• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    VENDETA
    VENDETA --- ---
    Ahooj, predem se omlouvam za OT ale predpokladam, ze by nekdo z vas mohl vedet - co vse musim ucinit aby mi bylo schvaleno maturit.vysvedc. ve Francii? Diky a klidne smazte :)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    a na svatbe pred tydnem jsem mezi 11:30 a asi 22:30 zvladla 2 deci sektu, nejmin 4 deci vina (pritel tvrdi, ze litr), tri piva(prej 5..) a giny s tonicem - to si nepamatuju vubec :-) a mela.jsem.tam.deti 6,5 a 1,5'let, tak to jsem uz odepsana, ne? :-)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    no hele, ad.ty.alkoholy v nemecku.. dnes.jsme.meli abschlussgotteadienst v.kg, chodime mysim do ev- luth? a na party ve skolce potom bylo pivo a vino! :-)
    VENDETA
    VENDETA --- ---
    PROMETHEA: ok, dobre, talent tedy asi ma a ja se ho jen snazim rozvijet. Zni to lepe?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    VENDETA: ja myslim, ze je dost odvazny tvrdit, ze je to tim, ze se detem nekdo hodne venuje. i jednojazycny deti zacinaji mluvit v rozmezi 1-2,5 roku, a nikdo tem rodicum opozdilcu netvrdi, ze se jim malo venovali.
    obecne spis vidim tendenci, ze prvorozeni drive komunikuji, a druhorozeni se drive hybou =) priority lezi trochu jinde =)
    CROSS
    CROSS --- ---
    VENDETA: školy na to nemám, ale nějaká vrozená dispozice v tom bezpochyby hraje velkou roli. Pozoruju to na svých dětech, které dostávají srovnatelnou "jazykovou péči" a každé se s tím vyrovnává jinak.

(Obecně vzato na děti hodně mluvim, takovým tím stylem, jako když v rozhlase komentují hokej. Před pár lety mě za to chválila nějaká důchodkyně v Praze v tramvaji, že prý ještě nikdy neviděla, aby se otec takhle bavil se synem... tomu tenkrát byly tři roky.) ;-]
    VENDETA
    VENDETA --- ---
    CROSS: hele o talentu to ani tak neni. Myslim spis, ze Je to o tom, ze se ji fakt venuji a rozvijim jeji jazykovy schopnosti - ma spoustu knizek ve vsech jazycich co umi a vzdy pred spanim cteme v jazyku ktery si vybere. Ze zacatku nechtela (praktikujem to jen 3 mesice) a tedka ma jednu spanelskou, kterou akceptuje, ezopovi bajky, a francouzske disneyovky ctem ve franine, jinak u dalsich knizek chce abych ji to prekladala, coz nejsem prejladatelka a nekdy ty me preklady live zni fakt divne, tak prave proto se snazim vic a vic aby ode mne prijala i mluvene slovo v jinych jazycich i kdyz vim, ze ten cesky prizvuk tam je a asi i vzdy bude :)
    CROSS
    CROSS --- ---
    VENDETA: má talent :-]
    VENDETA
    VENDETA --- ---
    A umi rozlusit a pojmenovat od sebe jazyky kteryma mluvi plus rozpozna taky anglictinu pac ji slycha taky casto a myslim ze i neco malo rozumi. Jednou jsme se zakecaly (anglicky) v aute s kamoskou kdyz dcera mela jit jezdit na koni a najednou zaslechnu "stop, let's go" byli ji dva a pul, sem cumela jak puk. a me rika abych s ji mluvila cesky, pac tak mluvim nejlip, a tatovi rika to a samy o italstine v italstine :) j
    VENDETA
    VENDETA --- ---
    CROSS: to ma dcera uplne naopak, jeji nejoblibenejsi jazyk je cestina, a to v cechach byla jen dvakrat a cesky se bavi jen se mnou, do skoro dvou let s nama byla na cestach kde slychavala kazdy den nekolik rozlicnych jazyku, a zadny z nich nikdy neignorovala, mluvit (slova) zacala spanelsky asi okolo roku, jazyk kterym se bavime s manzelem, Tak nak ve stejnou dobu zacala pridavat cesky a italsky slova a ve dvou letech uz zvladala komunikovat obouma, vlastne trema. Od dvou pridala francoustinu, ted je ji o rok a pul vic, od zari chodi do fr. skolky a mele ve vsech jazycich, s hodne chybama, ale dorozumi se, obcas do franiny prskne cesky bo it. slovo kdyz nevi. spanelstinu se snazi tak nak vyclenit pripada mi, jelikoz uz pochopila, ze vlastne muze pac ji moc nepotrebuje a taky vi, ze nejsme spanele. a jeden rozdil jeste, dcera nema zadny prizvuk pripada mi, neumi rikat francouzsky R, a vsem to pripada hrozne roztomily.
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    My jsme s mužem oba češi, ale žijeme už 4.rok v Norsku. Starší dcera začala chodit do školky ve dvou letech, to už mluvila parádně česky. Začátky ve školce trochu těžší, jak asi nerozumněla, ale tak ve 4 už mluvila líp než norský děti. Mladší se tady narodila, takže s norštinou přišla do styku od malička. Do školky šla ve 20ti měsících, teď jí je 26měsíců a tety z ní úplně paf. Že mluví výborně, dobře rozumí, rychle se učí a opět jako starší ségra, že mluví líp než některý stejně starý norský děti. Ale ona teda mele i v češtině. My máme holt ukecaný holčičky. Doma při hře mluví často obě norsky. Někdy jim říkáme, že doma budeme mluvit česky, přece jenom to bude asi jediný místo, kde češtinu uslyší. A u starší už slyšíme, že míchá slova a používá nesprávný výrazy. Často něco, co neví v češtině řekne norsky nebo naopak se nás ptá, jak se co řekne norsky. Je to ale zajimavý a baví nás to pozorovat.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    malymu bubude rok a ctvrt a rika mama, tata, pak pá a mává ručičkou, nebo jakože něco pryč, pak nam nam a něco znělo i jako němčina :) mich, genau.. ale to nevim, esi vi, co pouda :)

ale řekl ted vetu už! ptala jsem se, esi chce krem do ruky (při přebalovani, je klid), řekl Ne, pa!
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    CROSS: Take ony ty tři jazyky jsou o jeden víc než dva :-) to je zase jiná liga. A dá to i ten mladší, že nemluví, navíc vůbec neznamená, že ty ostatní ignoruje...
    CROSS
    CROSS --- ---
    ANDREJKA: Mně se mladší syn rozmluvil ve větách a delších promluvách cca ve 3 letech a 5 měsících, ale jeho hlavní jazyk je francouzština, jazyk školky a okolního prostředí, ani jazyk matky, ani můj, ty pořád ignoruje, i když jim velmi dobře rozumí už co začal rozum brát někdy v roce.

(Jako ty rozhovory staršího [6] a mladšího ve francouzštině, to je pro mě trošku peklo, ale aspoň se konečně naučim.)

Starší už ve dvou mluvil francouzsky jako jeho vrstevníci, rusky bez přízvuku (mateřština) a ve třech začal odlišovat i češtinu. Dneska aktivně překládá, komu je třeba, babičkám třeba, nebo mně, když nestíhám mladšímu.

Takže je to podle mě individuální i u dětí, které sdílejí stejné prostředí.
    VERUKEBA
    VERUKEBA --- ---
    ANDREJKA: moje dvoulety dite nemluvi vubec. Cekam, kdy konecne zacne.
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    ANDREJKA: nase dcera taky zacala mluvit kolem roku v hlavnim jazyce a ted ve dvou letech uz mluvi porad v obou jazycich a je vyrazne napred pred vsema vrstevnikama v okoli.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ANDREJKA: dcerka prvni slovicka uz pred prvnimi narozeninami, ted ma v roce a trictvrte uz docela velkou slovni zasobu v obou jazycich. co tak mam srovnani, tak je i v porovnani s jednojazycnymi detmi napred. taky jsem cekala, ze mluveni prijde pozdeji, ale evidentne to neni pravidlo.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    ANDREJKA: naše děti začaly mluvit stejně jako jednojazyčné, v roce pár slov a postupně se to navyšovalo. Rozumí oběma jazykům, ale mladší i teď (5 let) někdy odpovídají česky.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    BAARKA: to jo, to byl taky dost padnej duvod jit sem :) nejdriv jsme chteli zustat u prahy, teda spis ja :)) ale koukali jsme aj na domky a tak.V ty dobe mi taky prislo divny, ze by moje deti byli nemci, nebo jakoze nemci, nebo teda druhy na pul, prvni na ctvrt.
    Porad se to ve mne pere, mam cechy rada / jako zemi, i lidi. i ty akce, i kdyz jsem si vzdycky rikala, ze je vsude milion lidi, ze bych radsi byla nekde doma na zahradce. tu ted mame, i kdyz jsme v pronajmu, taky uz nejsem na sidlisti, ale v domeckovy ctvrti, ale porad nevim, snad az bude teplejs, bude to lepsi :)
    dal taky nemam metro a vaj pred nosem, sice zastavka do 10 min do mesta, ale jedna cesta 2.5, celodenni 5,5 e, ten si obcas kupuju. ridic jsem zatim spatnej, ale rozhodne se tu bojim ridit min, nez v praze. zatim jsem teda vezla syna do skolky a jela zpet, to jsem jela sama, pak jednou od doktora s chlapem vedle,, to mi zas chciplo asi trikrat na krizovatce, nejsem vyjezdena. casem snad muzu i na kole, ale zas s deckama, nastesti je tu dost cyklostezek.Na to zas byla dobra praha, nebo rodny mesto, ktery je okresni, ale da se vsude dojit pesky. BS ma 250 tis.

Zkratka a dobre, devcata, se to ve mne mele a rikam si, ze uvidime. Ale ze bych si ted rikala, ze se ocas nehnu ani o krok, to ne. Beru vse jako otevrene. Odpoved... prinese cas :)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: to se ted deje me- male je rok a matky co maji tak stare deti odchazeji do prace.. a ja zustavam jako jedna z mala doma:) o uvidime:) ja ted narazila na nejakou ceskou skupinu matek, tady v Koline, ale maji asi evidetne starsi deti..no uvidime, bude to boj:)

EUCHENIE: zase je super, ze mas aspon tchnyni za rohem..to je fakt pomoc velika:) u nas je nejblizsi babicka 350 km..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam