• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    M1C4A1Sebevědomí - jak ho získat, nacvičit, trénovat
    Sebevědomí může znamenat:
    * v běžné řeči povahový rys člověka, který si cení sebe sama a obvykle to i dává najevo svým jednáním a pod.
    * ve filosofii skutečnost vědomí sebe sama, sebereflexi.

Diskuze by měla sloužit k debatě o tom, jak sebevědomí získávat, jak ho používat ve společnosti, jak se dá trénovat, jak ho používat.
    Nebráním se širokému záběru rozpovídání, nicméně ten základ (sebevědomí) by měl mít v diskutování kořeny.
    rozbalit záhlaví
    MERMAIDA
    MERMAIDA --- ---
    LODBROG: .. s pocitem souhlasim..
    a stím že jsou to nahromaděné skutečnosti - pocity ze selhání.. (nejen ze selhání)
    ale automaticky ? tak bych to zase nebrala, nedefinovala!
    prácě že si ucvědomuje - někdy až moc :(

"Málo tě chválili a oceňovali v dětství -> nemáš důvod být sama se sebou spokojená -> neoceňuješ sama sebe." .. bože - jak moc to sedí!!! a jak moc si mamka uvědomuje (TEĎ) co zapříčinili...

to druhé bych do toho nepletla.. a o poctivosti bych pomlčela!

jinak myslim ze toho je hafo hafo vic - ale zamotalo by se to!
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    MERMAIDA: Myslím, že malé sebevědomí je pocit. Nikoliv vědomé rozhodnutí.
    Ten pocit může vzniknout buď z nějak vědomě vykládané skutečnosti ("nedal jsem maturitu ani napočtvrté - jsem fakt looser")
    a nebo nahromaděním těchto skutečností (těchto osobních selhání) -> ze kterých se postupně vyvinul zvyk sama na sebe takhle nahlížet. Jako na osobu, se kterou je něco špatně.
    Automaticky.
    Přičemž si to člověk ani nemusí uvědomovat.
    Málo tě chválili a oceňovali v dětství -> nemáš důvod být sama se sebou spokojená -> neoceňuješ sama sebe.

To že jsi teď zvládla zápočet hravě (a poctivě na to dřela) je oproti zvyku dívat se na sebe jako na trosku slabé.

(Pak jsou ještě jiné důvody na jemnějších úrovních, ale tím bych to tu nezamotával...)
    MERMAIDA
    MERMAIDA --- ---
    WIK22: sebevědomí je vyšší level?? nšěkdy mi to totiý tak přijde

LODBROG: myslíš nesebedůvěra?..
    ale zrovna tak jak jsi to napsal.. mi spíš příjde že píšeš jako by očlověku co sebevědomí má.. (" Ví v hlavě, že není objektivní důvod se cítit jak se cítí.
    Jenže toto vědomí nijak nepomůže. Emoce jsou emoce.")
    asi jen špatně čtu...

myslím tím, že se najde objektivní důvod pro to že se cítí jak se cítí..

(jsme se do toho asi zamotala!)
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    MERMAIDA: Už držím tlamičku...
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    WIK22: Ehm, nerad bych podceňoval Tvůj pořádek v pojmech,
    ale kromě rozumu má člověk i emoce, které se rozumu nepodřizují.

Poměrně často se stává, že objektivně je člověk srovnatelný s ostatními, nebo nad ně dokonce vyniká, a přesto sám sebe nedoceňuje.
    Často to o sobě člověk i ví. Ví v hlavě, že není objektivní důvod se cítit jak se cítí.
    Jenže toto vědomí nijak nepomůže. Emoce jsou emoce.
    A tomu se říká nízké sebevědomí (anebo spíš sebedůvěra).
    MERMAIDA
    MERMAIDA --- ---
    LODBROG: .. blik :)
    LODBROG: .. tak za slečnu Mermaidu nemluv .)

WIK22: už jsem to sem částečně psala
    [ MERMAIDA @ Sebevědomí - jak ho získat, nacvičit, trénovat ]

v nevíře samu sebe, ale nejenom mezi lidma ale někdy i když jsem sama. mám na plno věcí pesimistický pohled, a to mi sebevedomi jeste vic ničí! vím že by to u mě chtělo v prvopočátku pracpvat na oprimismu.. ale ak mít optimismus, když nemam seběvědomí ...(ano jsou to odlišné věci, ale někdy mají plno společného)
    WIK22
    WIK22 --- ---
    LODBROG: Tomuhle říkáte nedostatek sebevědomí? Mně to spíš připadá jako přebytek něčeho. Čeho nedokážu přesně pojmenovat. Prostě trochu jako masochismus. Pokud objektivně vidí jasně, že na něm není nic horšího než na ostatních lidech a přesto si připadá špatný, pak to není nedostatek sebevědomí. Tohle už je nějaký vyšší level.
    MONKOK
    MONKOK --- ---
    to neber doslova, proste udelat to co te tesi co mas rada a zaroven cejtis ze je dobry, prospiva ti.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    WIK22: Nechci mluvit za Mermaidu,
    ale většinou tím, že si člověk subjektivně připadá špatný,
    nevěří si a chybí mu pocit životní pohody.
    Neváží si sám sebe, přestože objektivně vidí jasně, že na něm není nic horšího než na ostatních lidech.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    MERMAIDA: Aha, kope.... :)))

LOBOTECH +FANAE: Doporučuju cvičit "irimi - tenkan" - to taky rozproudí energii po těle, rozehřeje krev a hned si je člověk lecčíms jistější :)
    WIK22
    WIK22 --- ---
    MERMAIDA: Čím se projevuje tvé nízké sebevědomí?
    MERMAIDA
    MERMAIDA --- ---
    MONKOK: to hezky se obleč.. to v zimě jde? umrzla bych jal zmrzlina! jo v teplých dnech je to něco jiná..
    mít se ráda takovou jaká jsem se učim - ono taky nic jiného nezbývá - jiná nebudu .. jen na určitých věcech se dá zapracovat.. ostatní nezměním
    MERMAIDA
    MERMAIDA --- ---
    WIK22: dobrá... tak nějaká ta minuta by se našla! LOBOTECH a ty máte pravdu..chce to na tom zapracovat, jenže .. pořád si kladu otázku jak.. ( nechci teď odpověď - jednou jí třeba najdu.. ) jen mě to poslední dobou dost mrzí - myslím mé nízké sebevědomí... někdy mě to mezí hodně
    MONKOK
    MONKOK --- ---
    zacni hezky od zakladu. udelej si cas na sebe. zasportuj si, hezky se umej, oblec, dobre se najez. a vychutnavej a ocenuj pritomnost. to je dulezity, zij v pritomnosti tady a ted. mej rada to co mas a to jaka ses. zij v pritomnosti, v radosti, uvolnene. nepotrebujes nic co uz davno nemas. sebevedomi = je vedomi si sebe sama, to je prave to ze zijes v pritomnosti s tim co je a nehledas furt neco jinyho mimo. v budoucnosti, pritomnosti atd. proste tady a ted delej to nejlepsi co te napadne. :)
    WIK22
    WIK22 --- ---
    MERMAIDA: Že na podporu sebevědomí není ani vteřina.
    HOUSEFLY
    HOUSEFLY --- ---
    WIK22: to vím
    MERMAIDA
    MERMAIDA --- ---
    LODBROG: .. vždyť jsem to psala: "kope!"

WIK22: výmluva v čem?

LOBOTECH: .. kdo by to čekal - zase tvoje slova znějí dost rozumě. potřebuju hooodně času... bohužel! snad se nezničím - než na to přijdu sama ..
    LOBOTECH
    LOBOTECH --- ---
    MERMAIDA: Cas ztravenej na nyxu muzes klidne vyuzit na budovani sebevedomi :o) To budes mit asi tak.... celej den k dobru :o) Ale jak ja to vidim, potrebujes proste hodne casu, nez na to prijdes sama, nic vic asi v tuhle chvili nepomuze :o) Clovek potrebuje zazit ten moment, kdy se najednou rozhodne jinak nez obvykle, do ty doby s tim nic moc neudelas.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    FANAE: Ty jo, co děláš? :)
    WIK22
    WIK22 --- ---
    MERMAIDA: Výmluva. Kdo nechce, výmluvu najde vždy.:-))
    MERMAIDA
    MERMAIDA --- ---
    LOBOTECH: :) to jsme ráda.. a ráda slyším!
    ale já nemám kopat do "koho" kam .. kde!

HOUSEFLY: .. taky byla doba - kdy jsem mohla svůj čas věnovat! teď jsem tak v hektickém rozpoložení...
    že na podporu seběvědomí už není ani v teřina.. a pak se druzí divej! mým pesimistyckým pohledům, útěkům.. a tak vůbec :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam