• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAURYNNVietnam
    Vše o Vietnamu a Vietnamcích...:))
    rozbalit záhlaví
    EMIS
    EMIS --- ---
    YOZHIN: hele ja pujcoval v Hanoji. Nekde na severu kousek od jezera je pujcovna specializovana na delsi najmy. Meli dobrej servis, kdyz masina exla, tak dovezli k Ha longu novej stroj. Teda chteli to zaplatit, my nechteli, neb to nebyla nase vina, tak se to nakonec nejak domluvilo k spokojenosti obou. Tusim tady to bylo, ale na 100% to nevim. Muzu doma kouknout do LP. Ty male skutry to je takove kolo, ridi se to snadno, jen nebrdit predni brzdou moc a lepe vubec ;) Ale teda vyjezd z Hanoje to je peklo, takze pokud fakt nemas zadnou zkusenost, tak bych poresil pujcovnu nekde mimo mesto treba jen na par dni.

    SMOKIE: ty jo ty scootry male, to je peklo ;) Fakt zlatej Minsk. My meli horskych etap jen par. Neco v Bac Ha a pak jsme zkouseli prejet kolem parku Ba Be na vychod. Tam nas ale chytli tajny, resp jeden tajnej nas pozval na obed v totalni prdeli kde byla polni cesta spis nez silnice. Pohostil nas i se svou rodinou obrim obedem, kdyz jsme rekli ze musime jet, tak on ze jeste pivecko. No a mezitim si zavolal. Pri odchodu uz na nas cekaly benga. Celkem humorne. Pry ze nepojedeme dal, to my zas ze jo. No hadali jsme se hodku, nakonec nas pustili, ale poslali nas tak fikane ze jsme 3 hodiny jezdily fakt peklem, to nebyli cesty ale koryta potoku v kopcich jak svina a nakonec jsme se objevili na miste kde jsme rano vyjizdeli ;)) No ale beru to jako dobrej vykon, na to ze jsme meli kazdej 3 pivka, meli na dva lidi jeden pas a nemeli ridicak na motorku, tak to dopadlo celkem fajn ;) Jo a nejlepsi, ze ten tajnej odmitl prekladat, takze privedli vedle ze vsi tlumocnika. Ten se posadil, tak jako rozkoukal a pak nas odzbrojil vetou "Where are you?" Chvili sme na sebe s kamoskou koukali, pak teda tazave odpovedeli "Here?" On to pretlumocil do vietnamstiny a nakonec jsme se bavili ruka noha. Kde hlavni tema nasi reci bylo brmm brmm brmm s gesty ruk na riditkach ukazovanim dal smer vychod a hlavni tema jejich vyjednavace bylo brm brm ale zpatky, jinak zelizka ;) Zpetne si myslim, ze problem byl v tom, ze jsme rekli ze do parku Ba Be jet nechcem ze nemame cas a chceme se jen kouknout a projet touhle okruzni cestou do Ha Long. To uz bylo holt podezrele ;)
    SMOKIE
    SMOKIE --- ---
    EMIS: respekt za Minsk .. i kdyz novej :) ja tam jezdil i na tom starsim ... a po horach :D nastesti sem mel pak dva mesice hondu future II.... ale favoritem az si tam budete pucovat motorky je rozhodne Honda Dream II :)
    YOZHIN
    YOZHIN --- ---
    motorky jste si pujcovali v hanoji, nebo v jinych mensich mestech nekde na SZ?
    kolik to vyjde na den? jsem tu sam a v zivote som neridil ani mopeda, no vsechno je nekdy poprve. prvotni kulturny sok nezapru, ale uz som si zvykol a k snidani pho bo za v poulicne vyvarovne mnam mnam. kdo ste v hanoji napiste, muzme zajit na pivaka a vymenit dojmy, zdrzim se tu jeste par dni a pak smer SZ a Laos.

    jeste jedna rada pro ty co prijdou 17tkou z letiste na stanicu busu Long Bien. tak hned naproti stoji bus c 36. a ten vás za 3000d hodi primo na severny okraj jezera Hoan Kien, je to druha zastavka u velkeho "kruhace". ...voni v tech busech fakt blijou, mne jedna rozkosna holcicka vohodila bagel :D
    EMIS
    EMIS --- ---
    BAR_CA: tak minsk nespolehlivej je o tom vim svy ;) Resp on je mozna spolehlivej, ale kdyz ma udrzbu coz ty z pujcoven nemaj ;) Ale zas je servis na kazdym rohu.. S cim, ale silne nesouhlasim je to pohodli. Na minsku jsme jezdili skoro celou dobu a byl bozi, pohodlnej a slo s nim projet veci o kterejch se hondam ani nezdalo. Posledni den usek z halongu do hanoi jsme prejizdeli prave na tej honde a to bylo peklo. Dalsi neopomenutelna vyhoda Minsku je velikost. Na honde dream 125 tam jezdi kazdej, ale na minsku jsi videt. Je to vetsi motorka, ma brutalni zvuk. Takze pridas plyn a vsechno zdrha protoze se desi co jede. No a deti a mistnaci z nej maj prdel, protoze na takovejch rachotinach starejch uz nejezdi ani oni ;)
    NARVAH: hele prdel to neni a nechce to podcenit, ale pokud nedelas zbrkle pohyby, nemyslis si ze uz to umis a jezdis opatrne a pres den, tak mistnaci berou velkej ohled a maj z evropana spis svandu. Kazdopadne lekarnu a mozek to chce vzit s nejakou sanitkou pocitat nemuzes. Mistnaci o tom vi sve a vetsina jich jezdi kolikrat prekvapive pomalu. Kazdopadne nocnim etapam bych se vyhejbal co to jde, v noci jezdi kamiony stejne, ale neni nic videt, peklo...
    HAAALA: joo presne neco takoveho jsem myslel, ono paradni mista jsou tam vsude, jen to proste neni pro kazdeho echt zajimave. Jinak jezdit na xe om to sem se bal i ja, to uz je fakt lepsi ridit ;)

    Teda ale zpetne, z mesice ve vietnamu mam snad nejvic zazitku za tech 14 dni na motorce. Pro me jedinecnej dopravni prostredek.
    Tady nase posledni porucha, zadranej motor ;) Ne nasi vinou, ale prave vinou udrzby.
    Nejlepsi si mozna pujcit ty crosove hondy co maj, to jsou 4 takty, nezere to skoro nic a pohodlim pojezdu je to uplne nekde jinde.
    BAR_CA
    BAR_CA --- ---
    NARVAH: na motorce rozhodne dostava Vietnam uplne jinej rozmer, jen vrele nedoporucuju Minsky - jsou to stary kraksny, co se neustale rozbijej, blbe ovladaj, desne zerou, moc lidi tu na nich nejezdi a maj spatnyy odpruzeni (coz je vzhledem ke stavu mistnich silnich vyznamne minus). Daleko lepsi jsou poloautomaticky Hondy nebo neco takovyho. Min zerou, teren zvladaj v pohode a jezdi tu na nich kazdej, takze i v njevetsim zapadakove narazis na honda servis :-)
    HAAALA
    HAAALA --- ---
    NARVAH: já osobně hodnotím jako nejlepší část ze tří týdnů ve Vietnamu výlet z Ninh Binhu do kopců cca 70 odtamtud na severozápad - průvodci na motorkách, malý vesnice v nádherný krajině, místní lidi neuvěřitelně vstřícný a prostředí ještě neproturistovaný. Sice jsme asi částečně přispěli k tomu, že to tam víc proturistovaný bude, ovšem s tímhle přístupem by človvěk leda seděl doma na zadku a nevytáh paty ani na Slovensko...
    Hlavní pasti na turisty typu Ha Long nebo Sa Pa jsme vynechali a po tom, co jsme tam viděli jinýho, jsme ani nelitovali, vietnamská kuchyně mi učarovala - pak se po roce bavím s kolegou, kterej byl ze Sa Py i Ha Longu úplně nadšenej a jídlo mu tam naprosto nechutnalo... takže každej to má jinak... já bych znova dal míň měst a mnohem víc venkova, hlavně středního Vietnamu.

    tenhle výhled nezapomenu (lehká omluva za rozměry):



    EMIS: to jsi celkem odvaha, že ses učil na motorce až tam... já jsem tam jezdil (no, vozil se...) jenom stylem xe om a i tak jsem měl místy celkem nahnáno... hlavně při předjíždění trucků, který vypadají jako barák trouběj jako Titanik.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    EMIS: myslím, že něco takovýho jsem chtěl slyšet ;) o motorce uvažuju, i když s tím nemám zkušenost. ale kámoš na ni má řidičák, takže to snad dáme. ale trochu mě lepí z těch úrazů, co se na ni může stát. a kór ve vietnamu. je to risk, jak píšeš. (v indonésii jsem málem na motorce se opřel o vršek zídky moc pěkně řešené zatavenými střepy. myslím tenkrát necuknout, tak by mi to dorvalo pár prstů. od tý doby k tomu má respekt).

    těch turistů tam budem asi hafol. to moc dlouho nedám. nemáš zkušenost s horama na severozápadě? jestli je to trocha značený aspoň? a jestli je něco vidět či jen džungle? přišlo mi to tam všechno hodně zelený ;)
    EMIS
    EMIS --- ---
    NARVAH: hele tak zalezi co hledas a jak chces cestovat a co chces videt a zazit. Osobne musim rict, ze turisty moc nemusim, takze prvnich 14 dni podle LP Hanoi - Saigon me zacla po case dost prudit. Velke pamatky jsou fajn, ale turisti imo kazi dojem z dane zeme, deformujou domorodce a ti se pak snazi na tobe za kazdou cenu vydelat (vsude v chudejch zemich stejne..) Mne osobne po case pamatky lezou krkem. Poslednich 14 dni jsme jezdili v severnim Vietnamu na motorce a to bylo jak kdyby jsi navstivil jinou zemi. Lidi nadseni, ze te vidi. Radost z toho, ze pokecaj, neskutecne pohostiny, motorku co byla furt rozbita nam opravili s usmevem na kazdem rohu. No byl jsem z toho nadsen. I kdyz treba do Ha Long jsme potom ze severu smerovali, to misto mi prislo natolik zajimave, ze jsem se tam chtel stavit i kdybych mel po dni prchnout. (to jsme taky udelali, ale i tak to bylo fajn) ;)
    Co se tyka konkretnich typu, tak ti neporadim, my jeli na jih podle LP/RG nekde bylo lidi vic (Da nang, Hoi An, Nha Trang) Nekde min treba v Buon Ma Thuot. Ale pokud chces videt ty nejvyznamejsi mista, tak se turistum proste nevyhnes.
    Me by treba ted lakalo projet severozapadni Vietnam, ale chce to nervy na tu motorku a je to asi i dost o hubu kdyz jsi levej nebo blbej ;) Teda muzes bejt levej a blbej jak emis, ale chce to pak mit kliku ;) Ja se na motorce naucil jezdit az tam a taky jsme to s kamoskou prezili ;) Kolem jdouci Anglan, kdyz me videl nakopavat beloruske enduro znacky Minsk, tak na me tak zvedave kouka a rika jestli jsem na tom uz nekdy jel. Pravili jsme mu, ze ne. Ze ani nemame papiry a pucili jsme si to na karticku zdravotni pojistovny. Na to se jen usmal, zahlasil No risk, No win. Toz asi tak.. ;)

    Bych projel, mista co te zaujali pri koukani do pruvodce a pak pokud nebudes chtit motorku, aspon zauvazovat o kole. na zapad od Hanoi jsou tusim pekna mista, kde na kole moc lidi nepotkas a par dni tam zazewlit je urco super relax ikdyz tam nebude nejvetsi vodopad a nejznamejsi zatoka.
    Ale to si fakt musis rict sam co chces videt. rict ha long je nahovno jed do pralesa na mesic nejde, kazdej to ma jinak...
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    V proslulé vietnamské zátoce Ha Long se převrhla loď s turisty, 12 lidí zemřelo - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/v-proslule-vietnamske-zatoce-ha-long-se-prevrhla-lod-s-turisty-12-lidi-zemrelo-180-/zahranicni.asp?c=A110217_072351_zahranicni_btw

    stojí tyhle turisticky vyhledávaný lokality za to? přemýšlím, jak to tam strávím, mám na to necelej měsíc. a nevím, jestli objíždět podle lonely ty známý místa, nebo jetsli by mi nebylo líp někde separovaně, bez turistů.nějaký tipy a místa, kde nejsou turisti a kde je fajn?
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    URAN: dobrej tip, využiju to ubytko asik
    URAN
    URAN --- ---
    V Hanoi na letišti přejděte po mostě na druhou stranu hlavní silnice... odtamtud jezdí busy do města... stojí to 5000 dongů = cca 5 kč, dojeďte na konečnou a tam přesednete na další bus (po městě už městská stojí 3 kč) co jede do starý čtvrti... končí u jezera... číslo si teď nevybavím, ale zeptejte se tam nějakých studentů na bus to Lake Hoan Kiem > studenti jakž takž umějí anglicky a rádi poradí, jen je musíte oslovit. Ve starý čtvrti není problém sehnat double room do 10 dolarů... doporučuji Real Darling Cafe na Hang Quot (pokoj za 9 dolarů) nebo se zeptat v hostelu v uličce Tam Tuong... tam jsou sympatický slečny co mluví anglicky... když řeknete že chcete pokoj pro dva do deseti dolarů > někde poblíž vám něco dohodí (měli jsme přes ně pokoj za 8)....jinak ve Vietnamu bych se psů či opic vůbec nebál.... je to značně civilizovaná země, pokud něco zapomenete, koupíte to tam... (a mnohem levněji :)
    HANYONLINE
    HANYONLINE --- ---
    Znam člověka co v Thajsku kousla otravná opice viď... unreal to uplně nebude :) Jedu za měsíc, ale očkovat se taky nebudu :)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    j.e. nemám. jen hepa a, b, břišní tyfus..
    YOZHIN
    YOZHIN --- ---
    NARVAH: na otravne psy staci klacek, sutr, nebo kasr... dohromady do 150,- na tom balkane to je vetsi problem, tam bych se bal vic.

    do vietnamu/laosu jedu za par dni na 10 tydnu a vzteklinu nemam, jednak jsem nestihal vsechny davky a riziko je tam si myslim minimalni.

    kdyz jsme u toho ockovani, kolik z vas ma pichlou japonskou encefalitidu?

    NARVAH
    NARVAH --- ---
    EMIS: tak nějak se zabavit musím ;) si to teda dám. ale seženu si to asi jinak, protože tady v olmiku si za aplikaci vakcíny účtují 150kč - tzn + 450 do jejich kapsy za tři dávky. docela hustý.
    EMIS
    EMIS --- ---
    NARVAH: lariam je jina liga, to nejde srovnavat ;) Jestli te tam spis neco kousne nez u nas to nevim. Zalezi jestli jsi hovado co provokuje opicky ;) A nebo se rad mazlis s hafikama. Poulicni pes utece kdyz naznacis kopanec nebo hod kamenem ;)
    Co je ale jisty je, ze kdyz uz te neco kousne, tak je o dost pravdepodobnejsi, ze to tu vzteklinu mit muze. Ockovani je tam v pocatkach narozdil od nas kde se vzteklina vyskytuje pouze vyjimecne jednou za par let. Jinak podle me to az moc resis ;) To riziko je urcite male. Pokud te netrapi 1500 kc, tak si to dej, pokud to resis nebo ti vadi se nechat ockovat, tak bud v klidu neumres jen musis pripadne k doktorovi..

    NARVAH
    NARVAH --- ---
    EMIS: no, zajímavej článek. ten malej filipínec to moc nedává. moc pěkný video, emisi ;)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    MUI: spíš jde o to, jestli je ve vietnamu vyšší riziko, že tě něco pokouše, než u nás. u nás ji téměř dostat nemůžeš. možná tak od netopýra. psi i lišky jsou vakcinováni. pokud tam psi nepobíhaj a opice neotravujou, tak moc nevím, proč do sebe ládovat vakcíny. podobně jsem začal užívat podle doporučení OHS lariam při návštěvě indonésie. blbě mi z toho bylo několik dnů, že sme to s kámošem radši vysadili. pak jsme zjistili, že jsme se stejně vůbec nepohybovali v zamořených oblastech a že místní antimalarika byla účinější. tak to vidím i s vietnamem.
    EMIS
    EMIS --- ---
    NARVAH: Jak jsem psal nechcipnes na to, jen musis hned na injekce. A to s i bez ockovani. Jisty je, ze chytit to nechces a kdyz to nahodou chytnes, tak to urcite chces prelecit ;)
    http://www.metacafe.com/watch/388523/poor_filipino_child_with_rabies/
    Rabies on the rise in Vietnam
    Vietnam latest news - Thanh Nien Daily | Rabies on the rise in Vietnam
    http://www.thanhniennews.com/2010/Pages/20101001190600.aspx

    Ono ta pravdepodobnost je asi mala, ale porad je to smrtelny a ja su v tomhle predem opatrnej a 1500kc za to ockovani me neboli a mam vetsi klid. Jo a az te ten pes/opice/kocka pokouse poskrabe, tak ho nezapomen chytnout, muze ti to ustrit kupu zbytecnejch injekci ;)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    MUI: to jako fakt? jsou tam? v indii sem nějaký viděl u těch chrámů občas. podle mě pokud mě má něco vykilovat, tak mě to prostě vykiluje ;)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    no, to mi vůbec nedošlo, že je vlastně jedí. tudíž to vidím jako zbytečný, protože od čeho jinýho to chytnout fakt netuším. nejvíc toulavých psů, kteří byli žíhaný jak hyeny jsem viděl před víc jak deseti lety v bukurešti. tam tvořili smečky a působili nevyzpytatelně. pak ještě na plážích v albánii. nic moc s nima někde pobejvat
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam