• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    M1C4A1Sebevědomí - jak ho získat, nacvičit, trénovat
    Sebevědomí může znamenat:
    * v běžné řeči povahový rys člověka, který si cení sebe sama a obvykle to i dává najevo svým jednáním a pod.
    * ve filosofii skutečnost vědomí sebe sama, sebereflexi.

Diskuze by měla sloužit k debatě o tom, jak sebevědomí získávat, jak ho používat ve společnosti, jak se dá trénovat, jak ho používat.
    Nebráním se širokému záběru rozpovídání, nicméně ten základ (sebevědomí) by měl mít v diskutování kořeny.
    rozbalit záhlaví
    IRISWILLOW
    IRISWILLOW --- ---
    MASOO: okej, ja sice vim, ze se to da povazovat tak trochu za shit a oni samotni na tech strankach deklaruji, ze te to sice ma rozvijet, ale odbornou pomoc ti to nenahradi...
    kazdopadne pro me to byla cenna zkusenost. zkus challenge.meyouhealth.com - poslou ti kazdy den ukol tak na cca 5 minut, muzes si najit track, ktery se primo zabyva zvysovanim sebevedomi. krome samotnejch ukolu pak i muzes napsat, jak se ti darilo jej plnit a ostatni ti radi odpovi a reaguji na tvoji zkusenost, je tam vazne mily kolektiv lidi z celeho sveta a nabizi svoji podporu. a i tobe muze pomoci, ze vidis, jak ten ukol plnili dalsi lide - nejsi v tom sama. sdileni je nejak zvlastne hojive. takze pokud potrebujes jen nejake postouchnuti a sama se jinak snazis, coz vyplyva z tveho postu, myslim, ze by ti to mohlo neco dat.
    kdyztak feel free to send me private message.
    PODFUCK
    PODFUCK --- ---
    MASOO: Dva predesle prispevky. Nic jako navod neexistuje.
    MASOO
    MASOO --- ---
    resim problem s nedostatek sebeduvery.....klasiku pubertalni jsem prestala, pochyby ohledne vzhledu a sveho tela mam taky za sebou, dokonce jsem az nyni, kdy jsem to prestala resit, zacla sama od sebe hubnout a citim se cimdal lip;) zaridila jsem si zivot nestandartne, ale po svem a svobodne, delam, co chci a /temer/ nehledim na to, co si o tom kdo mysli, presto porad pochybuji a chybuji v dusledku neduvery v sebe sama a sve schopnosti, nechala jsem to dojit tak daleko, ze v partnerskem vztahu jsem se nechala dost "hierarchicky" snizit ve smyslu "smecky" - ano sme zblbli, mame dva psy a cteme desenskyho, poznali to prave i to psi, jako alfa jedince maji pritele....
    a dneska jsem dostala asi posledni varovani, poslala jsem kuli nesoustredeni, nesebeduvere a zmatkovani auto do pangejtu... pritel me dorazil, ze uz mi po tomhle neduveruje, v rizeni, ale nakonec to nezustalo jen u toho a ja se mu vlastne ani nedivim....
    sama vim, ze clovek musi mit nejdriv rad sam sebe, aby mel rad jine a oni jeho a t d....
    duchovni praci sama na sobe se taky zabyvam....
    ale potrebovala bych asi prakticke "fyzicke" rady, krok za krokem, jak na to jeste jit....
    MILLY
    MILLY --- ---
    VAKOLEMUR:
    PODFUCK: ..skupinová psychoterapie, kognitivně- behaviorální terapie možná..? .-)
    PODFUCK
    PODFUCK --- ---
    VAKOLEMUR: Koucink, psychoanalyza nebo konzultce, pripadne kombinace.
    VAKOLEMUR
    VAKOLEMUR --- ---
    Minerva: No, problém je v tom, že já mám teoreticky být na co hrdá, pyšná, za co se pochválit. Studuju prestižní vysokou školu, jdu za svými cíly,výrazně pomáhám příteli s podnikáním, už teď se připravuju na vysněné povolání, které je poměrně náročné, co se kvalit týče, podle všeho jsem človíček, kterého má nakonec každý rád a úplně hnusná taky nejsem. Jenže je sama na sobě nedokážu dost dobře ocenit a ani si je uvědomit. To, co mi pomáhá je, když slyším pochvalu, pak teprve jsem schopná se na sebe podívat s odstupem a najít danou kvalitu. Jenže to celé potřebuju vyřešit v sobě, jak už bylo řečeno, sebevědomí nelze vypěstovat na vnějších vlivech, ale musí se jej dosáhnout "uvnitř". Jenže tápu, jak na to. Když mě bývalý přítel ponižoval, rozhodla jsem se být krásná, protože jsem za tím viděla cestu ke zvednutí sebevědomí(a taky k němu). Namísto seběvědomí jsem skončila po půl roce na kapačkách s těžkou mentální anorexií. Tak moc jsem se snažila
    PODFUCK
    PODFUCK --- ---
    MINERVA: Jo, to uz ma hlavu a patu :)
    MINERVA
    MINERVA --- ---
    PODFUCK: ted trochu prekroucis co jsem napsala :) nebo jsem to predtim napsala zle... nerikam, ze ma nekdo resit svuj problem plastickou chirurgii a sama by jsem to nikdy neudelala ;) Je to spis o tom, jestli clovek ten "problem" resit chce nebo ho radsi prestane vnimat jako problem. Plasticka chirurgie je dost extremni priklad, to priznavam (u nosu toho ale clovek az tak moc zas nenadela... alespon mne nic nenapada. Uces? Make-up? ... nevim).
    Je to proste vec volby a v kazdem pripade muze byt lepsi neco jine. Kdyz nejsem spokojena s vahou, zacnu hubnout. Kdyz mi prekazi ze moc pracuju, tak se snazim vic relaxovat. Kdyz by mi prekazel muj nos, oci nebo cojavimco, tak se bud "smirim" s tim jak to vypada a zacnu se mit rada taka, jaka jsem, nebo to muzu skusit upravit neinvazivne. NEKDO JINY by to treba resil chirurgicky, cojavim. (Kdyz uz vsechno tak horlive vztahujes na mne).
    to smirovani nemyslim nijak ve zlem, co ty porad nechces pochopit. Kdyz mi neco prekazi, bud se rozhodnu to smenit, nebo se budu snazit aby mi to prestalo vadit. To zalezi pripad od pripadu, tak jako ne vsechno co nam na sobe prekazi je nutne spatne i v ocich jinych lidi.
    PODFUCK
    PODFUCK --- ---
    MINERVA: Kdo rika ze mas ze sebou vecne bojovat? Chtit a muset je sakra rozdil ;) Kdyz neni, podle tebe, nic spatneho na tom, ze jsi (napr.) lina, pak proc by jsi to chtela menit a melo by to byt jeden z duvodu tveho nizkeho sebevedomi? Lide casto delaji chybu v tom ze zamenuji to co se po nich ocekava a co by meli, s tim co skutecne chteji a potrebuji...

Pokud jsi presvedcena o tom, ze nahlizeni na sebe sama je o smirovani se, nekonecneho bojovani sama se sebou nebo dokonce o plasticke chirurgii, pak ti dokazovat neco jineho nemohu ani nechci.

Neneguji te, nahodou jsem psal, ze mas v necem pravdu :)
    MINERVA
    MINERVA --- ---
    PODFUCK: a muj osobni postoj je, ze se sebou nechci vecne bojvat :) Protoze jinak se pokazde najde neco, s cim nebudu spokojena. Vzdyt konec koncu neni nic spatne na tom, ze jsem obcas lina nebo mam kazde oko jine barvy :D (neber doslovne, vsechno jsou to jen priklady). To jsem nazvala smireni se s vecmi.

Kdyz rikas, ze je to fakt, tak poprosim i dukaz. Porad jen davas protiargumenty proti cemukoli napisu a ty sam si toho moc nenapsal. Jen negujes vsechno, co rikam ja :D
    PODFUCK
    PODFUCK --- ---
    MINERVA: Ja na smirovani se s necim moc nejsem, to je muj osobni postoj. Ale to, ze ziskavani sebevedomi neni o smirovani se je holej fakt.

Ptal bych se proc povazujes svuj tvar nosu za spatny, zijes s nim prece celej zivot a v tom pripade to neni o smirovani, ale pricinach proc ho nebo sebe tak vnimas.
    MINERVA
    MINERVA --- ---
    PODFUCK: samozrejme pokud ti vadi ze si treba obcas liny, tak se to zmenit da. Druha moznost je naucit se s tim zit nebo se s tim alespon prestat v myslenkach neustale pronasledovat. Myslim, ze spokojenost se sebou samym sa da dosahnout dvema spusoby. Pokud za spatny povazuju muj tvar nosu, tak ho muzu chirurgicky zmenit nebo se s nim smirit...
    PODFUCK
    PODFUCK --- ---
    MINERVA: Odpustit si to spatne? Co je spatne a podle koho? Pokud o necem spatnem vim tak mam moznost to zmenit pokud to skutecne chci.
    Ano, naucit se pochvalit (osobne bych spis rekl vazit si) sebe sama a myslet to vazne je cesta k ziskani skutecneho sebvedomi...v tom mas pravdu.
    MINERVA
    MINERVA --- ---
    Ja si taky nemyslim, ze sebevedomi prichazi zvenci... Podle mne clovek potrebuje najit cestu k sobe, vedet ocenit co je na nem dobre a odpustit si to spatne. Mit zle stranky je lidske, jen si je hodne lidi neustale vycita.
    Vakolemurovi jsem radila najit na sobe neco, co stoji za pochvalu. Ale ne proto, aby ji chvalili ostatni, ale aby se naucila pochvalit sama a myslet to vazne.
    PODFUCK
    PODFUCK --- ---
    Proc si vetsina lidi mysli ze ziskani sebevedomi prichazi z venci? Ze kdyz vam nekdo pochvali 3x denne postavu/saty/auto ze budete sebevedomejsi? Takhle to proste nefunguje....Uz jen slovo sebevedomi to podstatne sdeleni obsahuje "uvedomeni se sebe sama"... Pokud si clovek neumi vazit sam sebe, tady opet vetsina lidi mysli predevsim na vzhled, pak muze mit "vnejsich uspechu" kolik chces ale nikdy nebude stastny...na tom je vlastne zalozena i psychologie konzumu, kup si tohle a tohle a budes stastny, kup si tohle a budes vazenejsi...koupis si to ale to "stesti" za chvili pomine a ty se ohlizis co noveho by te ucinilo stastnym - genialni.
    Vzdy kdyz se bavim se znamymi o sve praxi, ve ktere se predevsim na sebevedomi a prekonavani strachu specializuji, tak se ptaji na nekolik extremne na prvni pohled sebvedomych spolecnych znamych a poukazuji na to jak se maji ze si tak veri. Vzdy se jen pousmeju. To ze nekdo pusobi sebevedome jeste neznanema ze sbevedomi nebo statsny je. Lide maji casto o sebevedomi a i o tom jak ho ziskat milne predstavy.
    Krasna, uspesna, zena nebo muz nemusi rozhodne znamenat sebevedoma nebo sebevedomy...o techto atributech to rozhodne neni, je to jen a jen o vas, co ve vas je, cim jste si prosli, kdo za vas co vryl...nejdulezitejsi je uvedomeni, pote nasleduje cil ktereho chcete dosahnout a cesta k nemu je uz mnohdy snazsi nez vypada.
    MINERVA
    MINERVA --- ---
    VAKOLEMUR: ja sama prave bojuju se zmenou smysleni o sobe. Je to tezke, ale casem se to pohne... Clovek jen musi opravdu chtit a byt vytrvaly, protoze to jeho nizke sebevedomi se ho neustale bude snazit stahnout zpet do bahna...
    MINERVA
    MINERVA --- ---
    VAKOLEMUR: moje kamaradka mi radila najit si na sobe neco, co stoji za pochvalu. Kdyz nevis neco najit, tak to treba vytvor (zmen uces nebo si nalakuj nehty, nauc se neco noveho, vytvor neco hezkeho nebo neco chutneho uvar...). Casem zbirej tyhle veci a dojdi k tomu, ze ty cela stojis za pochvalu a kdyz to ostatni lidi nevidi, muzou si vsichni trhnout tlapami :)
    Dulezite je, vyvarovat se negativnimu smysleni o sobe. Kdyz o sobe chces rict neco hnusnyho, musis se vcas zabrzdit. Nesmis si ty veci o sobe ani myslet. Kdyz te neco takoveho napadne, zacni radsi myslet okamzite na neco jineho nebo najdi neco, co muzes na sobe pochvalit. Je to hodne tezke, smenit sve mysleni, no bez toho to podle mne nepujde.
    MINERVA
    MINERVA --- ---
    VERONIKA22: to je u kazdyho ruzne. Ja mam treba tak nizke sebevedomi, ze to muze partnerovi prekazet. Ne kazdy chlap ma vecne nervy vymlouvat mi to, jak se citim oskliva nebo hloupa. S tim se snazim prestat. Nesmim rikat takove veci a ani si je myslet...
    VAKOLEMUR
    VAKOLEMUR --- ---
    Je možné sám sebe přesvědčit o svých kvalitách? Mé sebevědomí je na bodu mrazu, kdykoli mě někdo chválí, nedokážu si to připustit jako fakt nebo mou zásluhu, cítím to jen jako milosrdnou lež. Trpím pocitem, že všechny okolo sebe jen obtěžuju. Přitom k postrádání sebevědomí nemám žádné vnější příčiny. Jen nedokážu sama sebe přesvědčit. Můžete mi prosím poradit nějakou cestu k vývoji?
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    já jsem třeba zjistila a už rezignovala, že se víc ve svém podvědomí nebudu šťourat. člověk si už vybral nějakého životního partnera a ten partner se spoléhá na to, že jsem taková jaká jsem. a i já partnera dokážu tolerovat díky tomu jaká zrovna jsem.
    jakmile od základu začnu budovat mé nové já, tak už pro partnera budu cizí člověk a zároveň když budu jiná tak sotva budu chtít toto samého partnera :o/
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    MINERVA: To se asi liší člověk od člověka - u mě je to třeba taky popletený uzel polopříčin a polonásledků, kde skoro nelze říct co z dvojice podmiňuje to druhé.
    Člověk pak fakt neví kde začít.
    A když ví, tak neví jak.
    Kde na to vzít sílu.
    MINERVA
    MINERVA --- ---
    pro mne otazka zni, jak se ten problem resit da :) aneb kde zacit :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam