• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LOSOSICEKOchrana českých hranic - vojenské bunkry, užitá technika a její funkčnost
    Tento klubík se věnuje mistrovským pracím v českém příhraničí obvzláště v době předválečné .... Foto, diskuze, nápady na výlet a všemožné tlachání ...

rozbalit záhlaví
    JRXD
    JRXD --- ---
    TRIPRD: CZEHUN: Aby bylo spravedlnosti učiněno za dost, tak já teda půjdu s pravdou ven. Je to chyták, není to čs. opevnění, ani to není na území ČR. Je to německé opevnění východní hranice Německa s Polskem z 30. let (20. stol. samozřejmě) - opevněná linie mezi řekami Odrou a Wartou (Festungsfront Oder-Warthe Bogen). Po poválečných změnách hranic zůstalo na dnešním polském území, poblíž města Międzyrzecz.
    Pokud mi nic neuniklo, je tam jedna centrální tvrz, která ale nebyla dostavěna, před dokončením již bylo jasné, že další válka bude pro Německo válkou útočnou a výstavba pevnění se jevila jako pouhé vyhazování peněz. Objekt na fotce je jeden z tvrzových objektů, který je hlavním objektem místního muzea. Nebyl jsem na prohlídce, pouze jsme projížděli kolem a tak jsme se stavili projít povrch tvrze. Dojmy rozpačité, je tam sice hodně pancéřových prvků, ale na francouzskou a československou předválečnou fortifikační školu to podle mě nemá, podle výšky nadzemní části objektů a tloušťky krakorce odolností takový lepší arab :)
    Každopádně se tam chci ještě někdy zajet podívat a dát si to včetně prohlídky.
    CZEHUN
    CZEHUN --- ---
    JRXD: poblíž Aleje u Hlučína?
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    Nepoznám. Dám se podat.
    I když přiznávám že hádanky já nerad. Takže jsem se ani moc nesnažil )
    JRXD
    JRXD --- ---
    Z loňského výletíku ... uvidíme, kdo bez dalších indicií rozpozná tohle :)

JRXD
    JRXD --- ---
    Levý zvon OP S-26

TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    Jen tak dál. Hezky v tom oživování pokračujte )))

Počasi vypadá už pohodově, tak se vyrážet hledat beton )
    GEBY
    GEBY --- ---
    JRXD: jojo, je.
    JRXD
    JRXD --- ---
    GEBY: Jo, to jsem myslím měl taky půjčené .. je tam myslím zmínka o předčasném německém útoku na železniční nádraží a tunel v Jablunkově ještě na konci srpna 1939, že?
    GEBY
    GEBY --- ---
    JRXD: Melo by to byt tohle:
    Opevnění IV. sboru ; Část 1. Záchytný hák na řece Olši / Miloslav Rucki, Josef Durčák, Martin Hejda ...[a kol.]
    viz. http://search.mlp.cz/searchMKP.jsp?action=sTitul&key=2844129
    JRXD
    JRXD --- ---
    GEBY: Shodou okolností o tom taky něco vím. Československo-polský spor o Těšínsko je kapitola sama o sobě a zdaleka to neni jen otázka let 1938-39, že. Zábor československé části Těšínska v r. 1938 byl odvetou za obsazení části území čs. armádou po krátkém vojenském střetnutí v lednu 1919. Celý spor byl oficiálně ukončen smlouvou až v r. 1958. Obě strany mají vesměs svůj vlastní výklad průběhu událostí a cítí se být v právu. Mezi Poláky se i dnes najdou tací, kteří považují příslušnost tohoto území k ČR za nespravedlnost a dělají si na ně nároky. Pro Poláky je to "Zaolzie" (ta část Těšínska, která připadla ČSR a která z pohledu Poláků zůstala "za řekou Olzou"). Na druhou stranu, mezi mladšími českými obyvateli hlavně západní části "Zaolzie" se o této části historie skoro neví.

Mimochodem, mohu se zeptat na název a autora té knížky, jestli ji znám?
    GEBY
    GEBY --- ---
    JRXD: Tezke to mozna bylo, ale ja zase takovy znalec nejsem, jen jsem zrovna dneska vratil do knihovny knizku o opevneni Tesinska. :-D

Oni si Polaci na to Tesinsko dlouho brousili zuby, a v dobe, kdy tu bunkry staveli, jej okupovali. Vypoklonkovali je az nemci, coz nekteri obyvatele vitali jako osvobozeni. Jsou to ale paradoxy dejin!
    JRXD
    JRXD --- ---
    GEBY: Zcela správně, asi to nebylo těžké. Polský lehký objekt vzor 39 (Lekki schron bojowy wz. 39), obdoba našich řopíků. A skutečně se jedná o objekt na sídlišti v Českém Těšíně. Zábavné je, že se jedná o polské opevnění, ovšem na našem území. Přidávám foto jednostranného objektu téhož úseku, který ovšem stojí na pravém břehu řeky a tedy "doma" v Polsku. Opečováván polskými nadšenci:

GEBY
    GEBY --- ---
    JRXD: Odbornik rozhodne nejsem, ale konstrukci mi to pripomina Polske bunkry, co jsou treba u Ceskeho Tesina.
    JRXD
    JRXD --- ---
    JRXD: Jen dodávám, že já osobně to vím ;)
    JRXD
    JRXD --- ---
    TRIPRD: Pokusím se trochu oživit :)

Poznají odborníci, o jaký objekt se jedná? vyfoceno před dvěma týdny :)

TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    JRXD: Je tu ticho co?
    JRXD
    JRXD --- ---
    Příjemný den všem milovníkům železobetonu. Promiňte mi ne zcela vhodný, nicméně věcný dotaz: na NYXu je tak málo nadšenců do opevnění, anebo se o něm debatuje jinde?
    KROJC
    KROJC --- ---
    MARKONE: Nooo.V Lesově projdeš kolem porcelánky směrem na Lom za Velkým rybníkem.Asi po dvou stech metrech budeš uprostřed louky.Na pravo uvidíš za plotem obory uvidíš modřínovej lesík to je jenom vodítko.V těch břízách před plotem se dobře rozhlídni po zemi případně lehce kopni.Mně stačil podpatek.Je to už pár let ale našel sem tam nevelký betonový desky.Po odsunuti,krátký železný žebřík do hloubky asi dvou metru do malé předsíně.A tam byli ty litinový dveře s dvouma pákovýma klikama nahoře a dole.Vybíleno a zamčeno.Ale zámku bych dal tak dvě minuty. Tady je něco z mapy http://www.mapy.cz/#mm=TtTcFP@sa=s@st=s@ssq=lesov@sss=1@ssp=118021228_125398732_152558700_152432332@x=129630552@y=136706696@z=17 Dovnitř sem se nedostal.Co to je za stavbu netušim.Když tak se ozvi.
    PAPRIKA
    PAPRIKA --- ---
    Vyšla kniha o putování po pevnostech a opevněních Československa – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/cestovani/tipy-na-vylety/211064-vysla-kniha-o-putovani-po-pevnostech-a-opevnenich-ceskoslovenska.html
    CZEHUN
    CZEHUN --- ---
    MARKONE: povětšinou to má nastarosti stavební odbor příslušného úřadu
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    MARKONE: Zkusil bych informace na Městském úřadu. Ale v KV spíš šéfa mafie ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam