• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TRAMINBharataNatyam a ostatni indicke tance
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    Tintál je v podstatě takt, který má 16 dob. A dupe se na to různě, základní "podup" :) je většinou na osm dob 4 + 4 (A tej tej ta, tá tej tej ta), kdy se po 4 dobách střídá pravá s levou nohou. Pak se třeba dělá taky na 8 dob 3 + 3 + 2 (Takita takita ghina).
    Jo a připojit ruce k nohám je fakt docela těžký, i když to vypadá úplně jednoduše :)
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    SHAHLAH: ještě můžeš zkusit magnetoterapii, taky mi to na pár měsíců pomohlo... ale jak se pak na to člověk vyprdne, zase se ty šlachy a klouby zatrnou...
    jedině zkusit se naučit stát jako při kung-fu, tam jde ten hlavní tah přes spodek stehen, kolena jsou sice pokrčená, ale ten tah se posune nad klouby... jen se to je třeba naučit a hlídat pánev a těžiště...
    přiznávám, že to vydržím jen pár minut, kolenům ulevím, pak to přestanu hlídat a je to v pytli :o)
    případně si nechat napsat ortézy, hodně lidí je na sport používá...
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    TANAIS: tintál je ten čtyřdobý podup? byla jsem na jedné hodině a docela mi dělal po půl hodině už problémy, přesně v okamžiku, kdy bylo třeba zapojit i ruce :o)))))
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    Kathak rychlý je, ale určitě ne zpočátku :) Oproti Bharatanátjam se opravdu netančí v podřepu. Základem rytmu je tintál ve třech rychlostech. Mohu jen doporučit! :)
    MURRIEL
    MURRIEL --- ---
    OLEJOVKA: Stíhala, když bude pár lidí, co bude mít zájem, tak udělá lekce i pro začátečníky, on učí rád začátečníky, když jsem začínala, tak to bylo před 2 lety v červnu měl seminář pro úplné začátečníky a kurzy začínaly koncem září a pak přijel začátkem listopadu a sice ty 3 hodiny s ním byly záhul, ale dali nám tolik, co 1/4 roku lekce s Michalem. Tak je to do dneška, vždycky přijede, uděláme s ním celou choreografii za 12 hodin a pak ji s Michalem trénujeme. Jeho cena je směšná 5,- euro za hodinu pro začátečníky, to Michal a Jana jako hodně pokročilí žáci to mají podstatně dražší.
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    tak mi dorazlo z Indie výukové CD :o)
    http://www.matchless-gifts.com/catalog/product_info.php?cPath=22&products_id=864

funguje v DVD přehrávači, takže snad bude OK :o) na první podívání to vypadá dobře, i když začátek je dost ukecaný a když budu chtít podle toho cvičit častěji, musím vymyslet jak to přeskočit, protože to bude napotřetí celkem nuda :o)

ale jinak doporučuji...

trochu mne překvapilo, že mudry vypadají některé jinak, než u Michala, zřejmě je to učitelem, průvodkyně DVD to i pak říká...
    MURRIEL
    MURRIEL --- ---
    OLEJOVKA: To není jeho stránka, je to stránka jeho žačky. Staří žáci ví, kdy přijede v předstihu 1/2 roku, jemu nejde o hodně žáků, ale o žáky, co mají zájem, hele, jestli to nestíháš, tak se netrap, určitě přijede koncem dubna.
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    MURRIEL: já ti to neberu, jen říkám, že jeho stránka v tom případě není zrovna z nejaktuálnějších, což je trochu hloupé, protože tak by se o tom spousta lidí dozvěděla včas :o)
    MURRIEL
    MURRIEL --- ---
    OLEJOVKA: No, nevím, třeba přijede i v listopadu, ale věř mi, přijede koncem září, dneska jsme o tom mluvili s Michalem.
    MURRIEL
    MURRIEL --- ---
    TRAMIN: Jo, v Hlavicích, tam je to skvělé, úžasné prostředí a skvělá kuchyně, vřele doporučuju přijet, je to v tomhle místě: http://www.joga-hlavice.cz/ ale jinak je to v naší režii.
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    a našla jsem trochu historie
    http://www.ranidevi.com/aharyam.htm
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    MURRIEL: nevim jak s vystoupenim, ale porada se vikend nekde u Jablonce. Zajisteno je ubytovani a snad i jidlo a tanecni sal. Bude to castecne tanecni a castecne i prednaskovy vikend. Je mozne prijet i na jeden den. Podrobnosti nevim. Minule jsem chybela.
    MURRIEL
    MURRIEL --- ---
    Jinak mistr Ujwal by měl mít koncem září vystoupení v Praze, vřele doporučuji.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    Jeden čas jsem hodně psala poezii věnovanou Indii a tanci Kathak. Tak snad neurazím, když i sem vložím pár tématických řádků, pokud ano, prosím o vymazání.

Nevím, jak v jiných tancích, ale v Kathaku existují Tumry. Což jsou vlastně písně věnované především lásce mezi Rádhou a Krišnou (ostatně, celý Kathak je hlavně o lásce mezi Rádhou a Krišnou).

ten sen mi nepatřil
    závětřím vkradl se
    že prochozených květů
    si ani nepovšiml
    byl tolik nezvaný!
    on sotva minul
    džbány u cesty
    a dolil si z mého
    sebejistý bůh

Proč mě zastavuješ na cestě
    Můj Milovaný?
    Pastýřkám na očích
    Svířáš mi paže
    Káhy?

ten sen mi nepatřil
    vzal ale flétnu
    a svými tóny modeloval
    mé tělo zevnitř
    za vlasy stáhnul
    můj vzdor k zemi
    zápěstí svázal
    a díval se
    sebejistý bůh

Proč se mnou bojuješ
    Můj Milovaný?
    Perly už dopadly na zemi
    A tvůj otec se dívá
    Káhy?

ten sen mi nepatřil
    nad ránem přítmím tajená
    abych se vracela
    a v tenkých nachových liniích
    ve stopách mého milence
    prsty se potácel
    můj smutný muž
    a byl spokojený
    sebejistý bůh

Proč zapíráš své úmysly
    Můj Milovaný?
    Dnes půjdu do domu
    Tvého otce Samotná
    Káhy?

ten sen mi nepatřil
    nebyl můj!
    dívá se milenec
    i můj muž

zas v noci půjdu
    odpusť mi!
    je sebejistý bůh

Káhy Rokata
    Dágara Pjáry
    Nanda Láli Méro
    Káhy?…

TANAIS
    TANAIS --- ---
    TRAMIN: bez komentáře ;) Na podrobnosti se jdu ptát vedle :)
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    TANAIS: ale muzu ti odpovedet kratce i tady. ANO! mam jich asi 35
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam