• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TRAMINBharataNatyam a ostatni indicke tance
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    TRAMIN: hm, čím dál víc se přikláním k možnosti, že počkám na "skutečné" začátečníky... hlavně ze začátku potřebuju opravdu pomalé a polopatické tempo, jednotřídky mi u nových věci nevyhovují...
    ale je zajímavé, že z COTu se ještě neozvali, docela by měli, první hodina se blíží
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    MOLLY: u toho prvniho me nadchla kombinace se spanelkama
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    PERTAKOIN: ja prave tancim v punjabi a minule jsem si misto originalnich kalhot vzala teplaky. Ale po tech jsem si porad slapala.
    Spis se ptam, protoze v nasem kurzu jsou takove, co nosi cipate sukne a trasnove satky a tilka s penizkama,,,, no
    SHAHLAH
    SHAHLAH --- ---
    OLEJOVKA: Mě přidou úžasná obě, jen škoda, že to první je tak špatně natočené :(
    PERTAKOIN
    PERTAKOIN --- ---
    TRAMIN: No, v takových černých saténových tureckých kalhotách na břišní tance, vykasaných tou gumou co je dole až pod kolena, abych si je nepřišlapávala a v nějakém tílku nebo tričku. Vhodnější by možná byly nějaký legíny (který ale od dětství nenávidím) nebo nějaké sportovní teplákovité tříčtvrťáky... Akorát jsem pořád líná vypravit se prolézat nějaký sport.
    A naprosto ideální by mělo být nějaké vhodné pandžábí (volné nebo s rozparky), ale toho mi přijde škoda.
    PERTAKOIN
    PERTAKOIN --- ---
    TRAMIN: No tak já jsem začínala tak, že jsem začla chodit až na desátou hodinu začátečníků. Měla jsem tedy za sebou dvouhodinový seminář, takže jsem doháněla v podstatě jen 7 hodin, ale stejně jsem si docela mákla. Chce to vzít to s pokorou, aspoň jednou dvakrát za týden si to doma projít a trochu natrénovat, ptát se spolužaček a ideálně se s někým jednou dvakrát někde sejít na nějaké dovysvětlení nejasného, ale jinak mi to přišlo celkem vpohodě :)
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    otazka dne. V cem tancite?
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    achjo, ja se mam ucit a mezi tim koukam na youtube na videa. Ale našla jsem dvě videa, ktery mě zaujaly - kdybyste to nekdo nasel v lepsi kvalite, tak budu rada.
    (tohle je fakt špatný, skoro to nejde sledovat, ale je tam ma oblineba IndiaLucia - tj. hudba, a vypada to na peknou choreografii.... http://www.youtube.com/watch?v=HOwmQrn2TOM&feature=related)
    a toto je trochu lepsi kvalita, ale taky blby... bn,odissi a kathak dohromady
    http://www.youtube.com/watch?v=czUVAt6vKjo
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    OLEJOVKA: tak jsem vychválila dne před večerem... když chci DVD pustit v počítači, hlásí to poškození... co teď? asi se to pokusím reklamovat... a to jsem se tak těšila...
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    abysme tu pořád neprotěžovaly ženský BN:
    http://www.youtube.com/watch?v=_3hm8pTxV5E&feature=related
    BLACKSPIRIT
    BLACKSPIRIT --- ---
    tak mě ta debata zaujala, našla jsem tohle :)
    http://www.youtube.com/watch?v=csFfZT6pJTE&feature=related
    pro nedočkavé koukněte od druhé minuty
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    http://www.youtube.com/watch?v=Bk0xaIedlNU

pěkná ukázka tarany - technická část Kathaku :)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    MURRIEL: ale ne, rozhodně bych nezaměňovala výraz s tradiční indickou mimikou (exponované emoce, přesné pohyby panenek očí atd.). Výraz samozřejmě k tanci patří, bez ohledu na to, jestli je to kathak nebo polka :)
    Ale ani ta mimika se mimochodem neučí v každé škole.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    MURRIEL: zcela jistě je bharat velmi podobný kathaku. Jsou to ostatně dva ze sedmi klasických indických tanců (na každý den připadá jeden tanec). Oba původně tančili jen muži a tančili je v chrámech. Mají stejné základy. Dalším takovým tancem je třeba kathakali.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    MURRIEL: tančit můžeš opravdu začít kdykoli. V tom není problém. V kathaku je to u nás trochu jiné, protože tady kathak učí jediný člověk, a sice Ivana Hessová. Je to tu komornější, nejsou problémy s tím, že by tu někdo chtěl učit brzy a že by chtěl sám vystupovat... alespoň zatím :)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    No, Sandip Malick nikdy nekladl důraz na mimiku jako takovou. A že nás učil různý věci. Z principu nemůže moc evropan tančit indický tanec skutečně indicky, neboť v indii je normální, že pokud studuješ tanec, musíš k tomu studovat historii, sanskrt atd. Drtivá většina textů jsou v sanskrtu. Nemůžeš tanec bezezbytku pochopit a tudíž tančit, pokud tyhle věci neznáš. Sandip nám říkal, že pokud vůbhec chceme dělat kathak, musíme studovat hindi. indové k tomu mají jiný přístup. Pro ně je každý tanec modlitbou. A to doslova. Pro ně není důležité, jak tanec vypadá, ale co při něm cítí a zda je jejich tanec skutečnou modlitbou k bohu. Můžeš se dívat na provedení, připadne ti to nic moc a tanečník ti řekne, že tančil nádherně, protože byl v extázi. Proto evropan nikdy nemůže zatančit indický tanec indicky a nikdy to nebude opravdu indický tanec, ale jen jeho interpretace.
    MURRIEL
    MURRIEL --- ---
    OLEJOVKA: Souhlasím jednak je to součást tance, vynechat výraz to je jako vynechat dupy, kostým nebo mudry, je to prostě součást.
    Jinak si ještě myslím, že vynechat výraz z jakéhokoliv tance je šílené, pak už to bude jen drezůra a skoro nebude žádný rozdíl mezi tancem a gymnastikou.
    MURRIEL
    MURRIEL --- ---
    TANAIS: Ale když se učím indický tanec tak nevynechám jeho hlavní charakteristiku, to je jako vynechat z orientu třasy nebo z flamenka gesta rukou.

To s tím učením od raného věku je jen pověra, třeba ten mistr, co jezdí do evropy se sám učil od 18 a jeho učitelka začínala děsně pozdě, snad ve 40. On sám tvrdí, že začít se dá kdykoliv, spíš problém je náš evropský přístup, mistrem bharat. (a domnívám se že v kathaku je to totéž) se člověk stává po 10 letech a každý chce po roce hned vystupovat a myslí si, že na to má..... prostě to není těžké, chce to jen čas a to je ten problém....... ořezávat tanec je prostě neodpustitelné.......
    MURRIEL
    MURRIEL --- ---
    SHAHLAH: Nevím, s jednou chodím tancovat perský tanec, už skoro 4 roky, na tancování mi nosí bylinky a objednám se k ní tak do týdne max. dvou a když mám problém, tak mi kapičky doveze na nějakou stanici metra.

TRAMIN: Mudry pro mě nejsou problém, dokonce ani šóky, ale jak to nemá příběh tak si to nemůžu zapamatovat, to mi v orientu ani persii nikdy nedělalo problém.

TANAIS: A taky se u těch dupů střídá pata a celá noha? A jak moc se do toho přidávají ruce?..... zatím mi to zní podobně jako věci co děláme na bharat. .... jsou to adavu, která se jmenují asi jako mišra, tyšra, něco a sankírna..... jsou jednoduché:
    ta - dy - ta
    dup celou ploskou, pravá noha - dup levou špičkou - dodup levou patou
    těch jednoduchých je několik a ty se skládají do složitějších
    ta - dy - ta + ta - ka - dy - ny

TANAIS: To je škoda, bez očí to prostě není Indické :(
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    TANAIS: ale já myslela, že kathak jako celek obsahuje mimiku, jako obsahuje mudry... podle mne je to prostě součást a navíc pěkná součást dávající tanci obsah a objem :o)
    ale je to na každém, co si z tance vezme, jen to pak už není ten tanec, když jeho podstatnou část vypustíš... toť můj názor
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam