude jinde), češtinu k tomu přidal někdy kolem třetího roku. Dokonalý to neni, ale tak je mu pět a půl. Mladší je trošku jinej, sveřepě odpovídá pouze francouzsky, i když rozumí všemu, česky i rusky, kromě slov, se kterými se mimo domov asi ještě nesetkal. Jsou mu 3 a 3 měsíce, předpokládám, že stejně jako ten starší se ještě rozmluví, až na něj třeba česky bude mluvit i někdo jiný, než já. (Starší mi začal říkat „tatínku“, až když to naposlouchal od svého o dva roky staršího bratrance někdy právě kolem těch tří.)

I když je zajímavý, že mladší syn je mnohem víc vystavenej ruštině, než byl starší (protože ji slyší jak od matky, tak od bratra), ale nějak ho to nemotivuje, aby taky rusky odpovídal. Je to podivuhodný svět.

Každopádně si myslím, že to děti zvládnou a čím dřív jsou těm jazykům vystavené, tím líp.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ANDREJKA: od jakeho veku - u nas 1,5 roku

normalne se rika, ze bi- a multilingvini deti si s mluveni davaj nacas (protoze tridej input :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ANDREJKA: u nas je zkusenost pouze bilingvini (mama-prcek cesky, tata, babicka, ostatni okoli, skolka nemecky). u nas teda zadnej problem - dcera je hodne mluvici typ a prevazuje teda nemcina, ale dokaze uz i rozlisovat jakym jazykem, kdo mluvi
    v okruhu znamejch mame priklad - mama/prcek, tata/prcek, mama-tata, skolka - 4 jazyky celkem...a myslim, ze s tim problem neni - co jsem mela moznost posoudit, rozumi prcek vsem jazykum, do kterejch je zapojenej aktivne (jazyku, kterym se bavej mama-tata imho moc nerozumi, ale nevidim do toho az tak)...

nechala bych to prirozene bezet, a uvidite...na tohle zadny doporuceni nejsou, naopak, mozek je neuveritelne otevrenej uceni, a jazykovy struktury v mozku jeste nejsou "zkostnately", tak mozna radsi driv nez pozdejc :)
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    PROMETHEA: take mam 2 trvale bydliste v ruzych zemich a zatim nebyl problem.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: ma jen nemecky (a taky zatim jen nemecky obcanstvi)
    Ale institut trvalyho bydliste se orientuje podle narodnich statu. Tzn ze neecistuje nic jako trvaly bydliste v EU. Kdyz jsem si totiz chtela v Nemecku dat jenom vedlejsi bydliste, rekli mi, ze prvni bydliste musi byt vzdycky trvale...tak jsem si dala trvaly v Nemecku a neodhlasila se z Cech (protoze to bych potom mela jako trvaly bydliste adresu obecniho uradu)
    takze co se tyce bydliste myslim, ze se neda udelat chyba (mluvim teda jen o DE, CZ)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: z jak to ma tvoje dcera s bydlistem? nase ma jenom uvedeny nemecky, ted nevim jestli jsem neudelala kravinu..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam