NARVAH: hele tak zalezi co hledas a jak chces cestovat a co chces videt a zazit. Osobne musim rict, ze turisty moc nemusim, takze prvnich 14 dni podle LP Hanoi - Saigon me zacla po case dost prudit. Velke pamatky jsou fajn, ale turisti imo kazi dojem z dane zeme, deformujou domorodce a ti se pak snazi na tobe za kazdou cenu vydelat (vsude v chudejch zemich stejne..) Mne osobne po case pamatky lezou krkem. Poslednich 14 dni jsme jezdili v severnim Vietnamu na motorce a to bylo jak kdyby jsi navstivil jinou zemi. Lidi nadseni, ze te vidi. Radost z toho, ze pokecaj, neskutecne pohostiny, motorku co byla furt rozbita nam opravili s usmevem na kazdem rohu. No byl jsem z toho nadsen. I kdyz treba do Ha Long jsme potom ze severu smerovali, to misto mi prislo natolik zajimave, ze jsem se tam chtel stavit i kdybych mel po dni prchnout. (to jsme taky udelali, ale i tak to bylo fajn) ;)
Co se tyka konkretnich typu, tak ti neporadim, my jeli na jih podle LP/RG nekde bylo lidi vic (Da nang, Hoi An, Nha Trang) Nekde min treba v Buon Ma Thuot. Ale pokud chces videt ty nejvyznamejsi mista, tak se turistum proste nevyhnes.
Me by treba ted lakalo projet severozapadni Vietnam, ale chce to nervy na tu motorku a je to asi i dost o hubu kdyz jsi levej nebo blbej ;) Teda muzes bejt levej a blbej jak emis, ale chce to pak mit kliku ;) Ja se na motorce naucil jezdit az tam a taky jsme to s kamoskou prezili ;) Kolem jdouci Anglan, kdyz me videl nakopavat beloruske enduro znacky Minsk, tak na me tak zvedave kouka a rika jestli jsem na tom uz nekdy jel. Pravili jsme mu, ze ne. Ze ani nemame papiry a pucili jsme si to na karticku zdravotni pojistovny. Na to se jen usmal, zahlasil No risk, No win. Toz asi tak.. ;)
Bych projel, mista co te zaujali pri koukani do pruvodce a pak pokud nebudes chtit motorku, aspon zauvazovat o kole. na zapad od Hanoi jsou tusim pekna mista, kde na kole moc lidi nepotkas a par dni tam zazewlit je urco super relax ikdyz tam nebude nejvetsi vodopad a nejznamejsi zatoka.
Ale to si fakt musis rict sam co chces videt. rict ha long je nahovno jed do pralesa na mesic nejde, kazdej to ma jinak...