V r. 2014 jsme vycházeli z tohoto itineráře, ale měli jsem „jen“ tři týdny čistého času (plus 1 den tam, 1 den zpátky):
https://wikitravel.org/en/Hanoi_to_Saigon:_One_month_in_Vietnam
Vynechal jsem Sa Pả (dám někdy příště), Mũi Né, Phú Quốc (válení na pláži mi přijde jako ztráta času, na potápění bylo moře kalné a na vodní sporty mě neužije), Đà Lạt (zas tak mě tam nic moc nezaujalo).
Kde to šlo, tak jsme se přesouvali nočními vlaky.
Zvládli jsme Hà Nội,
zátoku Hạ Long (Tuším původně dvě noci, ale kvůli špatnému počasí nás vypakovali dřív? Dobrej „hack“ bylo chtít obě noci na Cát Bà - byli jsme jediní a měli jsme celou obrovskou loď a průvodce po jeskyních sami pro sebe, k ostatním jsme se připojili až na strově. :D),
jeden den po okolí Ninh Bình,
pak nočním vlakem do Huế, kde jsme vychytali naprosto luxusní počasí a rozhodně bych jej nevynechával, protože ten palácový komplex za to stojí,
Hội An, kde se mi dost líbilo, i přes davy turistů (kteří tam nějakým zázrakem byli celkem v pohodě) a strávili jsme tam ještě víc času než v Huế, i chvíli na pláži,
Đà Nẵng,
Nha Trang (takový ruský letovisko, trochu Makarska),
Sài Gòn,
delta Mekongu,
půjčili jsme si skútr a jeli na víkend do Bảo Lộc (kde normálně bílí turisti moc nezastavují),
nakonec zase zpátky do Sài Gòn, tam ještě nějaký den dva a pak zpátky do Prahy.
Jsem rád, že jsem si udělal představu +/- o celý zemi, jestli (až) se tam podívám znovu, tak bych se držel v nějakém regionu a projel to okolo na skútru/motorce.
Ta cesta ze Saigonu do hor a do Baolocu byla úžasná.