• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MOLLYEuthanasie
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    HONZAF: no, pokud je dobra pece, tak bolest citit nebude, pokud pribuzni nejsou hulvati tak se neciti osamely

    jinak me pred pul rokem umrelo babicka. jakoze jo , bylo ji 87, ale v nasi rodine se pred 90 neumira, zejo, no a my sme se nesnasely. Ale uvedomila seem si... ty jo je to taky clovek, je to babicka, zacla sem se o ni starat. jasne, obcas to bylo na me moc. Ona byla navic samostatna potrebovala jen pokecat, nakoupit, byla chodici docela, i kdyz se byla schopna zaseknout na schodech, no, mnejvic si s ni uzil otec, ja sem tam nebydlela, obcas byla inkontinetni, a nepodarilo se mi ji presvedcit aby pouzivala dospely pleny, coz verim ze muze byt pro cloveka dost degradujici.

    Proste ... neumrela sama. Jasne, nezvladla bych ji tahat do schodu a ze schodu, sama mam pohybovy problem. Ale imho kazdej pribuznej je schopnej dat kus sebe a svyho casu aby vas deda neumiral sam . A imho dobre je najit si k tem stareckum cestu driv nez zakali. Jakoze, oni jsou strasny zdroje historickych vedomosti z prvni ruky. Umrou a nikdo se nedozvi ze prastryc utekl z pracovniho tabora prichyceny ze spodu vlaku... a podobne :-)

    Na druhou stranu, pritel mel dementni babicku. A to uz bylo pres moc... ona byla zla... vycitala lidem ze se o ni nestaraji i kdyz ji poskytovali maximalni peci a podobne.
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    BIGMOLE: nejsem si jist zda rozumim. mas na mysli akceptaci na ktere strane mas na mysli? na strane nemohouciho cloveka upoustaneho na luzko, nebo na strane osoby ktera pomuze ke smrti ?
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    EWOKK: ano souhlasim. proto pisu "prusvih je to ovsem pro pripadne moralne-eticke vnimani te osoby ktera k euthanasii dopomuze..."
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    HUZWA: ano. to zabraneni sebevrazde jsou ty ochranne mechanismy.
    taky bych se zachoval stejne mit pred sebou sebevraha. jenze fyzicky zdraveho a plne pohybliveho cloveka 24/7 neuhlidas, takze pokud opravdu chce tak stejne sebevrazdu spacha. jenze nepohyblivemu cloveku je tato svoboda uprena. a v tu chvili jde prave o euthanasi.
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    SHEALA: ne pockej. kde jsem napsal ze zabit cloveka protoze o nej neni mozna pece?
    ja mel zato, ze se bavime o tom, ze clovek sam za sebe chce zemrit.
    SHEALA: bez namitek. ale my prave resime stav, kdy clovek citi bolest a citi se osamely ..
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    EWOKK: tedka je o tom clanek v repektu ci lidivkach, mam ti to dohledat ?
    HUZWA
    HUZWA --- ---
    ja jsme se teda svobodne nerozhodl,ze se narodim a tak se ani nebudu svobodne rozhodovat,ze to skoncim,ale nikomu bych to ani neupiral,ale zaroven bych to ani nekodifikoval,tim spis,ze by to dle zakona delal nekdo jiny a navic ten,kdo se ma snazit o opak...co treba pouceny pribuzny?kdyz uz nejde snest pohled na umirajici maminku,tak prosim,tady mate strikacku a delejte,co myslite,ze je pro maminku nejlepsi...
    BIGMOLE
    BIGMOLE --- ---
    HONZAF: Člověk má právo a svobodu rozhodovat o svém životě, ale tahle autonomie má své hranice. Otázka je, nakolik je kdo schopný a ochotný tyhle hranice přijmout a akceptovat?
    EWOKK
    EWOKK --- ---
    HONZAF: zakladni svoboda? a to si vzal kde? odvolavas se na "pravo na smrt"? Euthanasie je usmrceni cloveka zpravidla na vlastni zadost druhou osobou - neni tvoje zakladni svoboda, aby nekdo jiny zasahoval do tve smrti - vznikaji tak pravni problemy
    jestli myslis pravo skocit z mostu, tak to ano, ale euthanasie zakladnim pravem neni
    BECKO
    BECKO --- ---
    o tomhle tématu byl nedávno na jedničce zajímavej film http://www.csfd.cz/film/133874-hlas-more-mar-adentro/
    EWOKK
    EWOKK --- ---
    SHEALA: to ale neni pravda
    HUZWA
    HUZWA --- ---
    ECLECTICA :krasne receno s tema zazrakama :) nicmene se dejou...;)
    asi pred 12ti lety jsem cely den "makal" na kamaradovi naprosto odhodlanym skoncit zivot,byl ve srabu(subjektivne srabu k nepreziti) a samozrejme,ze kdyz stal milimetr od nevratneho cinu,tak jsem pouzil hrube nasili a jeho akt prekazil,nekolik mesicu se se mnou nebavil,za dalsich nekolik mi ze srdce dekoval... :) takze ,ano,mas pravdu,nejaka nuance tam bude (mezi nadorem na dusi a na tele)
    prolezeniny polohovat a masirovat mastmi,ktere prokrvi prolezena mista(v pripade ,ze to uz neni prolezenina do masa..)
    HONZAF:mno to vypada,ze bys mohl chapat,kam jsem miril tim,ze je vlastne proti "svobodnemu rozhodnuti" skokana ho z mostu sundavat ... nicmene,byt u toho,tak se ho budu opet snazit z toho mostu sundat,jsem proste svine :)))
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    jinak pacient ktery se neciti osamely a neciti bolest o euthanasii nezada, ty pravo jedno.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    HONZAF: antidekubitni matrace ? obraceni pacientu polohovani? musim rict ze to tam nebylo. Ale sry, zabit cloveka proto, ze neni mozna o nej pece, neukazuje na vyspelou spolecnost...
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    imho .. zakazanim euthanasie se odepira cloveku jedna z jeho nejzakladnejsich svobod, ktera snad ani neni nikde pravne kodifikovana. je to pravo, a svoboda, na zachazeni s vlastnim zivotem. a sebevrazda (a euthanasie je specialni pripad sebevrazdy) je jedna z moznosti co clovek muze udelat se svym zivotem.
    prusvih je to ovsem pro pripadne moralne-eticke vnimani te osoby ktera k euthanasii dopomuze...
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    HONZAF: polohovanim?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    HUZWA: protoze je tu porad nadeje, ze jednou uvidi veci jinak a bude zit naplnenym zivotem. U pacientu v terminalnim stadiu nemoci se tahle moznost jaksi vytraci, kdyz opomineme zazraky, ktere se deji mene casto, nez bychom si prali.
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    SHEALA: a prolezeniny se resi jak ?
    HUZWA
    HUZWA --- ---
    ECLECTICA :jiste,naprosto souhlasim,jine nez vlastni utrpeni neuchopis a nemuzes ani pomerovat s utrpenim jineho,proto jsem nize polozil otazku,proc nenechat sebevraha skocit,vsak on muze mit nelecitelny "nador" na dusi v terminalnim stadiu
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    HUZWA: subjektivne pocitovanou miru utrpeni prece nemuzes pomerovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam