• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VEROUNKA5th DIMENSION
    rozbalit záhlaví
    VEROUNKA
    VEROUNKA --- ---
    YMLADRIS: hm, to je hodne zajimave, co pises... ja si obcas totiz myslim, ze to mam proti ostatnim strasne jednoduchy, ale nevim porad vlastne proc, a to, co pises s tou manipulaci se sebou a svetem, to by mohlo byt k tomuhle "memu" tematu... jako vysvetleni...

je fakt, ze jsem casto premyslela nad tim, kdyz mi nekdo rikal, ze se nudi, co to vlastne znamena, to s tim asi taky bude souviset... nebo ne?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    VEROUNKA: presne, pokud to neznas (tu neustalou manipulaci se sebou a svetem, nutkavou), tak si asi nepredstavis jaka je to nekonecna drina a jake je to pak uvelebeni kdyz zjistis jak se na to vyflaknout

je to jako princip koanu - zatizit mysl tak az se z toho posere a nakonec to pusti
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LOOK: asi te zklamu ale nezklamal jsi mne ;-)

... jde mi o to, ze se ztrati rozdil mezi bytim ve stavu dzogchenu a nebytim ve stavu dzogchenu. a to uz je slusna haluz a na to se tesim, at uz to pujde nejak konceptualne priblizit nebo ne ;)
    _JOAN_
    _JOAN_ --- ---
    VEROUNKA: no já to pochopil tak, že člověk často různejma činnostma utíká od tady a teď, případně od sebe(jídlo, "přemýšlení", čtení blesku cokoliv setrvačnýho)...no a že to může bejt i tak, že zabývánim se nedualitou může bejt další z možností, jak přesměrovat pozornost od sebe a od tady a teď ;-)
    VEROUNKA
    VEROUNKA --- ---
    YMLADRIS: pritomnost jako luxus, tomu taky moc nerozumim, ale chapu to tak, ze jestlize zijes tak, ze se furt ohlizis "co by bylo kdyby" a "co bude", tak kdyz pak objevis, ze existuje moc pritomneho okamziku, tak ze ti to pripada luxusni... chapu to spravne?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    VEROUNKA: muze byt, kazdej to ma jinak... bud jsi uvedomela uz od kolibky ...

... anebo sis prave jeste neuvedomila kdy & jak od tady-a-ted zdrhas ;-) (jako ze te dostavaji treba jine veci nez blba prace..)
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: asi te zklamu, ale jakekoliv konceptualni uchopeni neduality/taa/dzogchenu/TOHO vytvari dualitu uz z principu... muzes postupne zpresnovat a zpresnovat, ale maximalne se TOMU budes blizit limitne. uchopit to lze nekonceptualne ve chvili, kdy clovek v tom stavu je. imho.
    KOKES
    KOKES --- ---
    YMLADRIS: proc je Pritomnost hafo luxus a dualni? to nechapu..
    VEROUNKA
    VEROUNKA --- ---
    YMLADRIS: tady a ted jsi smutna, protoze je tvoje prace na hovno a uteces od toho tim, ze pujdes a opijes se? :)))

aha, tak tomu fakt asi rozumet nebudu no :)

ja kdyz jsem mela praci, ktera byla na hovno, tak jsem si hledala jinou :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    no takze to je pro mne zasadni rozdil. kdyz je nahozena Pritomnost ... tak clovek muze sledovat svoje obsahy mysli ale nemusi je nasledovat, vi, ze neni jimi.
    Kdyz Pritomnost nahozena neni, tak obvykle jedna tak, jako ze nektery obsahy mysli jsou neprijatelny a jiny jsou naopak neodolatelne lakavy a porad musi manipulovat sebe a svet dle techto priorit = 'vykryvani' (asi nijak zvlast vhodne zvoleny pojem).

no a ja jen rikam, ze na mem soucasnem stupni poznani se mi zda Pritomnost jako hafo luxus, mnohem lepsi nez ne-Pritomnost.
    Jenomze i to je dualni pohled... takze ocekavam ze se to zase jeste nejak zpochybni i kdyz jeste nevim jak...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    VEROUNKA: nehledej v tom zahadu... treba tady-a-ted jsi smutna protoze tvoje prace je nahovno. a uteces od toho tim ze pujdes a opijes se, v nadeji ze na to chvilku zapomenes. Nebo si das film. Nebo brcko. Nebo se pohadas s matkou. Nebo si koupis motorku. Tech zpusobu jak si do vedomi vkladat nejaky obsahy ABYS Z NEJ VYTLACILA JINY OBSAHY je nekonecne.

jenze ono te to dycky zase dostihne... takze to vykryvani/utek/whatever je nekonecny

prvni krok "transformace vedomi" chapu jako nazreni moznosti se zastavit! byt s tim, co ve vedomi zrovna je... nemuset tam davat neco jinyho... nemuset nutkave konzumovat nebo utikat. "vydrzet to, co zrovna je" umoznuje jakejsi stav za vedomim, neni to zadne konkretni uvedomeni (jako treba 'panbu mne miluje')/obsah vedomi, ale neco co je za vsema uvedomenima .. podklada to prozivani jako takovy. rika se tomu Pritomnost a ze zahadnych duvodu to umoznuje byt s tema obsahama vedomi a pritom byt v klidu.
    Netvrdim ze kdyz dnes vecer pudu domu a nekdo mne znasilni tak budu v klidu - ale za dalsich 10 let praktikovani si to uz dokazu predstavit...
    VEROUNKA
    VEROUNKA --- ---
    a jeste jak s tim souvisi nedualita (jestlize je tim mysleno prekonani duality), to mi do toho taky vubec nezapada, sorry... :D
    VEROUNKA
    VEROUNKA --- ---
    tyyjo, tak ted jsem totalne mimo, vubec nerozumim, o cem je rec...

jak muzu utikat od cinnosti, kterou delam tady a ted, tim, ze zacnu tady a ted delat jinou cinnost?

fakt nechapu, sorry a prosim kdyztak o vysvetleni, jestli se do toho nekomu z vas chce ovsem :DDD
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KOKES: jo myslela .. ale literatury hovori na temata jako nedualita... takze ac mi 'pritomnost' a 'nevykryvani' dneska muze pripadat jako supr brejk, ocekavam ze to je zase jen nejaky dualni pohled ktery se jednou prekona ve prospech jeste nejake lepsi haluze, kdo vi
    KOKES
    KOKES --- ---
    YMLADRIS: tys ale myslela "vykryvani" jako cinnost, kterou utikame od "tady a ted", uvedomnele pozornosti pri konani(nebo jak to nazvat), ne?
    VEROUNKA
    VEROUNKA --- ---
    YMLADRIS: no tyjo, ja tohle asi nejak moc neresim... ja delam teda to, co me bavi, a celkem moc nepremyslim nad tim, proc me to bavi...

ale jako predstava serialu o dilech se mi libi :D
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    VEROUNKA: zatim to beru tak, ze cokoliv muzes delat bud tak aby ses tim oblbovala nebo naopak aby ses tim zaostrovala, tj. ze neni vsechno jen vykryvani...

ale nebudu se moc divit jestli za par dalsich dilu zjistim ze fakt v tom ale zadnej rozdil neni, jo ;-)
    VEROUNKA
    VEROUNKA --- ---
    YMLADRIS: :))) no, tak to je ale docela dost politovanihodny pribeh, neni? :)

veskera, naprosto jakakoliv cinnost, kterou clovek tady na ty zemi dela (teda pokud to nahodou neni nic, coz nevim, co je, treba zenova meditace? nevim :) ), je tedy bohapuste vykryvani. nebylo by teda lepsi rovnou se jit picnout? :D
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    VEROUNKA: rekla bych ze etapy jsou

1) rodice te nauci vykryvat (delat cinnosti ktere ti zaplni vedomi abys nemusela si neco uvedomovat)
    2) jsi master vykryvac a vsimnes si co vlastne delas
    3) sere te jak furt vykryvas nutkave, ze jsi v tom vlastne namotana, letavec a tak
    4) snazis se osvobodit
    5) vyrabis tim dalsi a dalsi vykryvani
    6) ze zahadne bozi milosti to brejknes a neuroza o par zavitu povoli...
    7) uzivas si svobodu nemuset "delat" vubec nic a nemuset "chodit" nikam
    8) ... ta tvorivost ktera generovala ruzne zpusoby vykryvani tady ale porad je a vali dal... takze delas spoustu veci a chodis vsude a jsi spolecenska a nespolecenska a whatever ale tentokrat uz to neni nastroj k necemu; nebo prinejmensim ne k "chraneni se pred--"
    9) ...
    10) ...

dalsi dily sitcomu zatim neznam, ...

a je mozny ze ruzny lidi to maji uplne jinak; plus ten brejk z bodu 6 neni jednorazovy ale spis kontinualni stale se cyklicky s pretrzkami prohlubujici

zajimalo by mne jak to mate vy, uplne jiny lidi.
    MONKOK
    MONKOK --- ---
    VEROUNKA: jee to je super diik :)
    VEROUNKA
    VEROUNKA --- ---
    je to krasne, protoze to je ocisteni, sladeni s bozim zamerem :) vis, jako ze nemusis zkoumat, co je mimo tenhle zamer, a vycisti se to samo... funguje na cloveka, na situaci, na planetu... krasny fakt :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam